Το "μπαλάκι" τώρα στο εσωτερικό μέτωπο

Τη "συνταγή" για ένα νέο ξεκίνημα της οικονομίας μετά τα θετικά αποτελέσματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής δίνουν στο Euro2day.gr επτά γνωστοί επιχειρηματίες - Τι λένε για τράπεζες, κόμματα και… media.

Το μπαλάκι τώρα στο εσωτερικό μέτωπο
Σημαντική επιτυχία για την ελληνική οικονομία και το μέλλον της χώρας χαρακτηρίζει ο επιχειρηματικός κόσμος τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής. Ωστόσο, επισημαίνει πως για να βελτιωθεί ουσιαστικά και διατηρήσιμα η κατάσταση θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών, η κυβέρνηση να γίνει πολύ πιο αποτελεσματική, η γραφειοκρατία να χτυπηθεί, τα πολιτικά κόμματα να σταματήσουν να λαϊκίζουν και, φυσικά, οι τράπεζες θα πρέπει να αρχίσουν να δίνουν φρέσκο χρήμα στην αγορά. Αλλιώς θα καταλήξουμε πάλι στην αποτυχία. 

Ανάσα στην εγχώρια οικονομία χαρακτηρίζουν τόσο ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) όσο και η Εθνική Συνομοσπονδία Εθνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής και των σχετικών διευθετήσεων σε ό,τι αφορά τη δανειοδότηση της χώρας. Τονίζουν, ωστόσο, ότι όλα αυτά θα πρέπει να συνοδευτούν από ένα σχέδιο ανάπτυξης με την εισροή κεφαλαίων για στοχευμένες επενδύσεις. 

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, κ. Θ. Βάρδας, εκτιμά ότι ο πρώτος θετικός αντίκτυπος αφορά στο μήνυμα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι, δηλώνοντας διατεθειμένοι να σώσουν τη χώρα και την ευρωζώνη. Στην εσωτερική αγορά, επίσης, θεωρεί ότι θα υπάρξει ουσιαστική βελτίωση της ψυχολογίας τουλάχιστον στην καθημερινή οικονομική πρακτική, μιας και αποσοβήθηκε ο κίνδυνος χρεοκοπίας.

Τονίζει, ωστόσο, ότι παραμένει ζητούμενο η ανάπτυξη και αν δεν εξυπηρετηθεί όλες οι πρωτοβουλίες στήριξης θα καταλήξουν σε ασκήσεις ματαιότητας.

"Αυτήν τη στιγμή, η οικονομία βρίσκεται σε παγίδα ύφεσης, από την οποία πρέπει να βγει, έτσι ώστε να αναπτυχθεί παραγωγικά και αυτή η ανάπτυξη να επιστρέψει στην οικονομία. Το κράτος αδυνατεί να επενδύσει, οι ιδιώτες δεν ρισκάρουν σε αυτό το περιβάλλον να δεσμεύσουν κεφάλαια, οπότε δημιουργείται η ανάγκη εισροής κεφαλαίων από την Ευρώπη ή από κάποιον εξωγενή παράγοντα, ώστε να χρηματοδοτηθούν αυτές οι αναπτυξιακές πολιτικές. Αν δεν υπάρξει ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ ή εν πάση περιπτώσει πλάνο ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, δεν θα ξεφύγουμε από τον κακό κύκλο", εκτιμά ο κ. Βάρδας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, κ. Β. Κορκίδη, οι τελευταίες αποφάσεις είναι σαφώς θετική εξέλιξη, ωστόσο εκτιμά ότι χρειάζεται χρόνος για την αποσαφήνιση των λεπτομερειών και των όρων της νέας στήριξης. Επίσης, εστιάζει στον χρόνο που θα διαρκέσει η έστω και τεχνική υποβάθμιση της χώρας σε selective default, καθώς αυτή θα επηρεάσει έστω και βραχυπρόθεσμα τις συναλλαγές με τους προμηθευτές εξωτερικού. Πάντως, και ο ίδιος από την πλευρά του υπογραμμίζει πως χρειάζονται και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για να μπει η οικονομία σε βιώσιμη τροχιά.

Θετική εξέλιξη για την οικονομία και τη χώρα χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής ο ιδρυτής της Sato και σήμερα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pasal Development κ. Σωτήρης Θεοδωρίδης.

Συγκεκριμένα, ο έμπειρος επιχειρηματίας δήλωσε στο Euro2day.gr: "Μόνο θετικές είναι οι αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γιατί μας δίνουν χρόνο ώστε να κάνουμε αυτά που πρέπει τόσο οι πολίτες όσο κυρίως και η κυβέρνηση (π.χ. σύλληψη φοροδιαφυγής). Θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι γενεσιουργός αιτία του δημόσιου χρέους είναι η νοοτροπία μας.

Το ζητούμενο από τις επιχειρήσεις είναι να αρχίσουν οι τράπεζες να δίνουν δάνεια. Αν γίνει αυτό, τότε όλο και κάποιοι κλάδοι θα αρχίσουν να δουλεύουν και αυτό θα ωφελήσει την οικονομία".

"Τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής αποτελούν μεγάλη επιτυχία για την ελληνική οικονομία και το μέλλον της χώρας", δήλωσε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών κ. Ελευθέριος Κούρταλης, συμπληρώνοντας: "Όλοι μας θα πρέπει να σκύψουμε στα προβλήματα και να βάλουμε νερό στο κρασί μας, μειώνοντας τις απαιτήσεις μας από το κράτος. Όσο για τους πολιτικούς, θα πρέπει να σταματήσουν να λαϊκίζουν. Και αυτό γιατί όχι μόνο η ελληνική αλλά και η παγκόσμια οικονομία δεν θα συνεχίσει με τους ρυθμούς που υπήρχαν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.

