Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΡΑΕ. Εξαμηνιαία αναπροσαρμογή τιμολογίων ΔΕΗ

Αυτόματη αναπροσαρμογή των ρυθμιζόμενων τιμολογίων της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, στη βάση αναθεωρούμενων ανά εξάμηνο στοιχείων κόστους των ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων της επιχείρησης, μελετά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΡΑΕ. Εξαμηνιαία αναπροσαρμογή τιμολογίων ΔΕΗ
Αυτόματη αναπροσαρμογή των ρυθμιζόμενων τιμολογίων της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, στη βάση αναθεωρούμενων ανά εξάμηνο στοιχείων κόστους των ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων της επιχείρησης, μελετά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
 
Η νέα μέθοδος υπολογισμού των τιμολογίων ηλεκτρικού εντάσσεται στον μηχανισμό σύνδεσης των τιμών της λιανεμπορικής αγοράς με τη χονδρεμπορική, γεγονός που δεν ισχύει σήμερα, αλλά με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της Ε.Ε. και της τρόικας πρέπει να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του 2013.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ανά εξάμηνο θα αναπροσαρμόζονται τα τιμολόγια ηλεκτρικού που προσφέρει η ΔΕΗ, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, ανάλογα με την άνοδο ή τη μείωση του κόστους παραγωγής, το οποίο όπως είναι φυσικό επηρεάζεται από τις τιμές του φυσικού αερίου, των υγρών καυσίμων, από τις αμοιβές εργασίας, το κόστος αγοράς ρύπων, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, κ.λπ.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της ΡΑΕ, η Αρχή θα αξιολογεί τα στοιχεία κόστους των ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ (κόστος παραγωγής), απολογιστικά στοιχεία και προβλέψεις για την Οριακή Τιμή του Συστήματος (χονδρική τιμή), το κόστος επικουρικών υπηρεσιών και Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος, το κόστος νεοεισερχόμενων παραγωγών, ανταγωνιστικών τιμολογίων τρίτων προμηθευτών.

Εάν, στο τέλος ενός εξαμήνου, διαπιστωθούν σημαντικές αποκλίσεις από το μέσο κόστος που έχει χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό του καθορισμού των τιμολογίων, η ΡΑΕ θα γνωμοδοτεί προς το ΥΠΕΚΑ για την τροποποίηση των τιμολογίων αυτών.
 
Διαφορετικά τα τιμολόγια θα παραμένουν ίδια μέχρι το επόμενο βήμα αναθεώρησης, δηλ. το επόμενο εξάμηνο.

Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής δρ Νίκος Βασιλάκος, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Ανάπτυξη», οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα το πρωί και θα συνεχιστούν.

Η δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της ΡΑΕ είναι η πρώτη μετά την εφαρμογή του Νόμου 4001, ο οποίος, σε εφαρμογή κοινοτικών οδηγιών, έδωσε αποφασιστικές αρμοδιότητες στη ΡΑΕ. Έτσι, με την ομιλία του ο κ. Βασιλάκος προδιέγραψε τα επόμενα βήματα και τα θέματα που θα απασχολήσουν την Αρχή, εν όψει του νέου καθεστώτος που θα ισχύσει στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας από το 2014-15 (target model).

Mε βάση το μοντέλο αυτό που προωθείται από την Ε.Ε. και δεν είναι συμβατό με το σύστημα που εφαρμόζεται σήμερα στην Ελλάδα (mandatory pool), προωθείται η σύζευξη των αγορών των κρατών-μελών (market coupling), και μάλιστα στην πιο προωθημένη μορφή της.

Δηλαδή, η σύζευξη τιμών με σκοπό την αποδοτικότερη χρήση των διευρωπαϊκών δικτυακών υποδομών. Έτσι, θεωρητικά μεν, κάθε κράτος-μέλος μπορεί να οργανώσει με τον δικό του τρόπο τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η δική του αγορά θα πρέπει να μπορεί να λειτουργεί παράλληλα με τις τέσσερις αγορές του ενιαίου μοντέλου.

Την αγορά επόμενης ημέρας (day-ahead market), την αγορά ενδοημερήσιων συναλλαγών με συνεχή διαπραγμάτευση (intraday market), την αγορά εξισορρόπησης ενέργειας (balancing market) και την προθεσμιακή αγορά (forward market).

Εάν δεν υπάρχει εναρμόνιση, η εγχώρια αγορά κινδυνεύει να μην επωφεληθεί από την αποτελεσματικότητα της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και, συνεπώς, να μην είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τις αντίστοιχες αγορές των γειτονικών χωρών ή περιφερειών, οι οποίες θα εφαρμόσουν το target model.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Βασιλάκος στις τιμολογήσεις που επιβάλλουν ο ΔΕΣΦΑ και η ΔΕΗ για τη χρήση των υποδομών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Ειδικότερα για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, που ανήκουν στη ΔΕΗ, ο πρόεδρος της ΡΑΕ είπε ότι οι χρεώσεις αυτές, οι οποίες σήμερα κρίνονται ιδιαίτερα ακριβές, θα συγκρίνονται με τις αντίστοιχες σε άλλες χώρες, με σκοπό τη μείωσή τους.

Επίσης, στη μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων αυτών θα λαμβάνεται υπόψη το επίπεδο ποιότητας στη λειτουργία των συγκεκριμένων δικτύων.

Φυσικό αέριο

Περισσότερο κάθετος ήταν ο κ. Βασιλάκος στα θέματα τιμολόγησης των υπηρεσιών του ΔΕΣΦΑ, οι οποίες, όπως τόνισε, είναι, αν όχι οι ακριβότερες, τουλάχιστον από τις ακριβότερες στην Ε.Ε.

Βασικός στόχος της ΡΑΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ, ήταν και παραμένει η σημαντική μείωση, ίσως και κατά 15%, του μέσου τιμολογίου χρήσης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς, ώστε να προσεγγίσει τουλάχιστον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, διασφαλίζοντας παράλληλα και τη βιωσιμότητα του ΔΕΣΦΑ.

Ταυτόχρονα, επανήλθε στο θέμα της φορολόγησης του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους εμπλεκόμενους ότι η εμμονή σε υψηλά ρυθμιζόμενα τιμολόγια χρήσης ΕΣΦΑ, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ρυθμιστικά η μεγαλύτερη δυνατή κερδοφορία ενός δημόσιου φορέα κοινής ωφέλειας, σε συνδυασμό και με άλλες αρνητικές εξελίξεις στον χώρο του αερίου, όπως είναι η πρόσφατη επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο αλλά και τους βιομηχανικούς καταναλωτές αερίου σε κατάρρευση.

Συνεπώς, οδηγεί σε κατάρρευση, συνολικά, και την καταναλωτική βάση του αερίου στη χώρα μας και τελικά σε δραματικά μειωμένα έσοδα για τον ίδιο τον Διαχειριστή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v