Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Να αξιοποιηθεί τώρα η δημόσια περιουσία

Είναι ανάγκη για ξεκάθαρη πολιτική βούληση προκειμένου να πετύχει το φιλόδοξο, όπως χαρακτήρισαν, πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Τι είπαν για το θέμα Ν. Καραμούζης, Στ. Μάνος, Π. Βουρλούμης και Τ. Μητρόπουλος.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Να αξιοποιηθεί τώρα η δημόσια περιουσία
Πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση για να πετύχει το φιλόδοξο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Αυτή ήταν η κοινή συνισταμένη όσων μίλησαν από το βήμα της ανοικτής συζήτησης με θέμα "Αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου" που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ οικονομολόγου κ. Παναγή Βουρλούμη ο οποίος σημείωσε «είμαι οπαδός της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Οι στόχοι δεν πρέπει να είναι εισπρακτικοί αλλά η απαλλαγή του εθνικού πλούτου από την κακοδιαχείριση του κράτους. Βεβαίως η διαδικασία πρέπει να αποβλέπει στην εξασφάλιση του υψηλότερου δυνατού τιμήματος, αλλά μέσα στο πλαίσιο της αγοράς την περίοδο που γίνεται η εκποίηση». Ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει να γίνει αποτίμηση από διεθνή εταιρεία συμβούλων και να καθοριστεί το εύρος τιμής και να δίνεται έμφαση στο προφίλ του επιθυμητού επενδυτή.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της EFG Eurobank Νίκος Καραμούζης πρότεινε τη δημουργία εταιρείας Ειδικού Σκοπού στην οποία θα εκχωρηθούν όλες οι μελλοντικές εισπράξεις, από διόδια, λιμάνια, κ.λπ. και μέσω αυτών θα εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ προκειμένου τα κεφάλαια αυτά να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία.

Κατά τον ίδιο το κυρίαρχο στοιχείο πρέπει να είναι η αναπτυξιακή προοπτική, σε μια χώρα, στην οποία, όπως είπε, οι επενδύσεις αποτελούν σήμερα μόλις το 13% του ΑΕΠ από 24% που ήταν το 2007.

Αναφερόμενος στην αξία των εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών του Δημοσίου υπενθύμισε ότι αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ όταν το 2007 η αξία τους ήταν 15 δισ. ευρώ. Προσέθεσε ότι είναι μια εποχή που είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, για αυτό το λόγο, όπως σημείωσε, πρέπει να δεσμεύσεις τον αγοραστή με συγκεκριμένες ρήτρες στα μελλοντικά κέρδη.
 
Παράλληλα ανέφερε ότι στόχος των 19 δισ. ευρώ έως το 2015 παραμένει φιλόδοξος λόγω του τρόπου που έχει σχεδιαστεί το πρόγραμμα.

Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν ριζοσπαστικές αποφάσεις. Να εξεταστεί ο πιθανός ρόλος του ιδιωτικού τομέα στις συγκοινωνίες και η πώληση των ζημιογόνων επιχειρήσεων στους εργαζόμενους με 1 ευρώ ή το κλείσιμο τους.

Παράλληλα πρότεινε να δημιουργηθούν εταιρείες διαχείρισης ακινήτων και να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο.

Ο ίδιος πάντως σημείωσε ότι η ιστορία έχει δείξει ότι «εάν δεν θέλουμε κάτι βρίσκουμε δικαιολογίες για να μην το υλοποιήσουμε», για να συμπληρώσει «οι κυβερνήσεις έρχονται οι αναμνήσεις μένουν».

Περισσότερο αιχμηρός, όπως έχει συνηθίσει άλλωστε τους συνέδρους, εμφανίσθηκε ο πρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ Στέφανος Μάνος ο ποιος αναφερόμενος στη συμφωνία, αμφισβήτησε την άποψη ότι το χρέος 120% του ΑΕΠ είναι βιώσιμο.

Σύμφωνα με τον ίδιο για να είναι βιώσιμο το χρέος θα πρέπει να πέσει κάτω από 100% στο 90%. Μια πρόσθετη μείωση του χρέους κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2020, η οποία σύμφωνα με τον κ. Μάνο θα επιτευχθεί μέσω δραστικών περικοπών του κράτους, δηλαδή απολύσεων από ΔΕΚΟ και δημόσιο τομέα. Ειδικότερα και σε ότι αφορά το κομμάτι των απολύσεων ο κ. Μάνος σημείωσε ότι απαιτούνται 400.000 απολύσεις εκ των οποίων 100.000 φέτος.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι η "Δράση" προτείνει για την πρώτη 3ετία οι απολυμένοι να λαμβάνουν το 70% των τακτικών αποδοχών τους. Εκτός από την αύξηση των απολύσεων, ο κ. Μάνος σημείωσε ότι ο στόχος της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας πρέπει να είναι μαζικός και διπλασίασε το στόχο στα 100 δισ. ευρώ.
 
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας Κώστας Μητρόπουλο χαρακτήρισε πολύ δύσκολο το εγχείρημα των αποκρατικοποιήσεων επισημαίνοντας ότι χρειάζονται από 12-20 μήνες για μια τυπική διαδικασία αποκρατικοποίησης.

O κ. Μητρόπουλος ανέφερε ακόμα ότι η αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου θα χρειασθεί περισσότερο χρόνο από ότι έχει προϋπολογισθεί, ενώ επανέλαβε ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων δεν έχει εισπρακτικό, αλλά οικονομικό χαρακτήρα, σημειώνοντας ότι για κάθε 1 ευρώ που θα εισπράττεται θα γεννιούνται 3-4 ευρώ.

Επίσης προανήγγειλε μέσα στις επόμενες εβδομάδες τις διαγωνιστικές διαδικασίες για το ακίνητο του ΙΒC στο Μαρούσι ενώ προωθούνται και οι διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων για τα ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ και το 35% των ΕΛ.ΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v