Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εργολάβοι: Ένα βήμα πιο κοντά ο ενιαίος σύνδεσμος

Τρία χρόνια μετά την πρωτοβουλία τριών εργοληπτικών οργανώσεων για δημιουργία ενιαίου συνδέσμου των τεχνικών εταιρειών, η διαδικασία προχωρά ένα βήμα πιο μπροστά. Οι ζημώσεις μεταξύ των επιχειρήσεων.

Εργολάβοι: Ένα βήμα πιο κοντά ο ενιαίος σύνδεσμος
Τρία χρόνια μετά την πρωτοβουλία τριών εργοληπτικών οργανώσεων για δημιουργία ενιαίου συνδέσμου των τεχνικών εταιρειών, και σε μια περίοδο όπου η κρίση πλήττει καίρια τους κατασκευαστές, η διαδικασία προχωρά ένα βήμα πιο μπροστά.

Με την υπ’ αριθμ. 81/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αναγνωρίστηκε η ίδρυση σωματείου με την επωνυμία «Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών».

Σύμφωνα με το καταστατικό του, στόχοι του νέου συνδέσμου είναι «η συμμετοχή του σε διαδικασίες για την προώθηση ενιαίας έκφρασης όλων των εργοληπτικών - κατασκευαστικών επιχειρήσεων της χώρας, η ενοποίηση των υφιστάμενων εργοληπτικών οργανώσεων και η προώθηση των συμφερόντων των μελών του και γενικότερα του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου».

Στην αρχική συμφωνία, προ τριετίας, συμμετείχαν ο ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ανωνύμων, Περιορισμένης Ευθύνης και Προσωπικών Τεχνικών Εταιριών), η ΠΕΔΜΗΕΔΕ (Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων) και η ΠΕΣΕΔΕ (Πανελλήνια Ένωση Εργοληπτών Δημοσίων Έργων).

Στελέχη των κατασκευαστών που παρακολουθούν το εγχείρημα υποστηρίζουν πως ο σύνδεσμος των ισχυρών εργολάβων (ΣΤΕΑΤ - Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων) τους είχε πει «προχωρήστε και θα σας ακολουθήσουμε».

Αν και πολλά έχουν αλλάξει στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από την πρωτοβουλία, οι υποστηρικτές του εγχειρήματος υποστηρίζουν πως ειδικά σήμερα είναι αναγκαία η ενιαία έκφραση του κλάδου.

Ανάσα για τον κλάδο οι πληρωμές του Δεκεμβρίου

Οι εργολήπτες πήραν μια ανάσα στο τέλος του έτους καθώς έγιναν αρκετές πληρωμές από το Δημόσιο.

Όπως λέει ο επικεφαλής κατασκευαστικής εταιρείας, «πήραμε χρήματα που δεν περιμέναμε». Όμως, τα περισσότερα παρακρατήθηκαν από τις τράπεζες. Υπολογίζεται πως 8 στις 10 πιστοποιήσεις - εισπράξεις έμειναν στα ταμεία των τραπεζών έναντι δανείων που είχαν λάβει οι εταιρείες. Ακόμα και έτσι, αρκετές από αυτές πήραν μικρή ανάσα.

Εκατόν εξήντα τεχνικές εταιρείες έχουν κλείσει από το 2004, δηλαδή μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΑΤΕ, του συνδέσμου που εκπροσωπεί τις περισσότερες μεγάλες κατασκευαστικές.

Αλλά και από τις 554 τεχνικές εταιρείες, από την 3η έως την 7η τάξη, που παραμένουν στο μητρώο (ΜΕΕΠ) του υπουργείου Υποδομών, οι 88 πνέουν τα λοίσθια και δεν έχουν ενημερότητα πτυχίου. Τα στοιχεία του ΣΑΤΕ δείχνουν πως σχεδόν 1 στις 4 τεχνικές εταιρείες του 2004 έχει κλείσει, ενώ 1 στις 5 βρίσκεται προ της κατάρρευσης.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, ο συνολικός κύκλος εργασιών των τεχνικών εταιρειών υπέστη καθίζηση άνω του 25% την περίοδο 2008 - 2010, ενώ τεράστια είναι η βουτιά τον τελευταίο χρόνο.

Η κάμψη προκύπτει και από τον μέσο κύκλο εργασιών των τεχνικών εταιρειών, που το 2008 ανερχόταν στα 13,36 εκατ. ευρώ και το 2010 περιορίστηκε στα 10 εκατ. ευρώ. Η πολυδιάσπαση εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τον κλάδο, καθώς οι εταιρείες της ανώτατης τάξης το 2010 είχαν μέσο έσοδο 204,3 εκατ. ευρώ και οι εργολάβοι της αμέσως χαμηλότερης (6η τάξη) μόλις 35 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v