Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Ελληνικό και οι φήμες για Κατάρ

Θεωρητικό και μόνο χαρακτήρα προσδίδουν στελέχη της αγοράς ακινήτων στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αρχές Δεκεμβρίου σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Το Ελληνικό και οι φήμες για Κατάρ
Θεωρητικό και μόνο χαρακτήρα προσδίδουν στελέχη της αγοράς ακινήτων στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αρχές Δεκεμβρίου σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Την ίδια στιγμή, όμως, πυκνώνουν οι πληροφορίες πως το Κατάρ αναζητεί «όχημα» επέκτασης στην ελληνική αγορά ακινήτων, με πιθανό στόχο και την έκταση-«φιλέτο», σε συνδυασμό με τη γειτονική παραλιακή ζώνη της Βουλιαγμένης.

Το θέμα του Ελληνικού, πάντως, θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, και ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημοσίευση πρόσκλησης την 1η Δεκεμβρίου.

Ούτως ή άλλως, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Κ. Μητρόπουλος είχε ανακοινώσει προ εβδομάδων σε ακροατήριο Γερμανών επιχειρηματιών πως μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για το Ελληνικό.

Όσοι παραμένουν επιφυλακτικοί επισημαίνουν πως ουδείς θα ενδιαφερθεί αν δεν ξεκαθαριστεί η θολούρα γύρω από την πορεία της οικονομίας.
 
Ειδικά σε μια τόσο μεγάλη επένδυση (η προηγούμενη κυβέρνηση επέμενε να αναφέρει τα 5 δισ. ευρώ, νούμερο που αποδεικνύεται τυχαίο), «γιατί κάποιος να ενδιαφερθεί όταν είναι σφόδρα πιθανό πως θα μπορεί να αγοράσει την ίδια έκταση με πολύ χαμηλότερο τίμημα;», αναρωτιούνται. Όταν μάλιστα ακόμα και σήμερα αρκετοί στοιχηματίζουν στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την επιστροφή της στη δραχμή, ακόμα περισσότεροι υποψήφιοι μπαίνουν στον πειρασμό της αναμονής.

Περισσότερο αισιόδοξοι είναι όσοι εκτιμούν πως ειδικά για το Ελληνικό θα υπάρξει ενδιαφέρον από όσους θέλουν να πιάσουν θέση «ακόμα και αν η κούρσα ξεκινήσει σε έναν χρόνο».

Οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι «απλώς θέλουν να είναι εκεί», ακόμα και αν δεν έχουν ξεκαθαριστεί ζητήματα, που ξεκινούν από το ιδιοκτησιακό και καταλήγουν στη διαγωνιστική διαδικασία. Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», στο Ταμείο αμφιταλεύονται μεταξύ ενός παραδοσιακού διαγωνισμού (στον οποίο οι υποψήφιοι παραχωρησιούχοι θα καταθέσουν προσφορές και θα επικρατήσει η συμφερότερη για το Δημόσιο) και της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Η τελευταία, που προβλέπεται από το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο, επιτρέπει στους υποψηφίους να καταθέσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Στη συνέχεια, το Δημόσιο διαπραγματεύεται μαζί τους προκειμένου, με τις απαραίτητες αλλαγές (που μπορεί να ενσωματώνουν και τμήμα των προτάσεων από ανταγωνιστές) να επιλεγεί ο παραχωρησιούχος.

Όσο για τα έσοδα που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο, οι αρμόδιοι υποστηρίζουν πως θα μπουν στα ταμεία όταν υπογραφεί η σύμβαση, δηλαδή σε αρκετούς μήνες ή και χρόνια. Το ύψος των εσόδων θα εξαρτηθεί από το μοντέλο παραχώρησης, από τα άλλα κίνητρα προς τους επενδυτές και από άλλες παροχές.

Ακόμα και αν το κλίμα δεν είναι το καλύτερο, στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θέλουν να προχωρήσουν το Ελληνικό ώστε να «μετρήσουν» τις αντιδράσεις των ξένων επενδυτών απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό ακίνητο.

Το χαμηλό επίπεδο προετοιμασίας, η ανυποληψία στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική δημόσια διοίκηση και οι πολυετείς καθυστερήσεις του δικαστικού μας συστήματος δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Αλλά στην κυβέρνηση επιμένουν πως «η άσκηση πρέπει να γίνει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v