Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ψάχνουν οι Γερμανοί στα απορρίμματα

Δύο από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης απορριμμάτων στην Ευρώπη είναι γερμανικές και μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο (η Remondis του ομίλου Rethmann και η Alba) και μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσία στην Ελλάδα.

Τι ψάχνουν οι Γερμανοί στα απορρίμματα
Δύο από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης απορριμμάτων στην Ευρώπη είναι γερμανικές και μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο (η Remondis του ομίλου Rethmann και η Alba) και μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσία στην Ελλάδα.

Από την επίσκεψη του Γερμανού αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ προκύπτει πως αυτό ενδέχεται να αλλάξει. Οι γερμανικοί όμιλοι μπορεί να μην κατέβηκαν στο πρώτο μεγάλο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στη δυτική Μακεδονία, αλλά καλοβλέπουν τα έργα της Αθήνας και της Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, «το έργο της Αθήνας είναι ένα από τα μεγαλύτερα που βγαίνουν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και είναι λογικό να προσελκύει το ενδιαφέρον».

Βέβαια, για να προχωρήσουν τα έργα με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) πρέπει να βρεθεί και η χρηματοδότηση. Στην παρούσα συγκυρία τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αδυνατούν να συμμετάσχουν σε ΣΔΙΤ και γι' αυτό καθυστερούν οι υπογραφές συμβάσεων σε έργα που έχουν αναδόχους εδώ και πολλούς μήνες.

Οι προσπάθειες που καταβάλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης για εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δεν έχουν αποδώσει καθώς στην ουσία οι εγχώριες τράπεζες αδυνατούν να προχωρήσουν σε πιστώσεις.

Μία λύση είναι αυτή που έχουν προτείνουν κάποιοι Γερμανοί: να υπάρξει γερμανική χρηματοδόση στα έργα που θα αναλάβουν. Η χρηματοδότηση επενδύσεων, όπως η επεξεργασία απορριμμάτων, περιλαμβάνεται στην ατζέντα της επίσκεψης Ρέσλερ.

Η διαχείριση και η επεξεργασία του 1.350.000 περίπου τόνου απορριμμάτων που παράγεται ετησίως στο Λεκανοπέδιο θα πραγματοποιηθούν μέσω σύμβασης παραχώρησης διάρκειας 20 ετών.

Από τα 430 εκατ. ευρώ που θα απαιτηθούν για την κατασκευή των 4 μονάδων επεξεργασίας στην Αττική τα 140 θα προέλθουν από κοινοτικές επιδοτήσεις και τα υπόλοιπα από ιδιωτικά κεφάλαια.

Ο ανάδοχος θα αμείβεται με βάση την ποσότητα των εισερχόμενων απορριμμάτων. Σύμφωνα με τη χρηματοοικονομική μελέτη της εταιρίας συμβούλων Grant Thorton, το ανταποδοτικό τέλος που θα εισπράττει ο ιδιώτης θα ανέρχεται σε 70,55 ευρώ ανά τόνο. Αντίστοιχο είναι το μοντέλο και για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τα δύο - τρία μεγάλα έργα δεν είναι τα μοναδικά που ενδιαφέρουν τους Γερμανούς. Στην αγορά επισημαίνουν πως η Remondis είναι επίσης και μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης δικτύων νερού στον κόσμο.

Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει την πώληση γενναίων ποσοστών στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ, όμως το σχέδιο προχωρά με τη συνήθη βραδύτητα γιατί το χρηματιστηρικό κλίμα δεν ευνοεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v