Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ αιτημάτων διακοπής ηλεκτροδότησης

Βροχή αιτημάτων για διακοπή της σύνδεσης προκειμένου να αποφύγουν τον έκτακτο φόρο στα ακίνητα δέχεται η ΔΕΗ από πελάτες της.

Μπαράζ αιτημάτων διακοπής ηλεκτροδότησης
Βροχή αιτημάτων για διακοπή της σύνδεσης προκειμένου να αποφύγουν τον έκτακτο φόρο στα ακίνητα δέχεται η ΔΕΗ από πελάτες της. Οι τελευταίοι κατά κύριο λόγο ζητούν να κοπεί το ρεύμα στα εξοχικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα "ΝΕΑ", πηγές της Επιχείρησης αναφέρουν ότι από την ημέρα όπου εξαγγέλθηκε το μέτρο μέχρι και χθες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα (700% και πλέον) οι κλήσεις προς το τηλεφωνικό κέντρο της ΔΕΗ από καταναλωτές που ζητούν πληροφορίες για το πώς θα ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Από 300 κλήσεις την ημέρα που δεχόταν η ΔΕΗ πριν ανακοινωθεί το τέλος ακινήτων, έχουν σταθεροποιηθεί πλέον στις 2.000 - 2.500, ενώ τις πρώτες ημέρες αμέσως μετά την εξαγγελία έφτασαν μέχρι και τις 3.500!

Το Κοινωνικό Τιμολόγιο είναι ειδικό καθεστώς που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2011. Απευθύνεται σε μακροχρόνια ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, πολυτέκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Μεταφράζεται σε χαμηλότερες κατά 10% - 20% χρεώσεις.

Προϋπόθεση για ένταξη είναι η τετραμηνιαία κατανάλωση ενός νοικοκυριού να μην ξεπερνά τις 800 κιλοβατώρες.

Στο ειδικό αυτό τιμολόγιο πριν ανακοινωθεί το τέλος στα ακίνητα είχαν ενταχθεί περίπου 330.000 πελάτες της ΔΕΗ και μέσα σε μία εβδομάδα σχεδόν ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 10.000.

Στο μεταξύ, όπως τονίζει η ΓΕΝΟΠ σε ανακοίνωσή της, η προωθούμενη τροπολογία για το τέλος ακινήτων υποχρεώνει τη ΔΕΗ να εισπράττει άμεσα τις δόσεις για το τέλος ακινήτων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για όλους εκείνους που μέχρι σήμερα μπορούσαν να ζητήσουν με απλές διαδικασίες ένα διακανονισμό.

Έτσι:
• Η υπερδιόγκωση των λογαριασμών που στέλνει η ΔΕΗ με τα τέλη ακινήτων θα καταστήσουν ακόμη πιο δυσβάστακτα τα οικονομικά βάρη για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες της ΔΕΗ.

• Μέχρι σήμερα η ΔΕΗ μπορεί να κάνει διακανονισμούς με βάση το συνολικό ύψος του λογαριασμού: δηλαδή συμπεριλαμβάνοντας το σύνολο των δαπανών για καταναλισκόμενη ενέργεια που παρέχει η ΔΕΗ και για δαπάνες υπέρ τρίτων (τέλη ΑΠΕ, δικαιώματα Τελωνειακών, δημοτικά τέλη, ΕΡΤ, ΦΠΑ, Ειδικός Φόρος κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας κλπ).
 
Σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας το συνολικά οφειλόμενο ποσό καταβάλλεται σε αρκετές μηνιαίες δόσεις, ενώ διακανονισμός για επιμέρους λογαριασμούς δεν είναι εφικτός.

