Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογικά κίνητρα για Γεράνι και Μεταξουργείο

Φορολογικά κίνητρα για την αποκατάσταση κτιρίων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (στην περιοχή Γεράνι που περικλείεται από τις Πειραιώς, Επικούρου, Ευριπίδου και Αθηνάς) και του Μεταξουργείου δίνει νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ.

Φορολογικά κίνητρα για Γεράνι και Μεταξουργείο
Σειρά φορολογικών κινήτρων για την αποκατάσταση κτιρίων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (στην περιοχή Γεράνι, που περικλείεται από τις οδούς Πειραιώς, Επικούρου, Ευριπίδου και Αθηνάς) και του Μεταξουργείου προβλέπει το ψηφισθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις οικοδομικές άδειες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός των ακινήτων να υλοποιηθεί μέχρι τις 31/12/2015.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις δύο περιοχές εκπτίπτει ποσό ίσο με το 80% της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού ακινήτου με χρήση κατοικίας και κόστους έργων ύψους έως 600 ευρώ/τ.μ. (300 ευρώ/τ.μ. για το Μεταξουργείο).

Εκπίπτει, επίσης, ποσό ίσο με το 80% της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού ακινήτου με χρήση γραφείου σε όροφο κτιρίου εκτός του ισογείου και κόστους έργων μέχρι 500 ευρώ/τ.μ. (300 ευρώ/τ.μ. για το Μεταξουργείο).

Για καταστήματα ισχύει επίσης η έκπτωση φόρου ίση με το 80% του κόστους αποκατάστασης για τους ιδιοκτήτες, με την προϋπόθεση πως το κόστος έργων δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ/τ.μ. Η έκπτωση φόρου ισχύει έως την απόσβεση της συνολικής δαπάνης και για χρονικό διάστημα δέκα ετών.

Προβλέπεται, ακόμα, πως εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα το 80% της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης των όψεων και των κοινόχρηστων χώρων οικοδομής, στην οποία συστάθηκε οριζόντια ιδιοκτησία, και κόστους έργων έως 100 ευρώ/τ.μ., το οποίο επιμερίζεται ανάλογα με τα ποσοστά συνιδιοκτησίας της κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Ειδικά για τα διατηρητέα κτίρια, εκπίπτει ολόκληρο το ποσό ενός ιδιοκτήτη για τη δαπάνη αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού, με την προϋπόθεση πως το κόστος των σχετικών εργασιών δεν ξεπερνά τα 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, το ποσό της μείωσης αυτής επιμερίζεται ανάλογα με τα ποσοστά συνιδιοκτησίας.

Επίσης, δικαιούχος της μείωσης αυτής, εκτός από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου με τις πιο πάνω προϋποθέσεις, μπορεί να είναι ο μισθωτής, ο οποίος, με σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη, προβαίνει στη δαπάνη των έργων αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού, καθώς και στις τεχνικές, αρχιτεκτονικές και λειτουργικές διαμορφώσεις του κτιρίου.

Το δικαίωμα έκπτωσης του μισθωτή διατηρείται ακόμη και μετά την πιθανή εγκατάλειψη του ακινήτου από αυτόν. Για να επωφεληθούν από τα κίνητρα, οι ιδιοκτήτες πρέπει να έχουν καταθέσει τις αιτήσεις για την έκδοση της άδειας αποκατάστασης μέχρι τις 31/12/2014 και η αποκατάσταση του ακινήτου να υλοποιηθεί σε τρία έτη από την έκδοση των σχετικών αδειών.

Με το νομοσχέδιο παρέχονται και κίνητρα σε μισθωτές ακινήτων στις δύο περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Συγκεκριμένα, από τον φόρο εισοδήματος φυσικών ή νομικών προσώπων που μισθώνουν ακίνητα για χρήση κατοικιών και γραφείων σε όροφο οικοδομής εκπίπτει ποσό ίσο με το 80% της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού αυτού και κόστους έργων έως 500 ευρώ/τ.μ. για την περιοχή Γεράνι και έως 300 ευρώ/τ.μ. για το Μεταξουργείο και για δέκα έτη, εφόσον η δαπάνη αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού υλοποιηθεί μέχρι τις 31/12/2014.

Εκπτίπτει, επίσης, ετησίως και για μία πενταετία από τον φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων τριτογενούς τομέα ποσό ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος που καταβάλλεται για τη χρήση του ακινήτου.

Επίσης, για τα επόμενα δύο χρόνια, σε συμβάσεις αγοράς ακινήτων ή εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων που βρίσκονται στις δύο περιοχές, επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής τους αξίας ή επί του τυχόν δηλωθέντος τιμήματος, αν αυτό είναι μεγαλύτερο της αντικειμενικής αξίας. Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε μείωση των τιμών ζώνης ειδικά για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και για χρονικό διάστημα μέχρι τις 31/12/2014.

Τα κίνητρα ισχύουν για κτίρια και χώρους νομίμως υφιστάμενους, αλλά όχι για ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως εστιατόρια, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης, αναψυχής, χώροι συναθροίσεων κοινού και «καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v