Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακίνητα: Να συνυπολογιστεί η "βουτιά"

«Από την επισημοποίηση της φοροκλοπής υπάρχει κίνδυνος να περάσουμε σε σύστημα διαιώνισης της φορομπηχτικής πολιτικής», λένε στελέχη real estate με αφορμή πληροφορίες για νέο τρόπο υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών.

Ακίνητα: Να συνυπολογιστεί η βουτιά
«Από την επισημοποίηση της φοροκλοπής υπάρχει ο κίνδυνος να περάσουμε σε ένα σύστημα διαιώνισης της φορομπηχτικής πολιτικής», υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς real estate με αφορμή τις πληροφορίες για νέο τρόπο υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα.

Το υπουργείο Οικονομικών στην ουσία εξετάζει την κατάργησή τους εντός του 2012, αφού για τον υπολογισμό της αξίας ενός ακινήτου θα λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία των τραπεζών και κυρίως αυτά που συλλέγει η Τράπεζα της Ελλάδος (που έχει αναπτύξει δείκτη τιμών και συναλλαγών) και όχι οι φόρμουλες των μαθητευόμενων μάγων της Πλατείας Συντάγματος.

Στην αγορά υποστηρίζουν πως είναι προτιμότερη η αξιοποίηση των στοιχείων των τραπεζών ώστε να αποφευχθούν οι παράλογες επιβαρύνσεις που αρκετοί είχαν προβλέψει από τυχόν αύξηση των αντικειμενικών αξιών, σε μια περίοδο όπου το real estate δεν υπάρχει. Η συγκεκριμένη λύση είναι προτιμότερη από την αρχική σκέψη των στελεχών του υπουργείου για οριζόντια άνοδο των αντικειμενικών αξιών κατά 15% - 20%, ώστε να αυξηθεί και η φορολογητέα ύλη χωρίς προσπάθεια...

«Αρκεί τα στοιχεία να λαμβάνουν υπόψη τους τη μεγάλη πτώση τιμών», επισημαίνουν. Όπως λένε, υπάρχει διαφορά στις εκτιμήσεις π.χ. της Τράπεζας της Ελλάδος και των εμπορικών τραπεζών (π.χ. πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα κατέγραφε πτώση τιμών 20% και προέβλεπε μεγαλύτερη μείωση άνω του 10% στις κατοικίες).

Η Τράπεζα της Ελλάδος χρησιμοποιεί δείκτες τιμών και συναλλαγών οι οποίοι, με βάση τα τελευταία στοιχεία (Νοέμβριος), δείχνουν πως οι τιμές των διαμερισμάτων είναι μειωμένες μόλις κατά 4,1% έναντι του τρίτου τριμήνου του 2010. Ειδικά σε μια περίοδο ελάχιστων συναλλαγών, οι τιμές αγοράς είναι δύσκολη άσκηση, λέει στέλεχος μεσιτικού γραφείου. Όλοι, πάντως, συμφωνούν πως οι δείκτες των τραπεζών θα βρίσκονται εγγύτερα στην αγορά (όταν αρχίσει να ανακάμπτει...) απ' ό,τι οι φόρμουλες του υπουργείου Οικονομικών.

Εδώ και δεκαετίες, το ελληνικό δημόσιο είχε απώλειες δισεκατομμυρίων εξαιτίας της θεσμοθέτησης της φοροδιαφυγής στις αγοραπωλησίες ακινήτων μέσω της διαφοράς μεταξύ της αντικειμενικής και της εμπορικής τιμής.

Μάλιστα, ο γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος Michael Lewis, στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Boomerang: Ταξίδια στον Νέο Τρίτο Κόσμο», αδυνατεί να καταλάβει τη φόρμουλα της αντικειμενικής αξίας ενός ακινήτου και την παρουσιάζει ως παράδειγμα για το πώς το ελληνικό δημόσιο νομοθέτησε υπέρ της φοροδιαφυγής. Με την ίδια έκπληξη αντιμετώπισαν το ιδιόρρυθμο ελληνικό φαινόμενο και οι ελεγκτές της τρόικας όταν άρχισαν να μελετούν τα στοιχεία για τη φορολογία ακινήτων στη χώρα μας.

Αρκετοί, πάντως, θεωρούν πως η αντικατάσταση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές θα οδηγήσει, σε αρκετές περιπτώσεις, σε αύξηση των επιβαρύνσεων για τους φορολογουμένους.

Παρά τη βουτιά των τελευταίων τεσσάρων ετών, οι εμπορικές τιμές βρίσκονται σε αρκετές περιοχές υψηλότερα των αντικειμενικών αξιών που είχαν καθορίσει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Ως αποτέλεσμα, θα αναπροσαρμοστούν αρκετοί φόροι που συνδέονται με την αξία ενός ακινήτου, όπως η έκτακτη εισφορά, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v