Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν μας πιστεύουν Ευρώπη και αγορές

Καθολική δυσπιστία για την εφαρμογή των νέων μέτρων. Κρίση αξιοπιστίας και στις σχέσεις με τους εταίρους. Τα ταμειακά διαθέσιμα, η εκροή καταθέσεων και το τελεσίγραφο των τραπεζών. Απειλή για το PSI το κλίμα.

Δεν μας πιστεύουν Ευρώπη και αγορές
Στάση καθολικής δυσπιστίας τηρούν, πλέον, εταίροι και αγορές απέναντι στις προθέσεις της κυβέρνησης να εφαρμόσει ταχύτατα διαρθρωτικές αλλαγές και στην αποτελεσματικότητα της διοίκησης να εισπράξει τα έσοδα-"μαμούθ" τα οποία απαιτούνται για να κλείσει η απόκλιση του στόχου του ελλείμματος.

Η ανακοίνωση της επιβολής ειδικού τέλους επί των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και οι συμβολικές κινήσεις ταχύτερης ψήφισης του προϋπολογισμού του 2012 και περικοπής ενός μισθού από όλους τους αιρετούς άρχοντες της χώρας όχι μόνο δεν πέτυχαν να αναστρέψουν το ιδιαίτερα κακό κλίμα για την Ελλάδα, αλλά το επιδείνωσαν κιόλας.

Το spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου ανέβηκε στις 2.129 μονάδες, ενώ τα 30ετή ομόλογα έφτασαν να είναι διαπραγματεύσιμα στο 32% της ονομαστικής αξίας, όταν τον περασμένο Ιούλιο βρίσκονταν στο 42% και θεωρητικά λόγω της εν εξελίξει οικειοθελούς αναδιάρθρωσης του χρέους θα έπρεπε να είναι διαπραγματεύσιμα στο 68%.

Το spread των 2ετών ελληνικών τίτλων ανήλθε στις 7.557 μονάδες, των 5ετών στις 3.586 μονάδες. Το CDS των 5ετών ομολόγων ενισχύεται στις 3.967 μονάδες βάσης και των δεκαετών έφτασε στις 2.572 μονάδες.

Όπως έγραψε χθες το Euro2day, σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA Group, που προσμετρά τις πιθανότητες στάσης πληρωμών με βάση τις τιμές ομολόγων και ασφαλίστρων κινδύνου, η Ελλάδα έχει πιθανότητες 95,85% να κηρύξει χρεοστάσιο.

Και αν η αγορά ομολόγων, λόγω της απουσίας ζήτησης εδώ και μήνες, πιθανότατα διογκώνει την κακή εικόνα της χώρας, οι δηλώσεις τόσο μελών της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης όσο και στελεχών ξένων τραπεζών αποτυπώνουν εναργώς το κλίμα βαθύτατης δυσπιστίας απέναντι στις προθέσεις της κυβέρνησης.

Κρίση αξιοπιστίας στις σχέσεις με εταίρους

Ενδεικτικό είναι ότι για πρώτη φορά τον τελευταίο έναν χρόνο αξιωματούχοι της Κομισιόν και κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν αρκέστηκαν στο να χαιρετίσουν τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά ζήτησαν να υπάρξει εφαρμογή τους και κυρίως προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις ζήτησαν χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζ.-Κ. Τρισέ, ενώ βαρύ για την Ελλάδα είναι και το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της γαλλικής κυβέρνησης.

Οι γαλλικές τράπεζες δέχονται και τη μεγαλύτερη πίεση από την προεξοφλούμενη χρεοκοπία της Ελλάδας λόγω της μεγάλης έκθεσης σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και της άμεσης έκθεσής τους στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, η απειλή της μη καταβολής της 6ης δόσης και επομένως της συντεταγμένης χρεοκοπίας παραμένει στο τραπέζι, παρά τα μέτρα που ανακοινώνει εκ των υστέρων η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης κάλυψε πλήρως τον υπουργό Οικονομίας, κ. Φίλιπ Ρέσλερ, σημειώνοντας ότι η άποψή του πως δεν υπάρχει κανένα ταμπού για τη συντεταγμένη χρεοκοπία ή την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ αποτελεί θέση ολόκληρης της γερμανικής κυβέρνησης.

Η εκροή καταθέσεων μειώνει τα περιθώρια για εκδόσεις εντόκων

Την ίδια στιγμή, μεγάλες ξένες τράπεζες, που συνεχίζουν μάλιστα να λαμβάνουν δουλειές από την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρουν στους πελάτες τους ότι υπάρχει και πιθανότητα 30% για άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδος εξαιτίας των ισχνών ταμειακών διαθεσίμων και της καθυστέρησης, στην καλύτερη περίπτωση, της εκταμίευσης της 6ης δόσης.

Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Σαχινίδης, να διαβεβαίωσε χθες ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου επαρκούν ως τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι το Δημόσιο πρέπει να μειώσει τις άμεσες ταμειακές του ανάγκες καθώς δεν δύνανται να αναχρηματοδοτούν το έλλειμμα με κάλυψη εκδόσεων εντόκων.

Το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν ήδη αντλήσει σημαντικά ποσά από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας, σε συνδυασμό με τη νέα φυγή καταθέσεων χθες εξαιτίας των δηλητηριωδών δηλώσεων της Γερμανίας για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, μειώνει σημαντικά τα περιθώρια ελιγμών για την άμεση ρευστότητα.

Απειλή τα σενάρια πτώχευσης για το PSI

Το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα που επικρατεί στις αγορές για τις άμεσες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θέτει σε κίνδυνο και το εν εξελίξει πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών στο πρόγραμμα οικειοθελούς μετακύλισης - ανταλλαγής του χρέους που λήγει ως τον Ιούλιο του 2020.

Την ώρα όπου πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμμετοχή ξεπέρασε το 80%, πλησιάζοντας το 82%, οι δηλώσεις μελών της γερμανικής κυβέρνησης και η αναξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης απειλούν να τινάξουν στον αέρα το εγχείρημα, καθώς αυξάνουν την αίσθηση ότι αργά ή γρήγορα η Ελλάδα θα προσφύγει σε συντεταγμένη χρεοκοπία.

Κόψτε δαπάνες, συνιστούν οι αγορές

Σύμφωνα με τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς, ο μόνος τρόπος να βελτιώσει αμέσως το κλίμα η κυβέρνηση, ανακτώντας μέρος της αξιοπιστίας της στα μάτια των εταίρων της και των αγορών, είναι η άμεση περικοπή δαπανών.

Πρέπει να υπάρξουν μέτρα άμεσης εφαρμογής και μόνιμου χαρακτήρα, όπως το ψαλίδισμα των επικουρικών συντάξεων, η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου με αναδρομική ισχύ και η υπαγωγή σε εργασιακή εφεδρεία τουλάχιστον 20.000 υπαλλήλων του Δημοσίου στο επόμενο δίμηνο.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες.
Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης
.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v