Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΠΕ:Πάνω από 600 νέα μεγαβάτ φέτος

Τα 2.500 μεγαβάτ θα πλησιάσουν στις 31 Δεκεμβρίου οι εν λειτουργία μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών. Μεγάλη η ανάπτυξη των ΑΠΕ το 2011. Γιατί δεν θα επαναληφθεί η ίδια αύξηση το 2012. Τα προβλήματα και οι πρωταθλητές.

  • του Μ. Καιταντζίδη
ΑΠΕ:Πάνω από 600 νέα μεγαβάτ φέτος
Τα 2.500 μεγαβάτ θα πλησιάσουν στις 31 Δεκεμβρίου οι εν λειτουργία μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ στο τέλος Νοεμβρίου, η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά, βιοαέριο κλπ), ανήλθε σε 2.337,32 μεγαβάτ στο διασυνδεμένο σύστημα και στα μη διασυνδεμένα νησιά.

Δηλαδή το 11μηνο του 2011 προστέθηκαν συνολικά 613 μεγαβάτ νέων μονάδων. Από το νέο αυτό δυναμικό, τα 553 μεγαβάτ αφορούν το διασυνδεμένο σύστημα και τα 60 μεγαβάτ τα νησιά.

Πρόκειται για ετήσια επίδοση ρεκόρ, καθώς ο ρυθμός αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος μονάδων ΑΠΕ το 2011, είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος από το μέσο όρο των προηγούμενων χρόνων.

Ωστόσο δύσκολα θα ξαναδούμε την επίδοση αυτή στις ΑΠΕ. Όπως επισημαίνουν στο euro2day παράγοντες της αγοράς, με δεδομένο ότι από τα μέσα του 2011 και μετά το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις αυτές είναι το χρηματοδοτικό, εφ΄όσον και το 2012 επικρατεί η ίδια κατάσταση, δηλαδή αβεβαιότητα για την Ελλάδα και στενότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, να είμαστε ευχαριστημένοι εάν προστεθούν τα μισά μεγαβάτ σε σχέση με το 2011.

Αναφορικά με το ρεκόρ του 2011, οι ίδιοι αποδίδουν στο ότι οι νέες μονάδες που τέθηκαν σε λειτουργία είχαν φτάσει σε προχωρημένο βαθμό ωρίμανσης, ενώ επιπλέον είχαν εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

Όπως επισημαίνει κατ΄αρχήν στο euro2day ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Παπασταματίου, με τη συγκυρία που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα, το πρόβλημα χρηματοδότησης είναι ενιαίο για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες δηλαδή αντιμετωπίσουν με τον ίδιο σκεπτικισμό τις ενεργειακές επενδύσεις στις ΑΠΕ, ανεξάρτητα του εάν ο φορέας είναι μεγάλη ή μικρότερη εταιρεία. Ως κύριες αιτίες αναφέρει την είσοδο της παραμέτρου country risk για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και τα προβλήματα ρευστότητας που έχει ο ΔΕΣΜΗΕ ως αγοραστής της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και διαχειριστής του σχετικού λογαριασμού.

Ο κ. Παπασταματίου εκτιμά ότι μετά την απόφαση της ΡΑΕ για αύξηση του τέλους ΑΠΕ και την ταμειακή ενίσχυση του ΔΕΣΜΗΕ, μέσω της εκποίησης δικαιωμάτων ρύπων και του τέλους λιγνίτη, τουλάχιστον δεν θα ισχύσει αυτή η αρνητική παράμετρος για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν βλέπει να επαναλαμβάνεται η εικόνα του 2011.

Για την αντιμετώπιση πάντως του υψηλού ρίσκου που έχουν προκαλέσει τα ελλείμματα του ΔΕΣΜΗΕ και ο ρόλος του ως αντισυβαλλόμενου με τους παραγωγούς ενέργειας, έχει πέσει στο τραπέζι και εξετάζεται η δυνατότητα να αξιοποιηθούν αδιάθετα κεφάλαια του ΕΣΠΑ, ως εγγυήσεις προκειμένου να αντιμετωπίζεται το ρίσκο του ελληνικού δημόσιου τομέα.

Οι πρωταθλητές

Με βάση τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ (ως διαχειρίστριας των δικτύων στα νησιά), το 11μηνο του 2011 λειτούργησαν για πρώτη φορά αιολικές μονάδες με ισχύ 316 μεγαβάτ (297 μεγαβάτ στο διασυνδεμένο σύστημα), φωτοβολταϊκές με ισχύ 288,5 μεγαβάτ (247 μεγαβάτ στο διασυνδεμένο) και 9 μεγαβάτ μικρών υδροηλεκτρικών βιοαερίου.

Έτσι στις 30 Νοεμβρίου η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων ΑΠΕ με εξαίρεση τις μονάδες Συμπαραγωγής Υψηλής Απόδοσης, ανέρχεται σε 2.337 μεγαβάτ στο ηπειρωτικό σύστημα και τα νησιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v