Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μουρμούρας: Χρειάζονται αναπτυξιακές δράσεις

Τα προγράμματα προσαρμογής της ευρωπεριφέρειας θα πρέπει να ενσωματώσουν έναν τρίτο πυλώνα, αυτόν της ανάπτυξης της οικονομίας, για να επιτύχουν, τονίζει ο υφ. οικονομικών Γ. Μουρμούρας σε άρθρο του στη WSJ.

Μουρμούρας: Χρειάζονται αναπτυξιακές δράσεις
Τα προγράμματα προσαρμογής που ακολουθούν οι χώρες της ευρωπεριφέρειας θα πρέπει να ενσωματώσουν έναν τρίτο πυλώνα, αυτόν της ανάπτυξης της οικονομίας, για να επιτύχουν, τονίζει ο υφυπουργός οικονομικών Γιάννης Μουρμούρας σε άρθρο του στη Wall Street Journal (WSJ).

Οι απόψεις του αντικατοπτρίζουν εν πολλοίς τις θέσεις που ανέπτυξε ο αρχηγός της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

Σημειωτέον ότι ο υφυπουργός οικονομικών ήταν παρόν σε εκείνη τη συνάντηση στην οποία η Άν. Μέρκελ φέρεται να συμφώνησε με συγκεκριμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που ανέπτυξε ο Αντ. Σαμαράς και τις οποίες προτίθεται να υλοποιήσει αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, σύμφωνα με νεοδημοκρατικούς κύκλους.

Στο άρθρο του στη WSJ, o υφυπουργός οικονομικών επισημαίνει ότι το πρόβλημα με τα προγράμματα προσαρμογής είναι ότι υλοποιούνται υπό προϋποθέσεις (conditionality) κατά τα πρότυπα του ΔΝΤ.

Η συνέχιση της χρηματοδότησης ενός κράτους απαιτεί την τριμηνιαία εξέταση της οικονομίας και την επιβολή περισσότερων μέτρων λιτότητας όταν δεν επιτυγχάνεται ο δημοσιονομικός στόχος, π.χ. λόγω ύφεσης, βυθίζοντας, τις οικονομίες σε φαύλο κύκλο.

Ο Γ. Μουρμούρας τονίζει ότι οι προϋποθέσεις θα πρέπει να διευρυνθούν πέρα από τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές και να συμπεριλάβουν ποσοτικοποιημένους στόχους και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα ως προς τις αναπτυξιακές δράσεις.

Στις τελευταίες συμπεριλαμβάνει τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων, την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ και συμπράξεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Ο υφυπουργός αναφέρει στο άρθρο του στη WSJ ότι είναι εσφαλμένη η αντίληψη ότι οι αναπτυξιακές δράσεις απαιτούν μεγάλη κρατική χρηματοδότηση και φέρνει ως παράδειγμα τα ευρωπαϊκά επενδυτικά ομόλογα τα οποία έχουν προταθεί από την Κομισιόν για τα μεγάλα έργα υποδομής.

Προτείνει επίσης ο έλεγχος της υλοποίησης των αναπτυξιακών δράσεων να πραγματοποιείται ανά εξάμηνο και όχι ανά τρίμηνο, λόγω των χρονικών υστερήσεων που διέπουν αυτού του είδους τις πολιτικές.

Δ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v