Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BlackRock: Τα 2 σενάρια και ο... μουτζούρης

Στα 11 δισ. ευρώ ο λογαριασμός της BlackRock στο «καλό» σενάριο, στα 15 δισ. ευρώ στο «κακό». Κι αυτά χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες των 4 δισ. ευρώ από τα δάνεια που έχουν δοθεί στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ.

BlackRock: Τα 2 σενάρια και ο... μουτζούρης
Σε δύο ταχύτητες κινείται το πόρισμα της αμερικανικής ελεγκτικής εταιρείας BlackRock για τις επισφάλειες και κατ’ επέκταση για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, με βάση την εξέλιξη των δανειακών χαρτοφυλακίων για την τριετία 2011-2013.

Στο «καλό» σενάριο, όπου προβλέπεται ότι την επίμαχη τριετία η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, οι επιπλέον επισφάλειες για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου προσδιορίζονται στα 11 δισ. ευρώ (πρόκειται για τις επισφάλειες που θα προκύψουν επί των οποίων θα πρέπει να γίνουν οι ανάλογες προβλέψεις σε βάθος τριετίας).

Στο «κακό», αλλά πιο ρεαλιστικό σενάριο, με βάση τον εκτροχιασμό της ύφεσης, το ποσό φτάνει τα 15 δισ. ευρώ, καθώς με παρατεταμένη ύφεση προβλέπεται έκρηξη των επισφαλών δανείων κατά επιπλέον 30 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, υπάρχει μία σημαντική διαφορά, ο υπολογισμός της οποίας οδηγεί πολύ υψηλότερα το ποσό των επισφαλειών και στα δύο σενάρια. Ασφαλείς πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι στον έλεγχο της BlackRock δεν έχουν καν μετρηθεί τυχόν επισφάλειες για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες προς το ελληνικό δημόσιο (άμεσα και έμμεσα σε ΔΕΚΟ).

Τραπεζικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι οι πιθανές απώλειες από τα δάνεια αυτά διαμορφώνονται στα 4 δισ. ευρώ και οι ελεγκτές της BlackRock κατά την παράδοση του πορίσματος υποστήριξαν ότι στο μεσοδιάστημα μέχρι την επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος (δηλαδή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου) θα συνυπολογίζουν τα εν λόγω ποσά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα δάνεια προς το ελληνικό δημόσιο, με βάση τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, εκτιμώνται ως ιδιαίτερα επισφαλή, ενώ σε μεγάλο ποσοστό έχουν εγγύηση ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, άρα εκ των πραγμάτων μέσω του "κουρέματος" θα καταγράψουν μεγαλύτερες απώλειες.

Στο μεταξύ, οι ελληνικές τράπεζες, γνωρίζοντας πλέον τον λογαριασμό της BlackRock, οφείλουν να παρουσιάσουν τους τρόπους τόνωσης των κεφαλαιακών τους δεικτών. Τα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης θα κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος και η επεξεργασία των στοιχείων ανά τράπεζα θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, οι τράπεζες, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, θα είναι σε θέση να γνωρίζουν και τις απώλειες που θα καταγράψουν από το "κούρεμα" -εθελοντικό ή αναγκαστικό- των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v