Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξενοδοχεία: Η κρίση αλλάζει τον χάρτη της Αθήνας

Νέα λουκέτα και ανακατατάξεις φέρνει το κλείσιμο της φετινής τουριστικής σεζόν στα ξενοδοχεία της Αθήνας, καθώς η πρωτεύουσα δεν ευνοήθηκε από την αύξηση της κίνησης. Τα λουκέτα και οι ανακατατάξεις.

Ξενοδοχεία: Η κρίση αλλάζει τον χάρτη της Αθήνας
Νέα λουκέτα και ανακατατάξεις φέρνει το κλείσιμο της φετινής τουριστικής σεζόν στα ξενοδοχεία της Αθήνας, καθώς η πρωτεύουσα δεν ευνοήθηκε από την αύξηση της κίνησης.

Περίπου 10 ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας έχουν κλείσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ενώ προ ημέρων έγινε γνωστό πως ο όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη αποσύρεται από τη διαχείριση του πολυτελούς ξενοδοχείου "King George" στην Πλατεία Συντάγματος.

Η Eurobank, στην οποία ανήκει το "King George", βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Ν. Δασκαλαντωνάκη (Grecotel κ.λπ.) προκειμένου να βρεθεί λύση κοινής αποδοχής ώστε να σταματήσει η μίσθωση του ξενοδοχείου από τον τελευταίο.

Οι δύο πλευρές είχαν υπογράψει συμβόλαιο που έληγε το 2031, αλλά η οικονομική κρίση και η καχεξία της τουριστικής αγοράς στην Αθήνα οδηγούν σε πρόωρη λύση της σύμβασης.

Η τράπεζα εμφανίζεται να αναζητεί άλλη εταιρία για τη διαχείριση του ιστορικού ξενοδοχείου, ενώ κάποιοι θεωρούν πως μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία με τον όμιλο Ν. Δασκαλαντωνάκη π.χ. με χαμηλότερο μίσθωμα.

Η απόφαση αποχώρησης ή αλλαγής σχέσης με το "King George" δεν ήταν η μοναδική κίνηση του ομίλου Grecotel στην Αθήνα τους τελευταίους μήνες.

Στις αρχές του έτους είχε ανακοινώσει τη διακοπή λειτουργίας των ξενοδοχείων "Acropol" και "Fashion House Hotel".

Τότε, η διοίκηση είχε υποστηρίξει πως αντικαθιστά κλίνες στην πρωτεύουσα με άλλες στην περιφέρεια μέσω δύο νέων μονάδων στο Λασίθι και στην Αλεξανδρούπολη.

Η πίεση στην τουριστική κίνηση της Αθήνας, τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία του επταμήνου, συνδέεται με τη συνεχή υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου αλλά και τα συχνά επεισόδια.

Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν πως το τουριστικό προϊόν της πρωτεύουσας διολισθαίνει συνεχώς, με οδυνηρές συνέπειες για την κίνηση και τους επιχειρηματίες του τουρισμού.

Στην ουσία, τα μισθώματα σε πολλά ξενοδοχεία του κέντρου δεν συμβαδίζουν με τη σημερινή πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία, επισημαίνουν οι ξενοδόχοι.

Γι' αυτόν τον λόγο έκλεισαν και οι δύο μονάδες του ομίλου Grecotel στην Ομόνοια, ενώ το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του ιστορικού ξενοδοχείου "Εσπέρια" στη Σταδίου.

Το Ταμείο Νομικών εισέπραττε περίπου 1,5 εκατομμύριο ετησίως από τη μίσθωση του "Εσπέρια", ποσό που ήταν αδύνατον να υποστηριχτεί από τη σημερινή εικόνα της Αθήνας.

Το ίδιο συνέβη και με το Ταμείο των Υπαλλήλων των Ασφαλιστικών Ταμείων, που μίσθωνε το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν το ξενοδοχείο "Κάνιγγος 21", που έκλεισε πέρυσι.

Τους τελευταίους 18 μήνες κατέβασαν ρολά και αρκετά μικρότερα ξενοδοχεία (δύο και τριών αστέρων) στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου.

Για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσουν τα 16,5 εκατομμύρια και τα τουριστικά έσοδα να σημειώσουν άνοδο πάνω από 12% σε σχέση με πέρυσι, με τα χαμόγελα των παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας να περισσεύουν.

Αύξηση 10% στα έσοδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των φορέων του τουρισμού, ισοδυναμούν με αύξηση 1% στο ΑΕΠ της χώρας.

Η Αθήνα, όμως, κατέγραψε πτώση στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v