Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με... διευκολύνσεις η εκμετάλλευση του Ελληνικού

Ιδιαίτερα ευνοϊκοί όροι για τον επενδυτή που θα αναλάβει την εκμετάλλευση των περίπου 6.000 στρεμμάτων του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά προβλέπονται στο σχέδιο νόμου που έστειλε χθες στους υπουργούς η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Με... διευκολύνσεις η εκμετάλλευση του Ελληνικού
Ιδιαίτερα ευνοϊκοί όροι για τον επενδυτή που θα αναλάβει την εκμετάλλευση των περίπου 6.000 στρεμμάτων του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά προβλέπονται στο σχέδιο νόμου που έστειλε χθες στους υπουργούς η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η πρώτη φάση για τον επενδυτή του Ελληνικού, με την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου, αλλά θεωρείται δεδομένο πως θα δοθεί παράταση.

Μεταξύ των ευνοϊκών όρων που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου είναι η δυνατότητα κατασκευής κτιρίων στον αιγιαλό, η δυνατότητα διπλασιασμού του μικτού συντελεστή δόμησης του πρώην αεροδρομίου έναντι ανταποδοτικού τέλους προς τους όμορους δήμους και άλλους Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ταχύτατη έκδοση των σχετικών αδειών με τη λειτουργία «Γραφείου Ελληνικού» στο υπουργείο Οικονομικών.

Προβλέπεται, επίσης, η «έξωση» με συνοπτικές διαδικασίες όσων εκμεταλλεύονται σήμερα (χωρίς να έχουν προηγηθεί διεθνείς πλειοδοτικοί διαγωνισμοί) τμήματα του πρώην αεροδρομίου και του Αγίου Κοσμά.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει πως εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου δημιουργείται ενιαίο Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, έκτασης τουλάχιστον 2.000 στρεμμάτων, με χρήσεις πρασίνου, ελεύθερων χώρων, αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού, κοινωφελών λειτουργιών και πρότυπων αστικών υποδομών.

Η κάλυψη των, πάσης φύσεως, μονίμων κτιρίων που θα ανεγερθούν για την εξυπηρέτηση του Πάρκου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% της συνολικής επιφανείας της πιο πάνω έκτασης. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων για τα πιο πάνω κτίρια ορίζεται σε δύο και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος σε δέκα μέτρα. Οι χώροι πρασίνου και οι ελεύθεροι χώροι πρέπει να ανέρχονται στο 75% τουλάχιστον της συνολικής έκτασης του Πάρκου.

Ο ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης για κάθε μία από τις γενικές κατηγορίες χρήσεων γης ορίζεται ως εξής:

Τουρισμός – αναψυχή: 0,2
Επιχειρηματικά πάρκα: 0,3
Θεματικά πάρκα – εμπορικά κέντρα – αναψυχή: 0,3
Χρήσεις μεταφορικών, τεχνικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών και λειτουργιών: 0,2
Μικτές χρήσεις: 0,4

Σε περιοχές με χρήση πολεοδομικού κέντρου, καθώς και σε περιοχές γενικής και αμιγούς κατοικίας ή τμήματα αυτών, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης και ανάδειξης κτιρίων ως σημείων προορισμού και τοποσήμων, μπορεί να καθορίζονται και μεγαλύτεροι συντελεστές δόμησης, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν πάντως το 2,2. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης για κτίρια και εγκαταστάσεις στο σύνολο του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά ανέρχεται σε 40%.

Ειδικά για τα ακίνητα του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά και του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας (Ε.Α.Κ.Ν.) Αγίου Κοσμά, ο μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,20 στο σύνολο της έκτασης και το μέγιστο ύψος των κτιρίων σε δέκα μέτρα. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η κατασκευή ενός και μόνο υψηλού κτιρίου ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο προοορισμού και τοπόσημο της έκτασης.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει πως μπορεί να καθοριστεί και δεύτερος, αυξημένος, μικτός συντελεστής δόμησης στην περιοχή του Ελληνικού. Εφόσον ο επενδυτής κάνει χρήση της δυνατότητας αυτής, οι ανώτατοι συντελεστές δόμησης, μπορεί να προσαυξάνονται κατά ποσοστό έως και 20%, ανά ζώνη ανάπτυξης ή περιοχή προς πολεοδόμηση.

Η «Ελληνικό Α.Ε.» μπορεί να χρησιμοποιήσει τον δεύτερο, αυξημένο, συντελεστή δόμησης μόνον εφόσον αποδώσει στο Πράσινο Ταμείο τo 50% της ωφέλειας σε χρήμα που προκύπτει από τη διαφορά των δύο συντελεστών δόμησης.

Το ποσό κατατίθεται σε ειδικό κωδικό του Πράσινου Ταμείου που ονομάζεται «Ταμείο Ελληνικού» και διατίθεται κατά ποσοστό 30% στους Δήμους Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Γλυφάδας, κατά ποσοστό 40% στους Δήμους Αθηναίων και Πειραιώς και κατά ποσοστό 30% στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής για να το διαθέσει περαιτέρω σε άλλους δήμους.

Για την ταχεία έξωση όσων εκμεταλλεύονται σήμερα τμήματα των δύο εκτάσεων, το σχέδιο νόμου προβλέπει πως οι πράξεις ή αποφάσεις με τις οποίες παραχωρήθηκαν ανακαλούνται αυτοδικαίως από τη δημοσίευση του νόμου, «χωρίς να απαιτείται η έκδοση ειδικής ανακλητικής απόφασης ούτε διαπιστωτικής πράξης».

Οι μισθωτές «υποχρεούνται να παραδώσουν την κατοχή τους εντός ενός μηνός από τη σχετική ειδοποίηση εκ μέρους της παραπάνω εταιρείας». Οι έκτακτες διαδικασίες έξωσης δεν εφαρμόζονται στις μακροχρόνιες μισθώσεις, οι οποίες συνάφθηκαν μετά από διεθνείς ανοιχτούς διαγωνισμούς. Ταυτόχρονα, αποζημιώσεις που τυχόν δικαιούνται μισθωτές ή δυνάμει οποιασδήποτε άλλης έννομης σχέσης χρήστες χώρων ακινήτων που έχουν περιέλθει ή θα περιέλθουν στη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση της «Ελληνικό Α.Ε.», βαρύνουν το ελληνικό Δημόσιο.

Για να προχωρήσει ταχύτερα η επένδυση, συστήνεται το Γραφείο Ελληνικού το οποίο θα λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσεως για την έκδοση των αδειών και την παροχή των εγκρίσεων που είναι απαραίτητες για την πραγματοποίηση των έργων και δραστηριοτήτων στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, καθώς και για την ανέγερση των πάσης φύσεως κτιρίων και εγκαταστάσεων.

Με το σχέδιο νόμου απαγορεύεται, τέλος, η κατασκευή υψηλών κτιρίων και εγκαταστάσεων εντός ζώνης 100 μέτρων από τα όρια του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου, με εξαίρεση το τμήμα που έχει πρόσωπο επί της Λεωφ. Βουλιαγμένης και επί της Λεωφ. Ποσειδώνος.

*Το προσχέδιο του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v