Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στενάζει και η περιφέρεια από τα λουκέτα

Η κατακόρυφη πτώση της ζήτησης πλήττει και την περιφέρεια. Έχει άμεσο αντίκτυπο σε μεγάλες εμπορικές επενδύσεις που δημιουργήθηκαν πρόσφατα και δεν έχουν αποσβεστεί. Το παράδειγμα της Λάρισας.

Στενάζει και η περιφέρεια από τα λουκέτα
Η κατακόρυφη πτώση της ζήτησης πλήττει εκτός από τα μεγάλα αστικά κέντρα και την περιφέρεια, έχοντας άμεσο αντίκτυπο σε μεγάλες εμπορικές επενδύσεις που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια και δεν έχουν προλάβει ακόμη ούτε να αποσβέσουν, πολύ περισσότερο δε να αποδώσουν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Λάρισας, η οποία, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, υπήρξε περιοχή μεγάλων επενδύσεων σε εμπορικούς πολυχώρους. Το πρώτο επαρχιακό ΙΚΕΑ δημιουργήθηκε εκεί, ενώ το 2008 εγκαινιάστηκαν δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα, που αποσκοπούσαν στη συγκέντρωση καταναλωτών από ολόκληρη την περιφέρεια της Θεσσαλίας.

Το θεσσαλικό ΙΚΕΑ, σύμφωνα και με την παραδοχή του ομίλου Φουρλή, δεν ανταποκρίθηκε στον αρχικό σχεδιασμό για λειτουργική κερδοφορία μέσα στην πρώτη διετία λειτουργίας του, ενώ με βάση τη διοίκησή του, εκτός από τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση που μαστίζει το σύνολο της αγοράς την τελευταία τριετία, σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο χρόνος εκπαίδευσης των καταναλωτών στο concept της ΙΚΕΑ. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για λειτουργική κερδοφορία μόλις στο τέλος της περσινής χρονιάς.

Τα δύο εμπορικά κέντρα

Μικρότερες αντοχές, ωστόσο, επιδεικνύουν τα εμπορικά κέντρα της περιοχής, τα οποία βασίζονται κατά κύριο λόγο σε αλυσίδες ένδυσης και συναφών ειδών. Το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της περιοχής, το Pantheon Plaza, μετράει ήδη 15 αποχωρήσεις, μεταξύ των οποίων και της Aldi, η οποία κατείχε θέση καταστήματος-άγκυρας.

Το κέντρο ήταν επένδυση 76,3 εκατ. ευρώ με 120 καταστήματα όταν πρωτολειτούργησε και 22.000 τ.μ. μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας. Η διαχειρίστρια εταιρεία Sonae Sierra εκτιμά ότι θα υπάρξουν νέες αποχωρήσεις και επιχειρεί την προσέλκυση νέων μεγάλων αλυσίδων αλλά και τη δημιουργία χώρων ψυχαγωγίας.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και το εμπορικό κέντρο Gaea, το οποίο δημιουργήθηκε το 2008 από την αγροτοσυνεταιριστική ένωση της περιοχής, έπειτα από επένδυση 8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κέντρο δεν κατόρθωσε ποτέ να αγγίξει τον αρχικά προβλεπόμενο ετήσιο τζίρο των 20 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα από τα 6.000 τ.μ. ωφέλιμων εμπορικών χώρων περίπου 1.000 τ.μ. παραμένουν ανοίκιαστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαχειρίστρια ένωση έχει βάλει πωλητήριο στο κέντρο, χωρίς ωστόσο να έχει επιτύχει την πώληση του ακινήτου και της διαχείρισης.

Λουκέτο, επίσης, έβαλε στα τέλη Ιανουαρίου το εκπτωτικό κέντρο της πόλης, ένα από τα πρώτα του είδους σε όλη τη χώρα.

Το Mega Outlet, συνολικού εμβαδού 3.000 τ.μ., το οποίο περιήλθε στην εταιρεία Fashion Distribution στα μέσα του 2010 από την προβληματική Ridenco, παρουσίαζε διευρυνόμενες ζημίες, οδηγώντας τη διαχειρίστρια εταιρεία στη λύση του οριστικού κλεισίματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v