Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακίνητα: Σχέδιο "Αρχιμήδης" για τόνωση της αγοράς

«Η κυβέρνηση πρέπει να φτιάξει την αγορά ακινήτων από το μηδέν» υποστήριζαν οι άνθρωποι του real estate που βρίσκονταν στην παρουσίαση του σχεδίου «Αρχιμήδης» των Στ. Μάνου, Γ. Στουρνάρα για την πώληση κρατικής περιουσίας.

Ακίνητα: Σχέδιο Αρχιμήδης για τόνωση της αγοράς
«Η κυβέρνηση πρέπει να φτιάξει την αγορά ακινήτων από το μηδέν», υποστήριζαν οι άνθρωποι του real estate που βρίσκονταν στην παρουσίαση του σχεδίου «Αρχιμήδης» των κ. Στ. Μάνου και Γ. Στουρνάρα για την πώληση κρατικής περιουσίας.

Όπως είπε και ο εμπνευστής του σχεδίου «Αρχιμήδης» Γ. Παναγιωτίδης, ο οποίος έχει πολυετή πείρα στο real estate, «σήμερα δεν υπάρχει αγορά. Οποιοδήποτε ακίνητο και να έχεις στην ουσία κοστίζει μηδέν γιατί ουδείς ενδιαφέρεται να το αγοράσει. Στο σημερινό κλίμα, με την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ουδείς ξένος επενδυτής θα εμφανιστεί».

Χαρακτηριστικά, αναφέρουν πως ακόμα και το θεωρητικά εύκολο σχέδιο για πώληση και επαναμίσθωση (sale and lease back) συνολικά 39 κρατικών ακινήτων, στα οποία θα παραμείνει μισθωτής το Δημόσιο, έχει τιναχτεί στον αέρα.

Οι κ. Μάνος, Στουρνάρας και Παναγιωτίδης καθώς και τα άλλα μέλη της Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ θεωρούν πως η παραχώρηση ακινήτων (και κινητών περιουσιακών στοιχείων) σε μια εταιρία που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ή του EFSF (του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) δημιουργεί αγορά.
 
Τόσο το ελληνικό δημόσιο (που θα έχει τη δυνατότητα επαναγοράς των περιουσιακών στοιχείων που θα παραχωρηθούν) όσο και η εταιρία συμμετοχών έχουν κίνητρο να αναπτυχθούν τα ακίνητα.

Η «ανταμοιβή» της εταιρίας συμμετοχών θα προέλθει από τμήμα της υπεραξίας που θα έχει η αξιοποίηση των ακινήτων. Για την περιουσία που θα αποφασίσει να «ανακαλέσει» το Δημόσιο μπορεί να προσυμφωνήσει μια «ανταμοιβή» για κάθε έτος που θα αυτά παραμένουν στην εταιρία holding (π.χ. 3% - 4% ετησίως επί της αξίας που τα συνοδεύει).

Αντίθετα, αν συνεχιστεί το σημερινό κατακερματισμένο μοντέλο αξιοποίησης των δημόσιων ακινήτων, δύσκολα θα υπάρξουν αποτελέσματα. Αναφέρθηκε, για παράδειγμα, ο παραλογισμός με την αξιοποίηση του Ελληνικού. Για το συγκεκριμένο έργο μέχρι πριν από λίγους μήνες υπεύθυνος ήταν ο τότε υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης. Ταυτόχρονα, ανήκει στην αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων, αλλά ιδρύθηκε και ανώνυμη εταιρία με πολυμελές διοικητικό συμβούλιο!

Ακόμα και σήμερα, για το Ελληνικό δεν υπάρχει συμφωνηθέν σχέδιο αξιοποίησης, όπως και στην πλειονότητα των ακινήτων που αποτελούν τον πυρήνα του παραπαίοντος σχεδίου αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ. Συνεπώς, θα μπορούσε να παραχωρηθεί τώρα στην εταιρία holding π.χ. έναντι 1,5 δισ. και χωρίς άγχος να σχεδιαστεί προσεκτικά η αξιοποίησή του.

Με το σωστό σχέδιο, τα έσοδα μπορούν να μεγιστοποιηθούν και να φτάσουν τα πολυδιαφημισμένα 5 δισ. της κυβέρνησης. Τότε, λένε οι κ. Στουρνάρας και Μάνος, δίνουν πίσω το 1,5 δισ. στη holding (συν το προσυμφωνηθέν «αντάλλαγμα») και μας μένει η υπεραξία του Ελληνικού.

Η Πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ έχει ήδη αναθεωρήσει το αρχικό σχέδιο που είχε προτείνει τον Ιούλιο για την παραχώρηση κρατικής περιουσίας, με δυνατότητα επαναγοράς. Το αναθεώρησε προς το χειρότερο επειδή οι συνθήκες στην αγορά δυσκολεύουν μέρα με τη μέρα.

Όσοι παρακολουθούν τις προτάσεις της υπενθυμίζουν πως παράλληλα κινείται και η Roland Berger, η γερμανική εταιρία συμβούλων, με ένα σχέδιο περισσότερο δυσάρεστο για την Ελλάδα: το σχέδιο «ΕΥΡΗΚΑ», την παραχώρηση περιουσίας αξίας 125 δισ. σε εταιρία συμμετοχών, χωρίς δυνατότητα επιστροφής στο Δημόσιο. Οι Γερμανοί, μάλιστα, είναι αρκετά κινητικοί και έχουν παρουσιάσει το σχέδιο στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων γνωρίζουν πως υπό τις παρούσες συνθήκες δύσκολα θα βρεθεί αγοραστής ακόμα και για το πλέον ελκυστικό περιουσιακό τους στοιχείο. Ενδεχομένως σύντομα θα χρειαστεί να διαλέξουμε μεταξύ των σχεδίων «Αρχιμήδης» και «ΕΥΡΗΚΑ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v