Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φαραωνικής εμπνεύσεως επέκταση της Αττ. Οδού

Υπάρχει ή δεν υπάρχει τελικά ο νέος οδικός άξονας-φάντασμα μήκους 127 χιλιομέτρων, ο οποίος θα ενώνει τα Μέγαρα με τον Μαραθώνα μέσω... Σαλαμίνας και θα αποτελεί στην ουσία επέκταση της Αττικής Οδού;

Φαραωνικής εμπνεύσεως επέκταση της Αττ. Οδού
Υπάρχει ή δεν υπάρχει τελικά ο νέος οδικός άξονας-φάντασμα μήκους 127 χιλιομέτρων, ο οποίος θα ενώνει τα Μέγαρα με τον Μαραθώνα μέσω... Σαλαμίνας και θα αποτελεί στην ουσία επέκταση της Αττικής Οδού;

Δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη προκήρυξη του διαγωνισμού για επεκτάσεις της Αττικής Οδού, ακόμα δεν γνωρίζουμε ούτε ποιες θα είναι, ούτε πώς θα κατασκευαστούν.

Από δηλώσεις του παραιτηθέντος προέδρου του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) Γ. Πολύζου προκύπτει πως τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών δεν προωθούν μια λελογισμένη επέκταση της Αττικής Οδού, αλλά ένα έργο ακόμα πιο φαραωνικών διαστάσεων έναντι του σχεδίου Σουφλιά.
 
Ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε κατηγορηθεί πως προχώρησε (χωρίς τις στοιχειώδεις μελέτες) στην προκήρυξη σειράς επεκτάσεων της Αττικής Οδού (σήραγγα Αργυρουπόλεως, επέκταση Περιφερειακής Υμηττού μέχρι τη Λεωφόρο Ποσειδώνος κ.λπ.), με αποτέλεσμα το έργο να είναι δύσκολο και στην ουσία μη υλοποιήσιμο.

Όταν άλλαξε η κυβέρνηση, προ 2,5 ετών, το υπουργείο Υποδομών προχώρησε στην ακύρωση του διαγωνισμού για τις επεκτάσεις και μίλησε για επαναπροκήρυξη την οποία έκτοτε περιμένουμε. Στο μεσοδιάστημα προέκυψε το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής, που παρουσίασε ο ΟΡΣΑ προ πολλών μηνών, το οποίο επίσης αγνοείται.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ν. Σηφουνάκης υποστήριξε πως το Ρυθμιστικό Σχέδιο είναι έτοιμο, αλλά συμφωνήθηκε με τη Ν.Δ. να μην προχωρήσει προεκλογικά. Δεν ξεκαθαρίστηκε, όμως, αν υπάρχει ο νέος οδικός άξονας των 127 χιλιομέτρων και όλα δείχνουν πως το σχέδιο θα οριστικοποιηθεί από την επόμενη κυβέρνηση.

Από τις δηλώσεις του κ. Πολύζου προκύπτει πως σχεδιάζεται «μία ουσιαστικά ακτινική νέα οδική αρτηρία σύνδεσης του νότιου τμήματος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας με τα Μεσόγεια μέσω της σήραγγας Αργυρουπόλεως».
 
Στην ουσία, ο νέος οδικός άξονας θα ξεκινά από τα Μέγαρα, θα συνδέεται μέσω υποθαλάσσιας σήραγγας με τη Σαλαμίνα, θα συνεχίζει μέσω δεύτερης σήραγγας προς τον Πειραιά, θα φτάνει παραλιακά μέχρι την Αργυρούπολη και με μια κολοσσιαία σήραγγα στον Υμηττό (προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, λένε κάποιοι) θα φτάνει στα Μεσόγεια και στον Μαραθώνα.

Η σήραγγα της Αργυρούπολης είχε προταθεί και στο παρελθόν από το υπουργείο Υποδομών, αλλά ο ΟΡΣΑ δεν την περιέλαβε στο Ρυθμιστικό Σχέδιο που παρουσίασε.

Όπως δεν περιέλαβε ούτε την επέκταση της Περιφερειακής Υμηττού μέχρι την παραλιακή. Αντί των νέων οδικών αξόνων, θεωρούσε πως τα Μεσόγεια και το αεροδρόμιο μπορούν να καλυφθούν από αναβάθμιση υφιστάμενων οδικών συνδέσεων, με πύκνωση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς (π.χ. στη Βάρης - Κορωπίου) και με μέσα σταθερής τροχιάς.

Αντί για την παραλιακή λεωφόρο, ο ΟΡΣΑ πρότεινε την επέκταση της Υμηττού μέχρι τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, όπως και την κατάργηση της επέκτασης της Αττικής Οδού προς τη Ραφήνα.

Το υπουργείο ήθελε από την πρώτη στιγμή για τη σήραγγα Αργυρουπόλεως, όπως και ο κ. Πολύζος και άλλα στελέχη του ΟΡΣΑ, τον περιορισμό των μεγάλων οδικών έργων αλλά και την αποφυγή τσιμεντοποίησης της Αττικής.

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν, επίσης, πως η επέκταση της Περιφερειακής Υμηττού μέχρι την παραλιακή συμβάλλει στην αναβάθμιση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, που βρίσκεται πως πώληση.

Όπως είπε ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΟΡΣΑ, η επέκταση αυτοκινητοδρόμων και η ανάπτυξη νέων υποδομών συγκρούονται με τη βασική φιλοσοφία του νέου Ρυθμιστικού για ανάσχεση του «τέρατος» της Αθήνας, το οποίο επεκτείνεται άνευ σχεδίου, την ίδια ώρα όπου το κέντρο της πόλης υποβαθμίζεται και ερημώνει.
 
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, μιλούν για «επιστημονικές αγκυλώσεις» και παραπέμπουν στην επόμενη κυβέρνηση για το ζήτημα, όπως και για άλλα κρίσιμα θέματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v