Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΕΦ:Τα μέτρα βάζουν λουκέτο στη φαρμακοβιομηχανία

Ταφόπλακα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία εκτιμούν ότι βάζει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας. Ποιες είναι οι ενστάσεις.

ΠΕΦ:Τα μέτρα βάζουν λουκέτο στη φαρμακοβιομηχανία
Ταφόπλακα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία εκτιμούν ότι βάζει το νέο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας (το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη) οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), οι οποίοι σε έκτακτη συνέντευξη τύπου εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στις νέες ρυθμίσεις.

Τόσο ο Θ. Γιαννακόπουλος (Vianex) όσο και οι Δ. Δέμος (Demo), Θ. Τρύφων (ELPEN) και Β. Κάτσος (Pharmathen), εκπροσωπώντας το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής, έκαναν λόγο για εξοντωτικά μέτρα (επιπλέον rebate, ποινή σε περίπτωση υπέρβασης των στόχων, συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, αλλά και νέος τρόπος υπολογισμού των τιμών των γενόσημων φαρμάκων), τα οποία δεν αφήνουν περιθώρια ύπαρξης για την ελληνική επώνυμη παραγωγή γενόσημων φαρμάκων.

Οι ίδιοι υπογράμμισαν ότι, αν σήμερα τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα αφορούν το 17% της ζήτησης, με τη νέα πολιτική και τους εφαρμοστικούς νόμους του νέου μνημονίου θα περιοριστούν στο 3%. Εκτίμησαν δε ότι οι προωθούμενες πολιτικές δεν θα μειώσουν τη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά θα οδηγήσουν σε υποκατάσταση φαρμάκων από πρωτότυπα εισαγόμενα και από εισαγόμενα generics.

Ο Θ. Τρύφων ανέφερε ότι έχει ήδη υποβληθεί δέσμη 21 προτάσεων προς την κυβέρνηση, η λήψη των οποίων θα οδηγούσε σε ισοδύναμη εξοικονόμηση πόρων, χωρίς ωστόσο να στραγγαλίζεται η εγχώρια παραγωγή και κατ’ επέκταση η ανάπτυξη, οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας που αυτή διατηρεί και δημιουργεί. Οι κυριότερες προτάσεις αφορούν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση βάσει θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τον έλεγχο των γιατρών αλλά και των κουπονιών, την υιοθέτηση rebate από τη λίστα φαρμάκων κ.ά.

Για μία ακόμη φορά οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας επισήμαναν ότι οι περικοπές δαπανών (2,9 δισ. ευρώ από 3,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο) βαραίνουν μόνο τη φαρμακοβιομηχανία, παρότι συμμετέχει σε ποσοστό μόλις 17% στη συνολική δημόσια δαπάνη για την περίθαλψη.

Ειδικότερα, η ΠΕΦ υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο έρχεται να αποτελειώσει τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες με τον καθορισμό των τιμών των γενοσήμων χαμηλότερα από το 40% της τιμής του πρωτοτύπου, με τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και την υποκατάσταση των συνταγών από τα φαρμακεία.

Επίσης, το μέτρο του καθορισμού ακόμη χαμηλότερης κατά 10% τιμής οδηγεί σε νόθευση του ανταγωνισμού, δεδομένων και των διαφορετικών διαδικασιών έγκρισης και της πρακτικής authorized generic.

Σημειώνει επίσης ότι με τα νέα μέτρα δημιουργείται μονοπώλιο στη φαρμακευτική ενημέρωση από τα εισαγόμενα φάρμακα με πατέντα, γεγονός που σημαίνει άνισους κανόνες λειτουργίας της αγοράς. Από την άλλη πλευρά, η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία υποχρεώνει σε σημαντική ταλαιπωρία τους ασθενείς που θα καλούνται κάθε τόσο να αλλάζουν θεραπείες και θα καταλήξουν να πληρώνουν από την τσέπη τους.

Τέλος, η ΠΕΦ σημειώνει ότι το μέτρο της υποκατάστασης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα φαρμακεία αφενός εγείρει νομικά θέματα και αφετέρου δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού αφού στην ίδια θεραπευτική κατηγορία μπορούν κάλλιστα να κυκλοφορούν φάρμακα για τα οποία ο φαρμακοποιός δεν υποχρεώνεται να προβεί σε χορήγηση του φθηνότερου.

Ταυτόχρονα, ανοίγει το παράθυρο για τα πλαστά φάρμακα που είναι υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v