"Πράσινο φως" στο Eurogroup για PSI

Έγκριση για την έκδοση εγγυήσεων από EFSF και την αναχρηματοδότηση τραπεζών έδωσε το Eurogroup.Εκκρεμότητες για το 2ο πακέτο,το PSI και η αναφορά της τρόικα για τις prior actions.Στις 9/3 οι τελικές αποφάσεις.Η ανακοίνωση.

Πράσινο φως στο Eurogroup για PSI
Έγκριση για την έκδοση των εγγυήσεων από το EFSF και την αναχρηματοδότηση των τραπεζών έδωσε το Eurogroup.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του eurogroup, Ζ. Κ. Γιούνκερ σε σχετική ανακοίνωση, οι Ευρωπαίοι χαιρετίζουν την πρόοδο της Ελλάδας αλλά σημειώνουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να εγκριθεί οριστικά το δεύτερο πακέτο βοήθειας είναι η υψηλή συμμετοχή στο PSI αλλά και η θετική εκτίμηση από την τρόικα για τις προαπαιτούμενες ενέργειας από πλευράς της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπέγραψε τις συμβάσεις με το EFSF για τις εγγυήσεις του μηχανισμού στα νέα ομόλογα και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Όπως δήλωσε ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι τελικές αποφάσεις για την ελληνική διάσωση θα ληφθούν σε τηλεδιάσκεψη στις 9 Μαρτίου.

"Το ελληνικό πακέτο διάσωσης εξαρτάται πλέον από τη συμμετοχή στο PSI", δήλωσε ο γερμανός υπουργός.

Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν του προέδρου του Eurogroup:

"Το Eurogroup καλωσορίζει την αξιολόγηση της τρόικας ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων πράξεων. Έχουν υιοθετηθεί όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις από το Κοινοβούλιο και το Υπουργικό Συμβούλιο και ορισμένες εκκρεμείς εφαρμοστικές πράξεις θα ολοκληρωθούν σύντομα.
 
Οι υπουργοί σημειώνουν με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα ανέλαβε αποφασιστικές και άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις στους τομείς της δημοσιονομικής προσαρμογής, του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, της ρύθμισης και εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα και των δομικών μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης.

Αυτό θα επιτρέψει στις προσπάθειες προσαρμογής της Ελλάδας να ανακτήσουν τη δυναμική τους, κάτι που σε συνδυασμό με μια αυστηρή εφαρμογή των πολιτικών του νέου πακέτου, αποτελεί τη βάση για να επανέλθουν τα δημοσιονομικά και η οικονομία της Ελλάδας σε βιώσιμη τροχιά. Η τρόικα θα οριστικοποιήσει τις επόμενες μέρες την λεπτομερή αξιολόγηση της ποιότητας της μετάθεσης των προαπαιτούμενων πράξεων στην ελληνική νομοθεσία.

Με βάση τα παραπάνω και δεδομένης της ολοκλήρωσης των αντίστοιχων εθνικών διαδικασιών από στα κράτη μέλη, οι υπουργοί εξουσιοδοτούν το EFSF να εφαρμόσει το μηχανισμό ενίσχυσης εγγυήσεων. Αυτό προβλέπει την απόκτηση από τον EFSF ενός σχήματος επαναγοράς που θα διασφαλίζει την καταλληλότητα των τίτλων που εκδίδει ή εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση ως ενέχυρων προς την ΕΚΤ.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ακόμα σε ένα μηχανισμό σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών σε περίπτωση που δημιουργηθούν προβλήματα ρευστότητας. Επιπρόσθετα, οι υπουργοί εξουσιοδοτούν την έκδοση από το EFSF ομολόγων για τη χρηματοδότηση της συνεισφοράς της ευρωζώνης στο PSI και την αποπληρωμή των τόκων των ελληνικών ομολόγων.

Το Eurogroup ωστόσο, επαναλαμβάνει ότι ένα επιτυχημένο PSI με υψηλό ποσοστό συμμετοχής και μια τελική θετική αξιολόγηση όλων των προαπαιτούμενων πράξεων, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις τόσο για την έκδοση των ομολόγων του EFSF όσο και για το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα.

