Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφυκτικές έξωθεν πιέσεις για Κτηματολόγιο

«Δεν μπορείτε να ζητάτε επενδύσεις όταν δεν είστε ικανοί να φτιάξετε Κτηματολόγιο», τονίζουν οι ξένοι επιχειρηματίες στον Μ. Χρυσοχοΐδη. Οι προτάσεις "ανάστασης" από την task force, τα χρονοδιαγράμματα και οι αγκυλώσεις.

Ασφυκτικές έξωθεν πιέσεις για Κτηματολόγιο
Τη στιγμή όπου αρχίζουν να βγαίνουν στη ρούγα τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τορπιλίσουν το ημιτελές Εθνικό Κτηματολόγιο, η χώρα μας δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για την προώθησή του.

«Δεν μπορείτε να ζητάτε επενδύσεις όταν δεν είστε ικανοί να φτιάξετε Κτηματολόγιο», επανέλαβαν στον υπουργό Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη οι Γερμανοί επιχειρηματίες που συνάντησε στις αρχές της εβδομάδας στο Βερολίνο. Τα ίδια είχε πει προ μηνών και ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα.

Στο αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται η προκήρυξη προγράμματος 4 εκατ. δικαιωμάτων μέχρι το τέλος του 2011 και η διοίκηση της Κτηματολόγιο πρόσφατα υποστήριξε πως ο στόχος θα υπερκαλυφθεί.

Προβλέπονται, επίσης, η ψηφιοποίηση της λειτουργίας όλων των υποθηκοφυλακείων - συμβολαιογραφείων και η ένταξη των νέων δικαιωμάτων στο σύστημα του Κτηματολογίου μέχρι το 2015, η λειτουργία κτηματολογικών γραφείων στα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι το 2015 και η ολοκλήρωση του έργου σε πανελλαδικό επίπεδο μέχρι το 2020.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος περιμένουν την έκθεση της Kadaster International που ανήκει στο Ολλανδικό Κτηματολόγιο και παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε δεκάδες χώρες του κόσμου. Τα στελέχη της βρίσκονται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας που παρέχει η Κομισιόν μέσω της Ομάδας Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ. Προ ημερών συναντήθηκαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, θα μελετήσουν για τρεις ημέρες την κατάσταση του Κτηματολογίου και στη συνέχεια θα υποβάλουν προτάσεις για την «ανάσταση» του έργου.

Χαρακτηριστική του κλίματος, πάντως, εντός του οποίου η Ελλάδα καλείται να επιταχύνει το έργο είναι μία πρόσφατη παρέμβαση της Ένωσης Άμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος. Οι υποθηκοφύλακες υποστηρίζουν πως ακόμα και στις περιοχές όπου λειτουργεί εν μέρει το Κτηματολόγιο εντοπίζονται σοβαρότατα προβλήματα.

Οι ίδιοι εμφανίζονταν να υποβαθμίζουν την ανάγκη και τη χρησιμότητα του Κτηματολογίου όταν η Ελλάδα διασύρεται ως η τελευταία χώρα της Ευρώπης που δεν το διαθέτει. Ακόμα και σήμερα, μέσω του απαρχαιωμένου συστήματος των υποθηκοφυλακείων, «ο πολίτης δεν είναι ποτέ σίγουρος εάν το ακίνητο που αγοράζει υπάρχει, πού βρίσκεται και ποια είναι τα όριά του και αν δεν έχει μεταβιβαστεί ταυτόχρονα και σε άλλα πρόσωπα».

Οι καταγγελίες των υποθηκοφυλάκων είχαν προκαλέσει την άμεση αντίδραση της διοίκησης της Κτηματολόγιο Α.Ε., η οποία είχε δηλώσει το αυτονόητο: Πως το Κτηματολόγιο είναι το μόνο αξιόπιστο σύστημα που μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια στις συναλλαγές των ακινήτων. Κι αυτό γιατί «γίνεται η αποτύπωση και η οριοθέτηση όλων των ακινήτων της χώρας ανεξάρτητα από το είδος τους (οικόπεδο, αγροτεμάχιο, δασική έκταση κ.λπ.) και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους (ιδιωτικό ή δημόσιο).

Κάθε ιδιοκτήτης, έτσι γνωρίζει με σαφήνεια όχι μόνο ποιος ασκεί ένα δικαίωμα, αλλά και σε ποιο ακίνητο αφορά αυτό το δικαίωμα. Δεν είναι δηλαδή απλώς ένα σύστημα καταγραφής συναλλαγών, όπως το σύστημα των υποθηκοφυλακείων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v