Παπαδήμος: Είμαστε σε απόλυτη σύγκλιση

Οι εταίροι ζητούν πρόσθετες δεσμεύσεις δηλώνει ο Παπαδήμος. Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε. Πρέπει να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Oι θέσεις των κομμάτων.

Παπαδήμος: Είμαστε σε απόλυτη σύγκλιση
Οι πολιτικές δυνάμεις είναι σε απόλυτη σύγκλιση, σημείωσε ο Λουκάς Παπαδήμος μετά τη σύσκεψη με τους τρεις αρχηγούς, η οποία κράτησε περισσότερο από 2,5 ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση έγινε σε βαρύ κλίμα. Το βάρος έπεσε στο θέμα των περικοπών στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και τις περικοπές στις συντάξεις. Οι αρχηγοί αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τις Βρυξέλλες προκειμένου να μετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι ο Γ. Παπανδρέου επιμένει πως η σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων είναι ενισχυτικός παράγοντας της διαπραγμάτευσης, καθώς αυξάνει την αξιοπιστία της Ελλάδα και ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για στήριξη της κυβέρνησης "αλά καρτ".

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η συγκυρία είναι κρίσιμη και απαιτείται η ανάληψη ευθύνης από τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους. Θεωρεί βασική παράμετρο την προστασία των αδύναμων στρωμάτων και την αποφασιστική δράση των κοινωνικών εταίρων αναφορικά με το θέμα των μισθών και τα δώρα. Σημείωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να γίνει με τρόπο που θα είναι επωφελής για το Δημόσιο.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να επέμεινε ότι πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν να μην προκαλούν μεγαλύτερη ύφεση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, παραμένει αντίθετος στις περικοπές του 13ου και 14ου μισθού αλλά δεν διαφωνεί με το πάγωμα μισθών και ωριμάνσεων αν υπάρξει συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Για τις επικουρικές εμμένει στη θέση να μην κοπούν όσες είναι χαμηλές (κάτω των 300 ευρώ) αντιπροτείνοντας άλλα μέτρα, όπως περαιτέρω μείωση των προσλήψεων στο Δημόσιο, έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και κινήσεις για τον περιορισμό της σπατάλης στα φάρμακα.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι μία μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν μεταβατική και να μην εκφεύγει του ειδικού σκοπού της και ότι θα πρέπει να υπάρξουν και νέες επαφές των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες καθώς ο κ. Παπαδήμος δεν θα πρέπει να διαπραγματεύεται με λευκή επιταγή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μπήκε στο τραπέζι και θέμα υπογραφής ενός κοινού κειμένου, αλλά όχι πιεστικά.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παπαδήμου μετά τη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι η εξής:

"Είχα την ευκαιρία σήμερα το μεσημέρι να ενημερώσω αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (το γνωστό PSI) και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διπλής αυτής διαδικασίας αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

Εάν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλίσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους.

Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε.

Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος, για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους.

Όλοι μαζί δίνουμε μια σκληρή μάχη ώστε να διασφαλίσουμε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, στο ευρώ και στην κοινότητα των αναπτυγμένων χωρών. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε.


Καρατζαφέρης: Δεν κάνω τίποτα αν δεν έχω απόφαση Ευρωκοινοβουλίου για τα μέτρα

Την πρόθεσή του θέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα νέα μέτρα που ζητά η τρόικα για την Ελλάδα προκειμένου να δει εάν το πρόγραμμα είναι σύννομο με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας και αν συνάδει με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρης, σε ανακοίνωσή που εξέδωσε μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό.
Συγκεκριμένα, ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι:

"Έχουμε μπροστά μας τις απαιτήσεις, το νέο πρόγραμμα όπως περιγράφεται, της τρόικα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δει η Ελλάδα, εάν αυτό είναι σύννομο με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας και αν συνάδει με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Είπα λοιπόν στον Πρωθυπουργό και στους δύο πολιτικούς αρχηγούς ότι προτίθεμαι να το πάω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να δει ακριβώς το θέμα και να αποφανθεί για τα πράγματα που είπα.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα το δώσει στον κ. Σούλτς, το νέο Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχουμε χρόνο, εγώ είπα ότι πρόκειται για το μέλλον της Ελλάδος, μπορεί να γίνει εξοικονόμηση χρόνου. Δεν θα κάνω τίποτε εάν δεν έχω απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v