Ως εκ τούτου, το Eurogroup προσβλέπει σε υψηλή συμμετοχή των ιδιωτών στην ανταλλαγή χρέους. Οι υπουργοί εκτιμούν ότι οι όροι που περιγράφονται στην ελληνική προσφορά προς τους ομολογιούχους περιλαμβάνουν αρκετά ελκυστικά στοιχεία που θα προσελκύσουν τους ιδιώτες πιστωτές και διασφαλίζουν την ευρεία συμμετοχή".

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε εκτέλεση του πρόσφατα ψηφισμένου από τη Βουλή νόμου 4046/2012, με τον όποιον εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία το νέο πρόγραμμά στήριξης της ελληνικής οικονομίας, υπέγραψε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον αντιπροεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Olli Rehn το μνημόνιο συνεργασίας για το νέο πρόγραμμα. Το μνημόνιο προσυπογράφει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος ενώ επισυνάπτονται σε αυτό οι δεσμευτικές επιστολές των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προς τον προεδρο του Eurogroup.

Ο κ. Βενιζέλος υπέγραψε επίσης σήμερα με τον επικεφαλής του EFSF κ. Κlaus Regling τις πέντε κρίσιμες συμβάσεις:

- Τη σύμβαση για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών
- Τη σύμβαση για τις εγγυήσεις που παρέχει το EFSF προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του PSI
- Τη σύμβαση για τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία χρηματοδοτείται από τον επίσημο τομέα η ανταλλαγή των ομολόγων (sweetener)
- Τη σύμβαση για την κάλυψη από το EFSF των δεδουλευμένων τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους μέχρι στιγμής
- Τη σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης (co-financing) μεταξύ επίσημου και ιδιωτικού τομέα που συνιστά ένα απο τα κρίσιμα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του PSI.

Τις συμβάσεις αυτές προσυπέγραψε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, την δε πρώτη από αυτές και ο πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Π. Θωμόπουλος.

Η υπογραφή των συμβάσεων αυτών συνιστά την εξειδίκευση, εφαρμογή και επισημοποίηση των αποφάσεων του Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου και στέλνει ένα μήνυμα προς τον ιδιωτικό τομέα, τις αγορές και την διεθνή κοινότητα ότι ο επίσημος τομέας στηρίζει την Ελλάδα από κάθε άποψη και πιστεύει στην εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου 2011 και της 21ης Φεβρουαρίου 2012.

Η συνέντευξη τύπου του Υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου

"Είχε καιρό να ακούσει η Ελλάδα καλά λόγια από τους ευρωπαίους ηγέτες", δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός οικονομικών Ε. Βενιζέλος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Αναλυτικά ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε:

Το Eurogroup υποδέχθηκε σήμερα με πολύ θετικό τρόπο όλες τις προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα τις τελευταίες μέρες προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να καλύψει τις 100 προαπαιτούμενες ενέργειες που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί, προκειμένου να εγκριθεί το πρόγραμμα και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που συνδέονται με το PSI.

Οι εκτιμήσεις που παρουσίασαν στο Eurogroup οι τρεις θεσμοί που συγκροτούν την Τρόικα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν θετικές. Αυτά έχουν αποτυπωθεί στη δήλωση που διατύπωσε εκ μέρους του Eurogroup ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αυτό που αναμένει το Eurogroup τώρα είναι μια γραπτή επιβεβαίωση από την Τρόικα ότι όλα τα κείμενα και στην αγγλική τους μετάφραση αποτυπώνουν αυτά που έχουμε συμφωνήσει στο νέο πρόγραμμα. Αυτό επί της ουσίας έχει ήδη διασφαλιστεί.

Συζητήσαμε ορισμένα σημεία τα οποία είχαν προκαλέσει ορισμένες ερωτήσεις, καθώς είναι λογικό μέσα σε 100 προαπαιτούμενες ενέργειες να υπάρχουν σημεία προς διευκρίνιση.

Είχε καιρό να ακούσει η Ελλάδα καλά λόγια. Ο ελληνικός λαός, που υποβάλλεται σε θυσίες και κάνει μια τεράστια προσπάθεια, η ελληνική δημόσια διοίκηση, θέλει να ακούσει έναν καλό λόγο και σήμερα άκουσε μετά από πολύ καιρό αυτό τον καλό λόγο.

