Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάχαλο με το Κτηματολόγιο

Μόνο στα μισά ακίνητα που πέρασαν στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων με σκοπό την πώληση είναι σαφώς κατοχυρωμένοι οι τίτλοι ιδιοκτησίας του δημοσίου αποκαλύπτει η δεύτερη έκθεση της «Ομάδας Δράσης» για την Ελλάδα.

Μπάχαλο με το Κτηματολόγιο
Μόνο στα μισά ακίνητα που πέρασαν στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων με σκοπό την πώληση είναι σαφώς κατοχυρωμένοι οι τίτλοι ιδιοκτησίας του δημοσίου αποκαλύπτει η δεύτερη έκθεση της «Ομάδας Δράσης» για την Ελλάδα.

Η υλοποίηση του έργου θεωρείται κρίσιμη προτεραιότητα για την ανάπτυξη της χώρας. Ομως, η Ζ. Λάλη, επικεφαλής του γραφείου της «Ομάδας Δράσης» στην Αθήνα (και πρώην επικεφαλής της Κτηματολόγιο ΑΕ) υποστήριξε την Πέμπτη πως ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου «άφησε για την επόμενη κυβέρνηση» την απόφαση για την ιδιωτικοποίηση ή όχι της «Κτηματολόγιο ΑΕ».

Το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων που είχε παραδοθεί προ ημερών στο υπουργείο Περιβάλλοντος καταλήγουν σε τρία βασικά σενάρια, για το πώς μπορεί να μετεξελιχθεί από εδώ και πέρα το Κτηματολόγιο, αλλά και ο ΟΚΧΕ (Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος) που πάει μαζί ως εποπτεύουσα αρχή. Το πρώτο σενάριο των Ολλανδών είναι η δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Δημόσιας Αρχής, όπου στην πράξη έχουμε συγχώνευση ΟΚΧΕ και Κτηματολογίου, με το ΥΠΕΚΑ να ασκεί εποπτεία.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη διακριτή λειτουργία ΟΚΧΕ αφ’ ενός και Κτηματολογίου αφ’ ετέρου, αλλά με πλήρη ιδιωτικοποίηση της «Κτηματολόγιο Α.Ε.». Το τρίτο σενάριο, είναι ένα μεικτό σενάριο, με το διακριτό ρόλο ως δημοσίου εποπτικού οργάνου του ΟΚΧΕ, αλλά την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην «Κτηματολόγιο Α.Ε.».

Σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση της «Ομαδας Δράσης», η έλλειψη πλήρους και λειτουργικού κτηματολογίου στην Ελλάδα αποτελεί μακροχρόνια πηγή αβεβαιότητας και αμφισβητήσεων τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους ιδιώτες όσον αφορά την αγορά ή πώληση γης. Αυτό επιτείνει παραδοσιακά προβλήματα που αφορούν τον προγραμματισμό της χρήσης γης σχετικά με τον οποίο θεσπίστηκε σημαντική νέα νομοθεσία ήδη κατά το τρέχον έτος.
 
Η υφιστάμενη κατάσταση έχει αρνητικές συνέπειες για τα μεγάλα έργα υποδομών, την πώληση ή την ιδιωτικοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου στις περιπτώσεις που οι τίτλοι ιδιοκτησίας δεν είναι σαφώς κατοχυρωμένοι.

Σε όλη τη χώρα υπάρχουν περίπου 35 εκατ. εμπράγματα δικαιώματα προς καταχώριση. Περίπου 6,3 εκατ. (ποσοστό μικρότερο του 20%) έχουν ήδη καταχωριστεί, ενώ άλλα 8,5 εκατ. βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας.

Η διαχείριση της υλοποίησης του κτηματολογίου ασκείται από Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου («Ανώνυμη Εταιρεία») υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Τη φύλαξη των τίτλων ιδιοκτησίας που έχουν καταχωρηθεί έχουν αναλάβει τα υποθηκοφυλακεία, τα οποία στελεχώνονται με περίπου 400 άτομα. Οι τίτλοι ιδιοκτησίας που φυλάσσονται στα υποθηκοφυλακεία δεν έχουν ψηφιοποιηθεί και δεν διαθέτουν χωρικές πληροφορίες.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε τη διενέργεια αξιολόγησης από το κτηματολόγιο της Ολλανδίας προκειμένου να χαραχθεί πολιτική για την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης και την επίλυση ζητημάτων λειτουργίας. Ο στόχος έγκειται στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου που αναμένεται να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2020 όπως ορίζεται στο Μνημόνιο.

Την ίδια στιγμή που επιδιώκεται η επιτάχυνση του έργου, υπάρχουν περιοχές όπως η Ζάκυνθος, η Λευκάδα, η Λέσβος, όπου το Κτηματολόγιο έχει στήσει γραφεία και ουσιαστικά ξανακάνει τη δουλειά από την αρχή εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων κατά την πρώτη – αμαρτωλή - φάση του έργου.

Η διοίκηση της Κτηματολόγιο ΑΕ έχει υποστηρίξει πως το 2011 προκηρύχθηκαν επτά εκατομμύρια δικαιώματα σε διάφορες περιοχές και επιδιώκει την προκήρυξη των υπολοίπων μέσα στο 2012. Για να επιτευχθεί ο στόχος του μνημονίου (λειτουργία του Κτηματοογίου το 2020) πρέπει μέχρι το 2017 να έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση σε όλη τη χώρα.

Το κόστος του έργου συνολικά είναι γύρω στο 1,5 δισ ευρώ και το τμήμα που θα βγει μέσα στο 2012 και αφορά στην υπόλοιπη χώρα είναι προϋπολογισμού γύρω στα 550 με 600 εκατομμύρια. Συνεπώς θα χρειαστούν τόσο κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή / και στρατηγικού επενδυτή προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v