Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάχαλο με το ενιαίο τέλος ακινήτων

Σωρεία λαθών διαπιστώνουν φορολογούμενοι κατά τον υπολογισμό του ενιαίου τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Πώς μπορείτε να βρείτε τις επιπλέον επιβαρύνσεις. Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών.

Μπάχαλο με το ενιαίο τέλος ακινήτων
Σωρεία λαθών διαπιστώνουν φορολογούμενοι κατά τον υπολογισμό του ενιαίου τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για την αντιμετώπιση των οποίων αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών απαντά: "Πληρώστε το ακόμα κι αν είναι λάθος και μετά απευθυνθείτε στην εφορία για να διορθώσετε το λάθος και να γίνει συμψηφισμός".

Το τηλεφωνικό κέντρο και οι υπηρεσίες της ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πάρει φωτιά τις τελευταίες μέρες από αγανακτισμένους φορολογούμενους, οι οποίοι διαπιστώνουν φουσκωμένο ειδικό τέλος ακινήτων με λάθος υπολογισμό συντελεστών ή τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κ. Β.Λ., με ακίνητο 30ετίας, 106 τετραγωνικών μέτρων, στην Πετρούπολη, σε περιοχή με τιμή ζώνης 900 ευρώ. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις για τον υπολογισμό του ενιαίου τέλους ακινήτων, ο έκτακτος φόρος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων (106) επί τον συντελεστή παλαιότητας (1 επειδή η ηλικία του ακινήτου είναι πάνω από 26 χρόνια) επί τον συντελεστή ειδικού τέλους (4 ευρώ για τιμή ζώνης από 500 έως 1.000 ευρώ). Επομένως, για το συγκεκριμένο ακίνητο το ειδικό τέλος ανέρχεται σε 424 ευρώ.

Αντί αυτού, με τον λογαριασμό της ΔΕΗ ο κ. Β.Λ. καλείται να πληρώσει ειδικό τέλος ακινήτων 530 ευρώ, 106 ευρώ παραπάνω, καθώς αντί για 4 ευρώ ανά τετραγωνικό έχει χρεωθεί 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το ίδιο πρόβλημα, αλλά αντιστρόφως διαπίστωσε ιδιοκτήτης ακινήτου στην Πεντέλη, όπου η τιμή ζώνης είναι 2.750 ευρώ, επομένως ο συντελεστής θα έπρεπε να είναι 10 ευρώ ανά τετραγωνικό. Το ειδικό τέλος ακινήτων έχει προσδιοριστεί με 3 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος είναι σαφές ότι δεν θέλει να ανακινήσει το ζήτημα, αφού το ειδικό τέλος ακινήτων που καλείται να πληρώσει είναι τρεις φορές μικρότερο από αυτό που κανονικά θα έπρεπε να καταβάλει.

Λάθη εντοπίζονται και στα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων, για τα οποία πηγές της ΔΕΗ αναφέρουν ότι δεν συνιστούν ευθύνη της Επιχείρησης αφού ο υπολογισμός του τέλους ακινήτων έγινε με βάση τα αρχεία των δήμων. Αν είναι λανθασμένα, προκύπτει λάθος. Τέλος…

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δήμου της Σαντορίνης, όπου το σύνολο των στοιχείων είναι λάθος, με αποτέλεσμα σε κανέναν ιδιοκτήτη ακινήτου να μην έχει προσδιοριστεί σωστό ειδικό τέλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v