Φυσικά δεν έχουμε κανένα περιθώριο επανάπαυσης ή χαλάρωσης, πρέπει να συνεχίζουμε, πρέπει να εφαρμόσουμε όλα όσα έχουμε αναλάβει να εφαρμόσουμε.

Το μήνυμα που έστειλε σήμερα το Eurogroup απευθύνεται πρωτίστως στον ιδιωτικό τομέα. Με τον ιδιωτικό τομέα έχουμε συμφωνήσει το σχήμα του PSI.

Η συμφωνία βεβαίως αυτή έχει γίνει με τους επισήμους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, με το IIIF και την Επιτροπή των κομιστών των ελληνικών ομολόγων.
Τώρα όταν μιλάμε για ιδιωτικό τομέα εννοούμε κάθε κάτοχο ελληνικών ομολόγων. Κάθε τράπεζα, κάθε fund, κάθε έναν ο οποίος μετέχει σ’ αυτή την διαδικασία.

Είναι λοιπόν λογικό τώρα να είμαστε και εμείς πάρα πολύ καθαροί και σαφείς στα μηνύματα που στέλνουμε και τα μηνύματα αυτά δεν τα στέλνει μόνο η ελληνική κυβέρνηση, τα στέλνει όλη η Ευρωζώνη, τα στέλνουν οι τρεις θεσμοί που συγκροτούν την Τρόικα.

Το μήνυμα λοιπόν είναι πάρα πολύ καθαρό. Η προσφορά που έχει κάνει η Ελλάδα με την έγκριση του Eurogroup είναι πολύ δελεαστική. Τα δεδομένα είναι γνωστά.
Όλοι γνωρίζουν ποια είναι η δημοσιονομική μας κατάσταση, όλοι γνωρίζουν μετά τον Οκτώβριο του 2011 ότι στόχος είναι μια δραστική μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Μείωση κατά 53,5% δηλαδή κατά 110 δις. Αυτό τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει να εκτιμήσει τα 4 πλεονεκτήματα που η έχει η προσφορά:

- Το sweetener, εννοώντας το ρευστό που εν μέρει καλύπτει τα ομόλογα, δηλαδή από τα 210 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών κομιστών τα 30 δισ. ευρώ θα πληρωθούν σε ρευστό.
- Σημαίνει δεύτερον το σχήμα της συγχρηματοδότησης μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να νιώθει διασφαλισμένος ο ιδιωτικός τομέας ότι δεν θα είναι σε υποδεέστερη μοίρα.
- Το αγγλικό δίκαιο με το οποίο θα είναι ενισχυμένα τα νέα ομόλογα γιατί το ελληνικό δίκαιο το χρησιμοποιούμε τώρα προκειμένου να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία του PSI και
- Η ρήτρα του ΑΕΠ, που είναι μια ρήτρα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, γιατί οι επενδυτές, οι κομιστές αποδέχονται ότι μπορεί οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, να είναι καλύτερες απ’ αυτές που προβλέπουν οι Διεθνείς Οργανισμοί και απ’ αυτή την βελτίωση από την ευχάριστη έκπληξη και αυτοί περιμένουν να έχουν ένα μικρό, αλλά χαρακτηριστικό, όφελος.

Το μήνυμα λοιπόν είναι ότι αυτή η συμφωνία, αυτή η πρόταση, είναι ισορροπημένη, είναι συμφέρουσα, αμοιβαία επωφελής και άρα πρέπει να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Πρέπει ει δυνατόν να έχουμε οικουμενική συμμετοχή, όπως προέβλεπε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου του 2011 και όπως επιβεβαίωσε η απόφαση του Eurogroup και η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου του 2012.

Βεβαίως όλα θα κριθούν την εβδομάδα που έρχεται, γιατί πρέπει η συμμετοχή να φθάσει σε επίπεδα υψηλά, σε επίπεδα ικανοποιητικά, σε επίπεδα τα οποία μας επιτρέπουν να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. Αυτό πιστεύω ότι το αντιλαμβάνονται όλοι και θα επιτευχθεί.

Εφόσον τα πράγματα πάνε καλά, το Eurogroup θα συνεδριάσει τηλεφωνικά την ερχόμενη Παρασκευή 9 Μαρτίου, προκειμένου να επιβεβαιώσει τη συνέχιση των διαδικασιών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ξέρετε.