Θεωρώ πως οι τράπεζες δεν διατρέχουν κίνδυνο και ελπίζω πως θα διοχετεύσουν ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις. Το ίδιο βέβαια θα πρέπει να πράξει και το κράτος, αποπληρώνοντας τα ποσά που οφείλει στις επιχειρήσεις. Φανταστείτε μια κλωστοϋφαντουργική επιχείρηση να μην έχει μόνο να αντιμετωπίσει τις μεγάλες δυσκολίες του κλάδου, αλλά επιπλέον να της οφείλονται μεγάλα ποσά από το Δημόσιο και αυτή να αναγκάζεται να δανείζεται με επιτόκια που συχνά φτάνουν το 8% και το 9%".

Χαρακτηριστική επίσης είναι και η θέση του κ. Βασίλη Γκρίσιν, ιδρυτή της Alpha Γκρίσιν, ο οποίος -μεταξύ άλλων- δίνει έμφαση στο ζήτημα της εμπέδωσης θετικότερης ψυχολογίας: "Θα μείνω στις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Τρισέ και όχι των πολιτικών κομμάτων, γιατί αυτές απεικονίζουν την πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα για την Ελλάδα είναι άκρως ευνοϊκό, χρειάζεται όμως και εμείς από την πλευρά μας να κάνουμε αυτά που έπρεπε εδώ και καιρό να κάνουμε, είτε υπήρχε μνημόνιο είτε δεν υπήρχε.

Θέλω να τονίσω επίσης πως θα πρέπει να βελτιωθεί και η ψυχολογία. Τα media θα πρέπει να σταματήσουν να βγάζουν στον αέρα σε καθημερινή βάση τους ίδιους και τους ίδιους ειδικούς που κινδυνολογούν".

Ρωτήσαμε -στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης της Παρασκευής- τον κ. Χαράλαμπο Βωβό, πρόεδρο της ομώνυμης εισηγμένης εταιρίας, την άποψή του για τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής και μας απάντησε, εστιάζοντας στο θέμα της χρηματοδότησης των τραπεζών αλλά και της κρατικής γραφειοκρατίας:

"Νομίζω πως πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία. Θέλω να πιστεύω πως οι τράπεζες θα εξασφαλίσουν ρευστότητα, την οποία θα διοχετεύσουν στην αγορά και στις επιχειρήσεις. Θα πρέπει βέβαια όλοι μας να καταλάβουμε πως βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Δεν μπορεί ο κ. Παπανδρέου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, να υποστηρίζει πως για την ανάπτυξη χρειάζονται διαδικασίες-εξπρές και οι υπηρεσίες του Δημοσίου να καθυστερούν τόσο πολύ να πάρουν αποφάσεις".

Ο κ. Ευριπίδης Δοντάς, πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος και πρόεδρος της εισηγμένης Επίλεκτος, δήλωσε στο euro2day.gr τα εξής: "Οι δανειστές μας κάνουν ό,τι μπορούν για να διασωθούν. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς, γιατί ακόμα και να μας χάριζαν τα δάνεια εμείς θα έπρεπε να ξαναβγούμε για να δανειστούμε. Θα πρέπει να γίνει μια εκ θεμελίων αλλαγή με μείωση του δημόσιου τομέα και με επιστροφή του κόσμου στην παραγωγή πλούτου, δηλ. στη μεταποίηση. Είτε μιλάμε για ορυκτά, είτε για χωράφια, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην παραγωγή πρώτων υλών και όχι μόνο αυτό αλλά να μετατρέψουμε αυτές τις πρώτες ύλες και σε τελικά προϊόντα, ώστε να παραχθεί προστιθέμενη αξία.

Οι τράπεζες θα πρέπει να εστιάσουν στις παραγωγικές επιχειρήσεις και να τις στηρίξουν με κεφάλαια και χαμηλά επιτόκια. Όσο για τον δημόσιο τομέα, θα πρέπει να άρει τα αντικίνητρα ανάπτυξης που υπάρχουν για τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις δεν θέλουν επιχορηγήσεις αλλά άρση αντικινήτρων. Για παράδειγμα, σε παραγωγικές επιχειρήσεις επιβάλλεται φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας στα βιομηχανικά κτίρια, επιβάλλονται υψηλοί φόροι μέσω του ρεύματος και των καυσίμων. Το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών πλησιάζει το 50%, όταν ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι μόλις 28%".

Κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων σημειώνουν, επίσης, μία άλλη παράμετρο, που αφορά στο εσωτερικό και στις δυνάμεις της ελληνικής πολιτείας να αδράξει την ευκαιρία της νέας βοήθειας. Ειδικότερα, σημειώνουν πως, παρά τη δεδομένη πρόθεση των εταίρων να βοηθήσουν, μια νέα δανειακή σύμβαση διέπεται από όρους και κανόνες που πρέπει πάση θυσία να εξυπηρετηθούν.

Εκεί, υπογραμμίζουν, θα κριθεί η βούληση του πολιτικού συστήματος να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να κλείσει τα ελλείμματα, να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και εν τέλει να βοηθήσει τη χώρα να δημιουργήσει μια βιώσιμη οικονομία. Εν ολίγοις, χαρακτηρίζουν τη νέα βοήθεια σοβαρή πίστωση χρόνου, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί τάχιστα.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v