Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κρατικά «φιλέτα» που θέλουν ξένοι επενδυτές

Έξι χαρτοφυλάκια ακινήτων είχε κληθεί να δημιουργήσει μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση, επιλέγοντας από τα άνω των 71.000 που βρίσκονται στην κυριότητα της ΚΕΔ και της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ).

Τα κρατικά «φιλέτα» που θέλουν ξένοι επενδυτές
Έξι χαρτοφυλάκια ακινήτων είχε κληθεί να δημιουργήσει μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση, επιλέγοντας από τα άνω των 71.000 που βρίσκονται στην κυριότητα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) και της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ).
 
Τα γνωστά προβλήματα του Δημοσίου, όπως η απουσία διοίκησης στην ΚΕΔ εδώ και σχεδόν έναν χρόνο(!), οι παλινωδίες υπουργών και άλλων παραγόντων και η καθυστερημένη μεταβίβαση των ακινήτων στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα καθυστερήσουν τη διαδικασία.

Όμως, το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν (ενίοτε και δημόσια) ισχυροί όμιλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό για ορισμένα από τα ακίνητα του Ταμείου δείχνει πως υπάρχει ελπίδα. Μεταξύ των χιλιάδων ακινήτων υπάρχουν και αρκετά «φιλέτα» τα οποία ήδη μελετούν οι ισχυροί του real estate. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να καρποφορήσουν οι σχετικοί διαγωνισμοί.

Για παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development ,Οδυσσέας Αθανασίου, δήλωσε προχθές πως η εταιρία του ομίλου Λάτση διατηρεί αναλλοίωτο το ενδιαφέρον της για την κρατική περιουσία, ενώ «φωτογράφισε» το ακίνητο της Αφάντου στη Ρόδο, το IBC (Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης) και το Ελληνικό.

Το Δημόσιο έχει επιχειρήσει άλλες τρεις φορές στο παρελθόν να αξιοποιήσει π.χ. την Αφάντου, αλλά οι διαγωνισμοί ακυρώθηκαν. Στο Ταμείο υποστηρίζουν πως αυτήν τη φορά οι όροι θα είναι διαφορετικοί.

Οι διαγωνισμοί για το ακίνητο της Ρόδου, το IBC και το τουριστικό ακίνητο στην Κέρκυρα θα είναι οι πρώτοι που θα βγουν στον αέρα τις επόμενες εβδομάδες, όπως έχει γράψει το Euro2day.

Το βρετανικό περιοδικό Property Week φιλοξένησε προ ημερών εκτενές άρθρο για την ελληνική ακίνητη περιουσία, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα του Ελληνικού, αλλά και τις δυσκολίες με το σχέδιο πώλησης και επαναμίσθωσης (sale and lease back) «30 - 35» κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου (από την αρχική λίστα των 39 εξαιρούνται, όπως όλα δείχνουν, κτίρια του υπουργείου Εξωτερικών, εξαιτίας των υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας).

Εξαιρετικά θετική ήταν και η αξιολόγηση της ποιότητας των ακινήτων του Δημοσίου από την έγκυρη στήλη Lex των Financial Times. «Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία», γράφουν οι F.T. «Ορισμένα εξ αυτών θα είναι ελκυστικά σε ξένες εταιρίες και στρατηγικούς επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντας (όπως οι επενδυτές από τον Κόλπο)».

Οι αναλυτές της βρετανικής εφημερίδας υποστήριζαν, όμως, πως η σημαντική αξία της περιουσίας που έχει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων δεν θα αποτυπωθεί σε έσοδα όσο υπάρχουν αμφιβολίες παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Ενδιαφέρεστε για την αγορά ενός πρώην αεροδρομίου; Μεγαλύτερου από το Μονακό και με σοβαρές προοπτικές ως μαρίνα; Ναι; Υπάρχει ένα πρόβλημα: είναι στην Ελλάδα». Αυτό γράφουν οι F.T. για το Ελληνικό.

Πολλοί ελπίζουν πως μέχρι τον Μάρτιο, όπου λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρώην αεροδρόμιο, θα έχει καταλαγιάσει η σκόνη για την τύχη της χώρα μας, ώστε η (σχετικά) θετική δημοσιότητα να μετατραπεί και σε ουσιαστική συμμετοχή ξένων επενδυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v