Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα αζήτητα μένουν τα ελληνικά νησιά

Πωλητήριο σε 50 ιδιωτικά νησιά έχουν βάλει τα τελευταία χρόνια οι ιδιοκτήτες τους, ενώ στον κατάλογο θα προστεθούν σύντομα και αρκετά από τα 598 νησιά ή βραχονησίδες που ελέγχει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου.

Στα αζήτητα μένουν τα ελληνικά νησιά
Πωλητήριο σε 50 ιδιωτικά νησιά έχουν βάλει τα τελευταία χρόνια οι ιδιοκτήτες τους, ενώ στον μακρύ κατάλογο θα προστεθούν σύντομα και αρκετά από τα 598 νησιά ή βραχονησίδες που ελέγχει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Ο μύθος γύρω από τα προς πώληση ιδιωτικά ή κρατικά νησιά καλά κρατεί εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως επειδή αφορά πλούσιους και διαθέσιμους που δήθεν ενδιαφέρονται για επενδύσεις, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Καμία σοβαρή επένδυση σε κανένα ελληνικό νησί ή σε βραχονησίδα δεν έγινε τα τελευταία χρόνια. Στην ουσία, πρόκειται για έναν ακόμα μύθο της ελληνικής αγοράς ακινήτων, η οποία βλέπει εδώ και χρόνια Ρώσους και Άραβες μεγιστάνες να κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά όταν όλοι γνωρίζουν πως η οικοδομική δραστηριότητα στο Αιγαίο προερχόταν κυρίως από την εγχώρια αγορά.

Οι ελάχιστες συναλλαγές, που μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, έγιναν από ισχυρούς που μάλλον πήραν ιδιωτικά νησιά επί των οποίων υπήρχαν ήδη οι υποδομές για τις διακοπές τους.

Η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων θα νιώθει μάλλον απογοητευμένη από την πορεία των αγοραπωλησιών ελληνικών νησιών. Οι περισσότερες αγγελίες φιλοξενούνται χρόνια σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο ή απασχολούν μεγάλα μεσιτικά γραφεία στη δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα είναι πενιχρά
καθώς, παρά την αίγλη που συνοδεύει την κατοχή ενός ιδιωτικού νησιού, οι ξένοι επενδυτές αδυνατούν να κατανοήσουν την ανυπαρξία κανόνων για την αξιοποίησή τους. Έτσι προτιμούν να μην αγοράσουν, παρά το γεγονός πως οι τιμές σε πολλές περιπτώσεις είναι ελκυστικές. Ενίοτε, είναι χαμηλότερες από την τιμή ενός μεσαίου οικοπέδου στα βόρεια προάστια της Αθήνας την περίοδο 2000 - 2007, όταν το δανεικό χρήμα έρρεε άφθονο.

«Από το 1990 υπάρχουν αγγελίες ιδιωτών για πώληση νησιών και προσπάθειες πώλησης νησίδων από το δημόσιο, αλλά ουδείς σοβαρός ξένος επενδυτής ενδιαφέρθηκε. Δεν ξέρει τι μπορεί να κατασκευάσει, πόσα χρόνια θα χρειαστεί για τις άδειες, πόσα χρόνια θα απαιτηθούν για τις έρευνες της αρχαιολογικής υπηρεσίας», λένε στελέχη της αγοράς ακινήτων.

Σήμερα μπορεί να βρει κανείς ελληνικά ιδιωτικά νησιά σε... τιμή ευκαιρίας όπως ο Άγ. Αθανάσιος, δίπλα στην Ιτέα στον Κορινθιακό Κόλπο, που εμφανίζεται να πωλείται έναντι 1.500.000 ευρώ, ή το Μόδι, ανατολικά του Πόρου στο Σαρωνικό, που επίσης πωλείται με το ίδιο τίμημα. Στο Μόδι, όμως, λίγα μπορεί να κάνει ο νέος ιδιοκτήτης καθώς έχουν βρεθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της μυκηναϊκής περιόδου.

Το πιο ακριβό από τα προς πώληση ιδιωτικά νησιά είναι ο Πάτροκλος, της οικογένειας Γιατράκου, το οποίο πωλείται με τιμή εκκίνησης τα 150.000.000 ευρώ. Ένα νησί στο σύμπλεγμα των Εχινάδων, μεταξύ Ιθάκης και Λευκάδας, εμφανίζεται επίσης σε αγγελίες να πωλείται με τιμή εκκίνησης τα 45.000.000 ευρώ. Όπως αναφέρεται στην αγγελία, «το νησί έχει ένα σπίτι και μία εκκλησία και κατσίκες με έναν βοσκό, ο οποίος πηγαινοέρχεται στο νησί κάθε τέσσερις ημέρες». Μάλιστα, «οι ιδιοκτήτες έχουν συμφωνία με τον βοσκό ώστε όταν πωληθεί το νησί να σταματήσει τις επισκέψεις με το κοπάδι».

