Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φτου και από την αρχή για παραθεριστική κατοικία

Από την αρχή καλείται να αναπτύξει το πλαίσιο για την παραθεριστική κατοικία το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο προχώρησε σε προκήρυξη για την πρόσληψη συμβούλου. Τι προβλέπει ο νόμος, τι θα αλλάξει.

Φτου και από την αρχή για παραθεριστική κατοικία
Από την αρχή καλείται να αναπτύξει το πλαίσιο για την παραθεριστική κατοικία το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο προχώρησε σε προκήρυξη για την πρόσληψη συμβούλου.

Ο τελευταίος θα αναλάβει να καθορίσει τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς παραθεριστικής κατοικίας, σε συνδυασμό με τους σημαντικότερους ανταγωνιστές μας στη Μεσόγειο. Ο ίδιος σύμβουλος ενδεχομένως να κληθεί στη συνέχεια να προσδιορίσει τον μέγιστο αριθμό τουριστικών αναπτύξεων ή κατοικιών για τέσσερις περιοχές της Ελλάδας, στις οποίες θα δώσει προτεραιότητα η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, προς το παρόν, φέρεται να έχει επιλέξει περιοχές για την ανάπτυξη παραθεριστικών συγκροτημάτων, με βάση ένα κριτήριο: την ύπαρξη μεγάλων εκτάσεων που βρίσκονται στα χέρια του δημοσίου, όπως η Ρόδος, η παραλιακή ζώνη της Αιτωλοακαρνανίας, η Ηλεία κ.λπ. Το θεσμικό πλαίσιο για την παραθεριστική κατοικία ψηφίστηκε το φθινόπωρο του 2011, αλλά στην ουσία παραμένει ανενεργό.

Όχι μόνο γιατί εκκρεμούν υπουργικές αποφάσεις που ξεκαθαρίζουν την εφαρμογή του, αλλά και γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται μακριά από τα βλέμματα των ξένων επενδυτών.
 
Επιπλέον, αρκετοί υποστηρίζουν πως η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου καλύπτει κυρίως τις απαιτήσεις των ξενοδόχων και όχι των υπόλοιπων επενδυτών.

Και αυτό διότι ο νόμος προβλέπει πως τα συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών για να ενταχθούν στις σχετικές ρυθμίσεις πρέπει να είναι «τουριστικά προϊόντα ξενοδοχειακού χαρακτήρα» και να μην έχουν σχέση με συμβατικές αναπτύξεις (οικιστικές ή άλλες). Δηλαδή, πρέπει να υπάρχει και ξενοδοχειακός όμιλος που λειτουργεί ένα τέτοιο συγκρότημα.

Τα ξενοδοχεία που συμπεριλαμβάνονται σε αυτά κατατάσσονται στην κατηγορία των 5 αστέρων.

Δεν μπορούν να ενταχθούν στις προβλέψεις του νόμου επενδύσεις σε συγκροτήματα κατοικιών στα οποία πωλούνται ή ενοικιάζονται σπίτια, χωρίς να βρίσκονται υπό τη διαχείριση τουριστικών ομίλων.

Σύμφωνα με προβλέψεις που είχαν γίνει, πριν η Ελλάδα οδηγηθεί στη χρεοκοπία, και με δεδομένο τον κορεσμό των υπόλοιπων αγορών (κυρίως της Ισπανίας), η χώρα μας θα μπορούσε να επωφεληθεί και να προσελκύσει επενδύσεις στην τουριστική κατοικία που θα κινηθούν κοντά στα 2 δισ. ετησίως για τα επόμενα χρόνια. Οι συνθήκες σήμερα έχουν μεταβληθεί προς το χειρότερο, αλλά στην αγορά υποστηρίζουν πως οι ευκαιρίες παραμένουν.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Με το νομοσχέδιο εισήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα η έννοια της τουριστικής κατοικίας με τη μορφή των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων (mixed use resorts) που μπορούν να κατασκευαστούν σε εκτάσεις άνω των 150 στρεμμάτων, οι οποίες βρίσκονται σε οργανωμένα τουριστικά σημεία (Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης - Π.Ο.Τ.Α.). Στα κατοικημένα νησιά η ελάχιστη επιφάνεια για κατασκευή συγκροτήματος τουριστικών κατοικιών ορίζεται στα 100 στρέμματα, με εξαίρεση την Κρήτη, την Κέρκυρα και τη Ρόδο.

Το ελάχιστο επιτρεπόμενο εμβαδόν κάθε τουριστικής κατοικίας που θα βρίσκεται εντός των συγκροτημάτων ορίζεται σε 100 τετραγωνικά μέτρα.

Οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να πωλούν τμήμα των τουριστικών κατοικιών που περιλαμβάνονται σε ένα συγκρότημα με στόχο να εξασφαλίζει π.χ. τμήμα της χρηματοδότησης για το συνολικό έργο. Το 30% της συνολικής δομούμενης επιφάνειας του τουριστικού συγκροτήματος μπορεί να πωληθεί ή να μισθωθεί με δεκαετείς συμβάσεις.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των τουριστικών κατοικιών μπορούν να τις πωλούν ή να τις επινοικιάζουν, υπό όρους και προϋποθέσεις και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο τουριστικό συγκρότημα.

Στις ρυθμίσεις του νόμου για την τουριστική κατοικία μπορούν να ενταχθούν και υφιστάμενα τουριστικά καταλύματα. Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως ο συντελεστής δόμησης επί του συνόλου του τουριστικού καταλύματος είναι 0,15 και είναι αρκετά μικρότερος από αυτόν που ισχύει σήμερα για τουριστικές εγκαταστάσεις εκτός σχεδίου (0,20).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v