Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο

Στη Βουλή κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο, που ρυθμίζει εκκρεμότητες τις οποίες πρέπει να κλείσει η ελληνική κυβέρνηση πριν από την έλευση της τρόικας. Στόχος είναι να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας.

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο
Στη Βουλή κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο, που ρυθμίζει εκκρεμότητες τις οποίες πρέπει να κλείσει η ελληνική κυβέρνηση πριν από την έλευση της τρόικας. Στόχος είναι να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας.

Από τις βασικότερες διατάξεις του είναι αυτή που περιλαμβάνει τη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Όσοι έχουν βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και τελωνεία έως τις 31 Ιανουαρίου 2012 μπορούν έως αυτήν την ημερομηνία να υποβάλουν αίτηση ρύθμισης πληρώνοντας δόση ακόμα και 100 ευρώ τον μήνα:

• Εφάπαξ με απαλλαγή κατά ποσοστό 100% των προσαυξήσεων.
• Σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων κατά 90%.
• Σε 13 έως 24 δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων κατά 75%.
• Σε 25 έως 36 δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων κατά 60%.
• Σε 37 έως 48 δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων κατά 45%.
• Σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων κατά 25%.

Παράλληλα, με άλλο άρθρο του νόμου, τροποποιούνται οι διατάξεις σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση των μερισμάτων και των κερδών που διανέμουν οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, αντίστοιχα, όταν δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, κάτοικοι της Ελλάδας.

Με τις νέες διατάξεις καταργείται η φορολόγηση των πιο πάνω εισοδημάτων με τις γενικές διατάξεις για τα φυσικά πρόσωπα. Πλέον, στα συγκεκριμένα εισοδήματα επέρχεται εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης με την παρακράτηση του φόρου επί αυτών.

Πρακτικά, δηλαδή, επανέρχεται η αυτοτελής φορολόγηση με 25%.

Επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 2‰ κατά τον δανεισμό εισηγμένων μετοχών εξωχρηματιστηριακά, προκειμένου να υπάρχει ίδια αντιμετώπιση με την πώληση εισηγμένων μετοχών, ενώ προβλέπεται ρητά ότι η σύμβαση του δανεισμού και κάθε συναφής πράξη δεν υπάγονται σε τέλος χαρτοσήμου. Με βάση τη διάταξη, ο φόρος βαρύνει τον δανειστή των μετοχών και επιβάλλεται στην αξία των μετοχών που δανείζονται.

Με άλλη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους μισθωτούς που εισπράττουν καθυστερημένα και σε έτος μεταγενέστερο δεδουλευμένες αποδοχές της διαχειριστικής χρήσης του 2011 από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται να δηλώσουν τις ανωτέρω δεδουλευμένες αποδοχές στο έτος στις οποίες αυτές εισπράττονται και όχι στο έτος που αφορούν (2011), για το οποίο, σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν, είχαν αποκτήσει δικαίωμα είσπραξης.

Με άλλο άρθρο ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της προσωπικής προβολής δικηγόρων και δικηγορικών εταιρειών. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε σχετική διάταξη νόμου, πλην μιας γενικής απαγόρευσης, που προβλεπόταν στον κώδικα δεοντολογίας άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος, ο οποίος δεν έχει αποκτήσει ποτέ ισχύ νόμου.

Με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις επιτρέπονται στον δικηγόρο ή στη δικηγορική εταιρεία η προβολή, η δημοσιοποίηση και η προώθηση των τομέων της επαγγελματικής δραστηριότητας είτε εντός της Ελλάδας είτε στο εξωτερικό, καθώς και η δημοσίευση και η κυκλοφορία επαγγελματικών καταχωρίσεων, έντυπα ή ηλεκτρονικά, στις εφημερίδες ή στα περιοδικά, με την προϋπόθεση ότι η πληροφόρηση αυτή είναι ακριβής και όχι παραπλανητική και σέβεται την υποχρέωση τήρησης εμπιστευτικού χαρακτήρα των πληροφοριών

Παράλληλα, αίρονται οι τοπικοί περιορισμοί για τη σύσταση δικηγορικών εταιρειών. Έτσι, δύο ή περισσότεροι δικηγόροι, μέλη οποιουδήποτε δικηγορικού συλλόγου της χώρας, μπορούν να συστήσουν Αστική Επαγγελματική Δικηγορική Εταιρεία οπουδήποτε. Η έδρα της ορίζεται με το καταστατικό της στην περιφέρεια του δικηγορικού συλλόγου στον οποίο είναι εγγεγραμμένος τουλάχιστον ένας από τους εταίρους.

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα διορισμού ως συμβολαιογράφων και υπηκόων των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι λοιπές προϋποθέσεις διορισμού, οι οποίες αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 19 δεν τροποποιούνται.

Σε άλλο άρθρο του πολυνομοσχεδίου ρυθμίζονται καθημερινά θέματα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, που έχουν προκύψει κατά τη μέχρι σήμερα λειτουργία του και αποσκοπούν στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκτέλεση του έργου του.

Επιπλέον, ρυθμίζονται λεπτομερέστερα θέματα που αφορούν στις διαδικασίες και στους τρόπους αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχειών του Δημοσίου, που περιέρχονται στο Ταμείο, προκειμένου να επιτυγχάνονται τα χρονοδιαγράμματα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής κατά τον πλέον συμφέροντα για το Δημόσιο και την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας τρόπο.

Γρηγορότερα στη σύνταξη

Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους και του υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι εντάσσονται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή εφεδρείας, που οδηγεί σε συνταξιοδότηση, ώστε η διαδικασία έκδοσης συντάξεως να ολοκληρώνεται, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, εντός τεσσάρων μηνών από την κατάθεση των δικαιολογητικών.

Η ειδική αυτή πρόβλεψη είναι αναγκαία, δεδομένου ότι οι υπάλληλοι αυτοί βρίσκονται σε δυσμενέστερη οικονομικά θέση και επέρχεται με τη θέση στο καθεστώς της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή εφεδρείας μείωση των εισοδημάτων τους σε σχέση με άλλους υπαλλήλους οι οποίοι συνταξιοδοτούνται.

Υπάρχουν επίσης ρυθμίσεις που επιχειρούν την εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών.


**** Ολόκληρο το νομοσχέδιο επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v