Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφεδρεία για 30.000 υπαλλήλους με επτά κινήσεις

Στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας μπαίνουν συνολικά 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου "κλείδωσαν" στο υπουργικό συμβούλιο. Ποιοι και πότε θα ενταχθούν. Τι θα γίνει το 2012.

Εφεδρεία για 30.000 υπαλλήλους με επτά κινήσεις
Στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας μπαίνουν 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου "κλείδωσαν" στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν:

1) Όλοι οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο και σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι χρειάζονται από 12 έως 24 μήνες για να βγουν σε σύνταξη, μπαίνουν σε εφεδρεία. Εν συνεχεία, συνταξιοδοτούνται χωρίς να επηρεάζεται η σύνταξή τους. Υπάλληλοι με σχέση δημοσίου δικαίου, που βγαίνουν με πλήρη σύνταξη σε 12 έως 24 μήνες, τίθενται επίσης σε εφεδρεία, ενώ καταργούνται οι οργανικές θέσεις που κατέχουν. Με τον τρόπο αυτόν, συγκεντρώνονται 18.000 - 20.000 εργαζόμενοι.

2) Μπαίνουν σε εφεδρεία 1.000 εργαζόμενοι από φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Η διαδικασία επιλογής θα γίνει με συνδρομή του ΑΣΕΠ.

3) Περίπου 6.000 - 7.000 υπάλληλοι θα επιλεγούν από φορείς της κεντρικής κυβέρνησης που καταργούνται αλλά και από ΝΠΔΔ - ΝΠΙΔ που θα έχουν την ίδια τύχη. Παράλληλα, σε άμεση συνταξιοδότηση θα οδηγηθούν όσοι εργάζονται στο Δημόσιο, αλλά έχουν ήδη συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια για να βγουν στη σύνταξη.

4) Για το 2012 - 2013 προγραμματίζεται η αξιολόγηση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, με στόχους τη μείωση των υφιστάμενων υπηρεσιακών μονάδων και την περαιτέρω μείωση του προσωπικού.

Δήλωση Μόσιαλου

Μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:


"Η παρούσα πρόταση για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας είναι αποτέλεσμα πολύωρων συνεδριάσεων της διυπουργικής επιτροπής, που συγκροτήθηκε για τον σκοπό αυτόν, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Παιδείας, Εργασίας, του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών. Είναι, επίσης, το αποτέλεσμα μακρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η οποία επέμενε στην άποψη ότι η εργασιακή εφεδρεία έπρεπε να είναι προθάλαμος απολύσεων και όχι προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Κατά τις συζητήσεις με την τρόικα παρουσιάστηκαν διάφορες πιθανές λύσεις, μεταξύ των οποίων και η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, πρόταση που η κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να αποδεχθεί σε περίπτωση συμφωνίας της τρόικας. Η πρόταση που τελικά διαμορφώσαμε είναι η ηπιότερη δυνατή εκδοχή ως προς τις κοινωνικές επιπτώσεις, ενώ παράλληλα τηρεί τις δεσμεύσεις του μνημονίου για: α) ένταξη 30.000 εργαζομένων του δημόσιου τομέα, β) εξοικονόμηση, εντός του 2012, 300 εκατ. ευρώ και γ) ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τα τέλη του 2011.

Η πρόταση του υπουργικού για την εργασιακή εφεδρεία περιλαμβάνει δύο φάσεις και επτά διαφορετικές, αλλά συμπληρωματικές δράσεις:

ΦΑΣΗ Α΄ (2011):

Δράση 1η: Όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12 - 24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας. Μετά το τέλος της περιόδου εφεδρείας οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δεν θίγεται από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.

Δράση 2η: Οι υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ με σχέση δημοσίου δικαίου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12 - 24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, αφού προηγουμένως τερματιστεί η υπαλληλική σχέση τους με κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν. Μετά την ολοκλήρωση της προσυνταξιοδοτικής περιόδου, οι παραπάνω υπάλληλοι λαμβάνουν πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δεν θίγεται από την περίοδο του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.
Από τις ανωτέρω δύο δράσεις εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός 18-20.000 εργαζομένων.

Δράση 3η: Οι εργαζόμενοι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καταργούνται και μέρος των εργαζομένων των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ των φορέων που απορροφώνται, συγχωνεύονται ή περιορίζονται τίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Οι εργαζόμενοι που διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις επαναπροσλαμβάνονται το ταχύτερο δυνατό με βάση όσα προβλέπονται στο σχετικό Π.Δ. Θα δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα επανακατάρτισης στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ για όσους εργαζομένους παραμείνουν στο καθεστώς εφεδρείας.

Από τη δράση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός περίπου 1.000 εργαζομένων.

Δράση 4η: Τερματισμός του προνομιακού καθεστώτος που έχει δοθεί σε δημοσίους υπαλλήλους και σε λοιπούς εργαζομένους που έχουν ήδη δικαίωμα πλήρους σύνταξης να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία, παρατείνοντας το ηλικιακό όριο υποχρεωτικής αποχώρησης (δεν θα ενταχθούν σε εφεδρεία, αλλά σε άμεση συνταξιοδότηση).

Δράση 5η: Προβλέπεται ταχεία διαδικασία εντοπισμού υπηρεσιακών μονάδων φορέων της κεντρικής κυβέρνησης που δεν έχουν λόγο ύπαρξης ή διαθέτουν πολύ μεγάλο ποσοστό πλεονάζοντος προσωπικού. Η αξιολόγηση θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με νομοθετημένα αντικειμενικά κριτήρια που εφαρμόζονται αυτόματα. Από το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές τις υπηρεσιακές μονάδες θα ζητηθεί να αποδεχθεί μετάθεση σε άλλες υπηρεσίες ή αλλιώς να ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας λόγω κατάργησης της οργανικής θέσης του.

Δράση 6η: Συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό η αναδιάρθρωση των ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Για τους εργαζομένους στους φορείς αυτούς θα ισχύσουν τα προβλεπόμενα στη δράση 3.

Από τις δράσεις 5 και 6 εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός περίπου 6-7.000 εργαζομένων.

ΦΑΣΗ Β΄ (2012-13):

Δράση 7η: Οργανώνεται διαδικασία αξιολόγησης της διάρθρωσης, των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών, στο πλαίσιο των ευρημάτων της πρόσφατης μελέτης του ΟΟΣΑ για την ελληνική δημόσια διοίκηση, με στόχο τη μείωση των υφιστάμενων υπηρεσιακών μονάδων (όχι των θέσεων του υπηρετούντος προσωπικού) κατά περίπου 30%. Η αξιολόγηση θα γίνει με αξιοποίηση της τεχνικής βοήθειας της Ε.Ε., με τη συμμετοχή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων και του ΟΟΣΑ. Ειδικά ως προς την αξιολόγηση του προσωπικού, η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει και δεν θα είναι δυνατόν να απορροφηθεί παραγωγικά σε άλλες θέσεις στον δημόσιο τομέα θα ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας και σε προγράμματα επανακατάρτισης και εναλλακτικής κοινωνικής απασχόλησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v