Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθειες για ανάταξη του εμπορίου

Oι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της εμπορικής επιχειρηματικότητας αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά, έπειτα από μία τριετία βαθιάς ύφεσης, κατά την οποία το λιανεμπόριο έφθασε να χάσει λίγο-πολύ το 50% του τζίρου του.

Προσπάθειες για ανάταξη του εμπορίου
Oι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της εμπορικής επιχειρηματικότητας αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά, έπειτα από μία τριετία βαθιάς ύφεσης, κατά την οποία το λιανεμπόριο έφθασε να χάσει λίγο-πολύ το 50% του τζίρου του. Παρά την πολυδιάσπαση των προτάσεων και τους διαφορετικούς εμπλεκόμενους φορείς, κάτι αρχίζει να κινείται στο μέτωπο της ενίσχυσης του εμπορίου.

Απαντώντας σε παλαιότερο αίτημα του εμπορικού κόσμου, ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου προωθεί ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των ανοιχτών εμπορικών αγορών (open malls), χρηματοδοτώντας σχετικές δράσεις με το συνολικό ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση γίνεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία ως ιδέα κυοφορείται από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων, ατόνησε τα επόμενα χρόνια, αλλά επανήλθε στο προσκήνιο όσο οι παραδοσιακές αγορές άρχισαν να χάνουν την αίγλη τους, λόγω είτε ανταγωνισμού (κλειστά οργανωμένα εμπορικά κέντρα) είτε ειδικών συνθηκών, όπως η παρακμή των υποδομών, η αύξηση της παραβατικότητας κ.ά., σε διάφορες περιοχές τόσο της πρωτεύουσας όσο και της περιφέρειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα χρηματοδοτηθούν ενέργειες χωροθέτησης και χαρτογράφησης των εμπορικών κέντρων, σε συνδυασμό με τη δημιουργία σχετικών υποδομών, οι οργανωμένες ενέργειες μάρκετινγκ (π.χ. ενιαία κάρτα αγορών καταναλωτή), η οργανωμένη και η συστηματική προώθηση των επιχειρήσεων της εμπορικής περιοχής που συμμετέχουν στη δράση και δραστηριότητες που συνδυάζουν το αγοραστικό όφελος με την ψυχαγωγία.

Στο παραπάνω πρόγραμμα καλούνται να συμμετάσχουν επιχειρήσεις που θα συντονίζονται από τους οικείους επαγγελματικούς και εμπορικούς συλλόγους, ενώ ενεργή αναμένεται η συμμετοχή στον συντονισμό και στην υλοποίηση των δράσεων τόσο της ΕΣΕΕ όσο και της ΓΣΕΒΕΕ.

Οι προτάσεις

Προτάσεις για την ενίσχυση των εμπορικών επιχειρήσεων της Αθήνας προωθούνται και μέσα από τη συνολική τοποθέτηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την αναβάθμιση της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με το προεδρείο της ΟΚΕ, οι προτάσεις είναι σε διαβούλευση, που μετά τις εκλογές θα καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία προσανατολίζονται τόσο στο rebranding της Αθήνας όσο και στην οικονομική αναβάθμιση της πόλης.

Αν και η ΟΚΕ δεν εμφανίστηκε τολμηρή όσο το ΕΒΕΑ, που ζήτησε την απαγόρευση των συλλαλητηρίων και των πορειών στο κέντρο της Αθήνας, απηχώντας σε μεγάλο βαθμό το αίτημα των επαγγελματιών και των εμπόρων του κέντρου, εντούτοις περιλαμβάνει στις προτάσεις της σειρά μέτρων που αφορούν κίνητρα για την εγκατάσταση ή τη διατήρηση των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, η ΟΚΕ προτείνει να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη θεματικών αγορών στο εσωτερικό κέντρο της Αθήνας και σε συνοικίες στις οποίες υπάρχει μεγάλος αριθμός κενών καταστημάτων. Επίσης, προτείνει την ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών με θεσμοθέτηση ενός πλαισίου φορολογικών και άλλων κινήτρων για την ενεργοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας νέων επιχειρηματιών (π.χ. νέοι, ΑΜΕΑ, καλλιτέχνες, βιοτεχνίες χειροτεχνίας κ.λπ.).

Επίσης, προτείνει τη δημιουργία ειδικών παζαριών (π.χ. μία Κυριακή τον μήνα), αλλά ακόμη και την προσαρμογή του ωραρίου των καταστημάτων για ορισμένες περιόδους, όπως π.χ. οι εκπτώσεις.

Τέλος, στην υπό διαβούλευση πρόταση της ΟΚΕ περιλαμβάνονται δεκάδες ιδέες ανάπτυξης του τουρισμού και βελτίωσης των όρων πρόσβασης και διαβίωσης στην Αθήνα, που εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν την αναζωπύρωση της εμπορικής κίνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v