Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τον αραμπά οι πωλήσεις κρατικών ακινήτων

Την ώρα που το Δημόσιο βιάζεται να πουλήσει 39 κτίρια που στεγάζουν υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, καθυστερεί να πληρώσει προμηθευτές και πολίτες. Χωρίς στέγη και υπαλλήλους το Τ. Αποκρατικοποιήσεων.

Με τον αραμπά οι πωλήσεις κρατικών ακινήτων
Την ώρα όπου το Δημόσιο εμφανίζεται να βιάζεται να πουλήσει 39 κτίρια που στεγάζουν υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, στο πλαίσιο του προγράμματος αξιοποίησης ακινήτων, καθυστερεί να πληρώσει προμηθευτές και πολίτες.

"Θα υπάρξουν άραγε αρκετοί επενδυτές που θα αγοράσουν κτίρια στα οποία ο μισθωτής θα τους πληρώνει όποτε μπορεί;", αναρωτιούνται στην αγορά ακινήτων όταν βλέπουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου να έχουν εκτοξευθεί.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως για να αρχίσει τις πωλήσεις το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων πρέπει πρώτα να βρει στέγη και υπαλλήλους!
 
Σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Κ. Μητρόπουλος, στεγάζεται σε γραφείο που του παραχώρησε η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) στη στοά της οδού Βουλής 7 και αναζητείται ελεύθερος χώρος στο υπουργείο Οικονομικών. Ο μόνος συνεργάτης του είναι μία γραμματέας. Όσο για τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στο ταμείο, τώρα διαπιστώνονται διάφορα νομικά ζητήματα τα οποία θα επιλυθούν όταν ανοίξει η Βουλή.

Για παράδειγμα, πώς θα μεταβιβαστούν στο Δημόσιο ακίνητα ή περιουσιακά στοιχεία με πολυετείς συμβάσεις (30 χρόνια και πλέον) όταν η διάρκεια ζωής του ταμείου έχει οριστεί στα 4 χρόνια;

Η πρόταση των 7 τραπεζών για το πώς θα κατανεμηθούν και θα αξιοποιηθούν τα πρώτα 99 ακίνητα του Δημοσίου (τα 39 κτίρια και τα 60 οικόπεδα με ή χωρίς κτίρια) έπρεπε να παραδοθεί από τα τέλη Ιουνίου. Στην ουσία, οι τράπεζες θα έφτιαχναν πακέτα ακινήτων προκειμένου να διατεθούν στην αγορά.

Η τύχη της πρότασης αυτής αγνοείται καθώς διαπιστώνεται αυτό που όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων. Αρκετά ακίνητα έχουν αμφισβητήσιμο ιδιοκτησιακό καθεστώς (ορισμένα τμήματά τους), κάποια άλλα περιλαμβάνουν δασικές εκτάσεις και σε μερικά υπάρχουν ήδη συμβάσεις αξιοποίησης, άσχετα αν το Δημόσιο δεν εισπράττει ούτε 1 ευρώ.

Στην αγορά προσπαθούν να καταλάβουν αν τελικά θα ιδρυθεί ή όχι η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, στην οποία θα μεταφέρονταν τα ακίνητα της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ), της ΕΤΑ κ.ά.

Με δεδομένο πως εδώ και πέντε μήνες δεν υπάρχουν νέα για την εν λόγω γενική γραμματεία, αρκετοί αναρωτιούνται μήπως τα ακίνητα πάνε κατευθείαν στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
 
Η προκήρυξη για τη θέση του γενικού γραμματέα είναι στον αέρα από τον Μάιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v