Απόδειξη αυτών που λέω είναι ότι, στη συνέχεια της συνεδρίασης του Eurogroup ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Όλι Ρεν και εγώ, υπογράψαμε επισήμως το βασικό κείμενο του νέου προγράμματος, το νέο δηλαδή MOU, στο οποίο επισυνάπτονται οι επιστολές του Πρωθυπουργού και των Αρχηγών των κομμάτων με τις οποίες δεσμεύονται ως προς την υποστήριξη του προγράμματος αυτού τώρα και μετά τις εκλογές.

Συνεδρίασε επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο του IFSF το οποίο ομοφώνως αποφάσισε να προχωρήσουμε στην υπογραφή των συμβάσεων, για την υπογραφή των οποίων είχα εξουσιοδοτηθεί με την έγκριση του προγράμματος από τη Βουλή, δηλαδή με βάση το νόμο 4046/2012, που ψηφίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου με ευρυτάτη πλειοψηφία, σχεδόν δύο τρίτων από την Βουλή των Ελλήνων.

Υπογράψαμε λοιπόν πριν από λίγη ώρα με τον κ. Ρέγκλιν τις βασικές συμβάσεις:

- Την σύμβαση για την ενδιάμεση ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όσο διαρκεί η διαδικασία του PSI ύψους 35 δισεκατομμυρίων,
- Tην σύμβαση για την πρώτη δόση των ποσών που θα χρησιμοποιήσουμε για την επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος - αυτό σημαίνει πολλά και για την ρευστότητα της ελληνικής πραγματικής οικονομίας,
- Tην σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα,
- Tην σύμβαση για τους δεδουλευμένους τόκους του ελληνικού δημοσίου χρέους που πρέπει να καταβληθούν και βεβαίως
- Tην σύμβαση για να προχωρήσουμε στην ενεργοποίηση όλων των διαδικασιών, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να φθάσουμε στην εκταμίευση του νέου προγράμματος σταδιακά συν τω χρόνω.

Εάν θέλετε να μιλήσουμε με όρους οικονομικούς, τα ποσά τα οποία περιλαμβάνονται στις σημερινές συμβάσεις ξεπερνούν τα 93 δισ. ευρώ.
Απ’ αυτά βεβαίως τα 93 δισ. ευρώ, τα 35 δισ. ευρώ είναι η κάλυψη της προσωρινής ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αλλά και αυτά είναι καθοριστικά για το πρόγραμμα και υπήρχαν πάντα ως πρόβλεψη στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σήμερα λοιπόν είναι μια σημαντική μέρα, αλλά είναι μια μέρα η οποία δεν θα πρέπει να μας κάνει να σκεφθούμε λανθασμένα, ότι έχει τελειώσει η προσπάθεια.
Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και όπως ξέρετε στις πολιτικές συνθήκες που ισχύουν διεθνώς αυτή τη στιγμή τα μεγάλα μέτωπα είναι αυτά που χωρίζουν, από την μια μεριά τα κράτη και τους Διεθνείς Οργανισμούς και από την άλλη μεριά τις αγορές και ιδίως τα πιο επιθετικά και κερδοσκοπικά τμήματα των αγορών.

Αυτό είναι που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, αυτή είναι η πραγματική μάχη που δίνουμε εμείς ως Έλληνες, αλλά βεβαίως και η Ευρωζώνη, η οποία πρέπει να αποδείξει ότι αντέχει, ότι έχει τη θεσμική υποδομή και υπόσταση που απαιτείται προκειμένου η ίδια, όχι απλά και μόνον να αντέξει, αλλά και να συμβάλει στην προοπτική της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Μπορεί οι σημερινοί συσχετισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη να είναι συντηρητικοί και μονόχρωμοι, αλλά η προοπτική της βελτίωσης των συσχετισμών και για μας τους Έλληνες και για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, υπάρχει μόνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο μέσα στην Ευρωζώνη.

Άρα εδώ πρέπει να παλέψουμε, εδώ πρέπει να αντέξουμε, εδώ πρέπει να αγωνιστούμε.
Οποιαδήποτε άλλη πρόταση δημιουργεί ανασφάλεια, αβεβαιότητα και μπορεί να οδηγήσει σε τραγικές καταστάσεις.

*Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της απόφασης του Eurogroup δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v