Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδράσεις για "φόρο" λιγνιτικής παραγωγής

Τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών προκαλεί η προοπτική επιβολής του ειδικού φόρου στην παραγωγή ηλεκτρικού από λιγνίτη. Παράλληλα χτυπάνε καμπανάκια για τα επίπεδα ρευστότητας της ΔΕΗ.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Αντιδράσεις για φόρο λιγνιτικής παραγωγής
Τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών προκαλεί η προοπτική επιβολής του ειδικού φόρου στην παραγωγή ηλεκτρικού από λιγνίτη, ενώ χτυπάνε καμπανάκια για τα επίπεδα ρευστότητας της ΔΕΗ.

Το τέλος ανέρχεται σε 2 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στις λιγνιτικές μονάδες και για το 2012 τουλάχιστον θα είναι ένα από τα έσοδα του λογαριασμού που τηρεί ο ΔΕΣΜΗΕ για την πληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ.

Ως γνωστόν, στον λογαριασμό αυτόν έχει δημιουργηθεί έλλειμμα περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ λόγω των χαμηλών τελών που καταβάλλουν οι καταναλωτές και της ένταξης πολλών νέων μονάδων.

Εκτός από τις αυξήσεις στο τέλος ΑΠΕ, που θα ισχύσουν από το 2012 για την κάλυψη του ελλείμματος και των αναγκών για πληρωμές παραγωγής από ΑΠΕ, θα αξιοποιηθούν τα έσοδα από την εκποίηση δικαιωμάτων ρύπων (116 εκατομμύρια) και μέρος των εσόδων από τα τέλη ΕΡΤ (30 εκατομμύρια).

Οι αντιδράσεις για τον φόρο επί της λιγνιτικής παραγωγής (εκτιμώμενα έσοδα 55 εκατ.) προέρχονται, για την ώρα τουλάχιστον, από το σωματείο Σπάρτακος, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στη λιγνιτική παραγωγή.
 
Όπως αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση, ο φόρος επιβάλλεται «για να αποκρυβούν» η αλήθεια και τα πραγματικά δεδομένα, που λένε ότι το ενδεχόμενο της επιβολής του φόρου στον λιγνίτη, τόσο τώρα όσο και μελλοντικά, είναι για να επιδοτήσουν τη μεγαλύτερη φούσκα του αιώνα, που δεν είναι άλλη από τις ΑΠΕ, με ποσοστά μάλιστα που είναι απαγορευτικά για τη χώρα μας. Την ίδια ώρα, το μάρμαρο θα κληθούν φυσικά να το πληρώσουν οι καταναλωτές, ενώ η ΔΕΗ πλησιάζει όλο και περισσότερο στο να μετατραπεί και να παγιωθεί στον πλέον ασύδοτο φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Καμπανάκια για τη ρευστότητα της ΔΕΗ

Η ανακοίνωση του Σπάρτακου καταλήγει με την εξής επισήμανση: «Αντί να σπαζοκεφαλιάζουν για τους νέους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να κλείσουν τη μαύρη τρύπα του ΔΕΣΜΗΕ, ας ασχοληθούν με το πώς θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα V και με την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη Μελίτη II».

Η τελευταία επισήμανση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, και η ΓΕΝΟΠ, από την πλευρά της, εκφράζει φόβους για οικονομική κατάρρευση της επιχείρησης και για αδυναμία υλοποίησης του επενδυτικού της προγράμματος. Όπως, δε, αναφέρει επιγραμματικά ο τίτλος του δελτίου Τύπου που εξέδωσε, «για πρώτη φορά ακούγονται φωνές ότι θα υπάρχουν προβλήματα στην καταβολή της μισθοδοσίας».

Παρ' όλα αυτά, η ΓΕΝΟΠ βάλλει κατά της κυβέρνησης, που προωθεί τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, θεωρώντας ότι η οικονομική κακοδαιμονία της ΔΕΗ είναι απόρροια της επιβολής φόρων στα καύσιμα ηλεκτροπαραγωγής (φυσικό αέριο, ντίζελ), της σπατάλης σε εργολαβίες, υπερωρίες κ.λπ. και των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας, που κατά την άποψή της είναι σε βάρος της ΔΕΗ (το αντίθετο ακριβώς λένε οι ανεξάρτητοι παραγωγοί).

Τέλος, η ΓΕΝΟΠ εκτιμά ότι οι νέες αυξήσεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου δεν θα είναι αρκετές και θα απαιτηθούν νέες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v