Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρχίζουν τα σκληρά παζάρια με τρόικα

Στον σκληρό πυρήνα των διαπραγματεύσεων εισέρχεται από σήμερα ο έλεγχος της τρόικας με την έλευση στην Αθήνα των Τόμσεν - Μαζούχ και Μ. Μορς. Tο κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες προδιαγράφει σκληρό παζάρι.

Αρχίζουν τα σκληρά παζάρια με τρόικα
Στον σκληρό πυρήνα των διαπραγματεύσεων εισέρχεται από σήμερα ο έλεγχος της τρόικας, με την έλευση στην Αθήνα της ισχυρής τριανδρίας Π. Τόμσεν - Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς, και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες προδιαγράφει σκληρό παζάρι.

Στην κορυφή της διαπραγμάτευσης τίθενται οι αποκλίσεις στον προϋπολογισμό και κατ' επέκταση στο έλλειμμα, με την κυβέρνηση να αναδεικνύει τη μεγαλύτερη της προβλεπόμενης και από την τρόικα ύφεσης (στο 4,5% - 5,3% έναντι τελευταίας κοινής εκτίμησης για 3,8%) και την τρόικα, από την πλευρά της, να έχει καταστήσει ήδη σαφές ότι θα αναζητήσει όλες τις αιτίες που ευθύνονται για τις αποκλίσεις και δεν θα δεχτεί εύκολα και αποκλειστικά πως «φταίει η μεγαλύτερη ύφεση».

Η τρόικα, άλλωστε, έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι ο βηματισμός υλοποίησης των μέτρων και η αποτελεσματικότητά τους δεν εξελίσσονται όπως θα έπρεπε, ξεκινώντας από το ενιαίο μισθολόγιο και τις αποκρατικοποιήσεις και φτάνοντας έως την πάταξη της φοροδιαφυγής και τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις φορέων του Δημοσίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τη διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης θα κριθεί εάν η τρόικα θα ζητήσει και άλλα μέτρα ή θα ανεχτεί ότι το έλλειμμα φέτος θα κλείσει κοντά στο 8,5% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται σύμφωνα με πληροφορίες από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, με τις παραδοχές της εντονότερης ύφεσης αλλά και της πλήρους εφαρμογής των συμφωνηθέντων μέτρων. Αν υπάρξουν αστοχίες και στην εφαρμογή των ήδη ψηφισθέντων μέτρων, τότε το έλλειμμα θα ξεφύγει πάνω από το 8,5% και οι εξελίξεις προφανώς θα πάρουν άλλη τροπή...

Σε αυτό το δύσκολο φόντο, πάντως, ευτυχώς ήρθε να προστεθεί η «θετική εξέλιξη» της συγχώνευσης Alpha - Eurobank με τη συνδρομή του Κατάρ, όπως αποτιμάται ανεπισήμως από στελέχη του οικονομικού επιτελείου, που περιμένουν όμως τις οριστικές ανακοινώσεις για να τοποθετηθούν.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να αλλάξει το κλίμα αλλά και να αποτελέσει καταλύτη ευρύτερων εξελίξεων προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η συγχώνευση, βέβαια, δεν αλλάζει την ατζέντα της τρόικας, που θα επιμείνει σε εξονυχιστικό έλεγχο όλων των παραμέτρων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος: από το PSI και την BlackRock έως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τις απειλές κρατικοποιήσεων εάν δεν δοθούν λύσεις από την αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v