Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύγχυση στην αγορά ακινήτων για το χαράτσι

Αναστάτωση στην αγορά ακινήτων, σε ιδιοκτήτες αλλά και σε ενοικιαστές προκαλεί η χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επιβολή νέου διετούς τέλους στα κτίρια μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Σύγχυση στην αγορά ακινήτων για το χαράτσι
Αναστάτωση στην αγορά ακινήτων, σε ιδιοκτήτες αλλά και σε ενοικιαστές προκαλεί η χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επιβολή νέου διετούς τέλους στα κτίρια μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που θα ξεκινά από το 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και θα φτάνει τα 10 ευρώ.

Δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η οποία μιλάει για δημευτικού χαρακτήρα μέτρο. Κατασκευαστές και μεσίτες επισημαίνουν πως οι εργολάβοι καλούνται να πληρώσουν διετές τέλος όταν περισσότερα από 200.000 διαμερίσματα είναι απούλητα.

Αλλά και σύμβουλοι ακινήτων που ασχολούνται με το σχέδιο πώλησης της δημόσιας περιουσίας αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να προσελκύσει ξένους επενδυτές η κυβέρνηση όταν η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ανατρέπεται ανά δίμηνο. "Δύο - τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών πως επιδιώκει να πουλήσει μέχρι το τέλος του χρόνου 39 κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου, επιβάλλεται έκτακτη διετής εισφορά", υποστηρίζουν.

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως το νέο τέλος επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων (κτιρίων) και όχι τους ενοικιαστές. Μεσίτες επισημαίνουν, όμως, πως στην ουσία επιβαρύνει τους ενοικιαστές κατοικιών ή επαγγελματικών χώρων.

Αρκετοί από αυτούς διαπραγματεύονται μειώσεις ενοικίων με τους ιδιοκτήτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη βαθιά ύφεση, όμως τώρα χάνουν τις ελπίδες τους. Οχυρωμένοι πίσω από τη νέα επιβάρυνση, οι ιδιοκτήτες θα απορρίψουν αρκετά τέτοια αιτήματα.

Εξάλλου, σε αρκετές περιπτώσεις, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) επιβάρυνε τον ενοικιαστή, με αποτέλεσμα αρκετοί να προβλέπουν τριβές μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών για τη νέα επιβάρυνση.

Μέχρι χθες το βράδυ επικρατούσε άγνοια για τον ακριβή τρόπο υπολογισμού του τέλους και το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως θα δοθούν λεπτομέρειες μέχρι την Τρίτη.

Θα υπολογίζεται μόνο η αντικειμενική αξία; Ποιοι άλλοι συντελεστές θα συμμετέχουν στη διαμόρφωση του τέλους; Θα συνδέεται με τη χρήση του κτιρίου (κατοικία, κατάστημα κ.λπ.); Θα μετράει η παλαιότητα; Θα αλλάζει ο συντελεστής αν πρόκειται για πρώτη κατοικία; Οι σκέψεις για εφαρμογή του έκτακτου διετούς τέλους είχαν διαρρεύσει στον κυριακάτικο Τύπο, αλλά στην αγορά ακινήτων μιλούν για προχειρότητα.

Αν, για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών στα ακριβά βόρεια προάστια επιβαρυνθεί με τον ανώτερο συντελεστή, ο ιδιοκτήτης του (ο οποίος ενδεχομένως το έχει αγοράσει με δάνειο) θα επιβαρυνθεί με 1.000 ευρώ ετησίως.

Ένας ιδιοκτήτης αντίστοιχου διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας (που πιθανώς θα είναι και ξενοίκιαστο) μπορεί να επιβαρυνθεί με μικρότερο ποσό (300 - 500 ευρώ), όμως θα πρέπει να πληρώσει από τις αποταμιεύσεις του, καθώς δεν έχει έσοδα. Το ίδιο ισχύει και για τους ιδιοκτήτες χιλιάδων καταστημάτων που έχουν κλείσει την τελευταία διετία.

Με βάση τα στοιχεία της ΔΕΗ, οι άνθρωποι της αγοράς ακινήτων εκτιμούν πως η μέση ετήσια επιβάρυνση για κάθε έναν από τους περίπου 7.500.000 λογαριασμούς που εκδίδει η Επιχείρηση (και αρκετοί ιδιοκτήτες κτιρίων λαμβάνουν 2 και περισσότερους λογαριασμούς) θα προσεγγίζει τα 300 ευρώ.

Στη χθεσινή της ανακοίνωση η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει πως "η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό για ποιον λόγο, ενώ αρνείται να πουλήσει δημόσια περιουσία, για την οποία είναι δεδομένη η αδυναμία διαχείρισής της, δεν ανακοινώνει μέτρα περιστολής του παμφάγου δημόσιου τομέα, εντούτοις εξαγγέλλει ένα μέτρο πραγματικού ξεπουλήματος της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας, όπως το νέο διετές τέλος στα κτίρια, που ανακοίνωσε σήμερα".

Το νέο τέλος επιβαρύνει σίγουρα τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για πώληση κρατικής περιουσίας, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν βαλτώσει εξαιτίας του ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος που αποτρέπει τις επενδύσεις. Επιβαρύνει, όμως, και χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι ήδη δυσκολεύονται να καταβάλλουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v