• Όμως, ενώ πριν η ΔΕΗ είχε τη δυνατότητα να κάνει διακανονισμούς, τώρα αυτό θα είναι ανέφικτο καθώς η τροπολογία νόμου επιβάλλει την άμεση είσπραξη του ειδικού τέλους για τα ακίνητα. Γιατί, διαφορετικά – εάν οι πελάτες δηλώνουν οικονομική αδυναμία να πληρώσουν τους λογαριασμούς, καθώς θα έχουν υπερδιογκωθεί λόγω των ειδικών τελών ακινήτων - θα υποχρεούται η ΔΕΗ να αποκόπτει το ρεύμα τους, καθώς δεν θα μπορεί να κάνει διακανονισμούς.

• Σημειωτέον ότι, επειδή οι έξι δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν μέσα στο επόμενο 12μηνο, αυτό σημαίνει ότι θα είναι αδύνατη η πραγματοποίηση οιουδήποτε διακανονισμού σχεδόν για ένα ολόκληρο χρόνο εάν εντωμεταξύ δεν επιβληθούν νέα «χαράτσια» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Τα «σπασμένα» αυτής της πολιτικής θα πληρώσουν κυρίως οι Ευπαθείς Ομάδες Οικιακών Πελατών – που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό τιμολόγιο, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας που χρειάζονται αδιάλειπτη παροχή ρεύματος κλπ – αλλά και όλες οι άλλες κατηγορίες οικιακών πελατών που έχουν οικονομικά προβλήματα.
 
Για παράδειγμα, υπερήλικες άνω των 70 ετών που είναι χαμηλοσυνταξιούχοι και δεν έχουν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ, σήμερα η επιχείρηση τους παρέχει τη δυνατότητα να πληρώσουν το λογαριασμό τους σε έξι (6) διμηνιαίες δόσεις.

Εάν τους έλθει και το «χαράτσι» του τέλους ακινήτων αυτό θα πρέπει να εισπραχθεί άμεσα – μαζί με το λογαριασμό – χωρίς να γίνει κανένας διακανονισμός…

• Η φορομπηχτική πολιτική που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να κάνει τις διευκολύνσεις που παρέχει σήμερα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έτσι, επιχειρήσεις που θα έχουν πρόσθετες δυσκολίες να καταβάλλουν το τέλος ακινήτων δεν θα μπορούν να απευθύνονται στη ΔΕΗ και να ζητούν διευκολύνσεις.

Διαφορετικά – σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής του τέλους – η ΔΕΗ θα υποχρεώνεται να τους αποκόπτει την ηλεκτροδότηση, βυθίζοντας δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις στο σκοτάδι…

Εξάλλου, η ΓΕΝΟΠ σημειώνει, πως για να καταδείξουμε την προχειρότητα με την οποία υιοθετήθηκε το σχετικό μέτρο θέλουμε να επισημάνουμε ότι:

Σε ημερήσια βάση η ΔΕΗ δεν μπορεί να αποστέλλει περισσότερους από 190.000 λογαριασμούς σε πελάτες της. Δηλαδή θα χρειασθούν σχεδόν 40 μέρες για να αποσταλούν οι λογαριασμοί από την ημέρα που θα ξεκινήσει η αποστολή. Με λίγα λόγια θα χρειασθούν περίπου 2,5 μήνες για να εισπραχθεί η πρώτη δόση του 2011, και άλλους 2,5 μήνες η δεύτερη δόση.

Δηλαδή για το τέλος ακινήτων 2011 χρειάζονται συνολικά περίπου 5 μήνες, με αποτέλεσμα να χρειασθεί να πραγματοποιούνται καταβολές ακόμη και κατά τους πρώτους μήνες του 2012.

Σε ότι αφορά τις 4 δόσεις του 2012 αυτές τελικά θα επεκταθούν και μέσα στους πρώτους μήνες του 2013…

Δεν είναι εφικτό το κόψιμο της παροχής ρεύματος, καθώς σε παρά πολλά ακίνητα είναι ανέφικτη η είσοδος σε συνεργεία της ΔΕΗ, επειδή οι μετρητές βρίσκονται σε εσωτερικούς απροσπέλαστους χώρους κλπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v