Στα 18.000.000 ευρώ εμφανίζεται η τιμή πώλησης της Αγίας Τριάδας, του νησιού κοντά στην Ερέτρια, που ανήκει από το 1958 στην οικογένεια Παπανικολάου. Τα κουτσομπολιά της εποχής ανέφεραν πως ο Σοφοκλής Παπανικολάου, γενικός επιμελητής σε τρεις βασιλείς (Γεώργιο Β΄, Παύλο Α΄ και Κωνσταντίνο Β΄) το αγόρασε έναντι ευτελούς τιμήματος από οικογένεια βοσκών που ήθελαν χρήματα για να παντρέψουν την αδελφή τους.

Στην άλλη πλευρά της Εύβοιας βρίσκεται η Αργυρόνησος, η οποία επίσης πωλείται από τον ιδιώτη ιδιοκτήτη σε άγνωστη τιμή. Από 6.500.000 ευρώ ξεκινά ο ιδιοκτήτης της Καρδιώτισσας, ενός ακατοίκητου νησιού νοτιοδυτικά της Σικίνου στις Κυκλάδες. Η έκτασή της είναι 1,05 τετραγωνικό χιλιόμετρο. Τουλάχιστον 6.900.000 ευρώ θέλει ο ιδιοκτήτης του Νησιού της Ναυσικάς στο Ιόνιο, ενώ πολλή κουβέντα έχει γίνει και για το νησί Βούβαλος στον Αμβρακικό, για τη Μικρή Αμοργό, το Τραγονήσι και την Οξεία.

Η Οξεία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος Εχινάδες μετά τον Πεταλά και βρίσκεται στην εκβολές του Αχελώου στο Ιόνιο. Έχει έκταση 4,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πωλείται προς 6.900.000 ευρώ, σύμφωνα με αγγελίες στο διαδίκτυο.

Στο σφυρί φαίνεται πως έχουν βγει και δύο από τις εννέα Διαπόριους Νήσους στο Σαρωνικό (μεταξύ Αίγινας και Αγκιστριού), και συγκεκριμένα ο Άγιος Θωμάς και ο Άγιος Ιωάννης.

Το Αρκούδι

Όποιος επισκεφτεί την ιστοσελίδα http://www.arkoudiprivateisland.com/ θα μάθει για την επένδυση που προωθείται εδώ και χρόνια στη νήσο Αρκούδι, μεταξύ Κεφαλονιάς και Λευκάδας και σε έκταση 4.200.000 τετραγωνικών μέτρων.

Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή ξενοδοχείου επτά αστέρων και 300 παραθεριστικών κατοικιών υψηλών προδιαγραφών, γηπέδου γκολφ κ.λπ., που θα απευθύνονται σε «παχιά πορτοφόλια» που επιθυμούν διακοπές μακριά από τη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, μόνο οι ιδιοκτήτες των κατοικιών και οι ένοικοι του ξενοδοχείου θα έχουν δυνατότητα εισόδου στο νησί, το οποίο θα λειτουργεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Αρκούδι Ιδιωτική Νήσος Α.Ε. συμμετέχει ο επιχειρηματίας Γ. Σταυρόπουλος, η Βρετανίδα σύζυγός του Ελίζαμπεθ και η Στέλα - Σοφία Γριντζά. Την ανάπτυξη του νησιού έχει αναλάβει η Αρκούδι Επενδυτική Α.Ε., η οποία διοικείται από τα αδέλφια Γιάννη και Θανάση Περρωτή.

Εκτός από το Αρκούδι, έγιναν ελάχιστες αγορές νησιών τα τελευταία χρόνια.

Το Κεφαλονήσι πουλήθηκε στην κόρη του Πάμπλο Πικάσο έναντι 500.000 ευρώ το 2006. Το Κύθρο φέρεται να αγοράστηκε έναντι 3.000.000 ευρώ από ελληνοαμερικανική εταιρεία. Ο εμίρης του Κατάρ, που όλο και επενδύει στην Ελλάδα (χωρίς να το βλέπουμε...) φερόταν να παζαρεύει τη νήσο Σκορπίδι, ιδιοκτησίας του πρώην βουλευτή Σπ. Λιβανού και του αδερφού του.

Τελικά λέγεται πως αγόρασε άλλο νησί, το οποίο ουδείς γνωρίζει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v