Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αλεξικέραυνο» από ΕΚΤ ζητούν οι τραπεζίτες

Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά στον τρόπο που θα επιλέξουν οι εταίροι της Ελλάδας για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Κεντρικό ρόλο θα παίξει η στάση της ΕΚΤ, λένε οι τραπεζίτες.

«Αλεξικέραυνο» από ΕΚΤ ζητούν οι τραπεζίτες
Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά στον τρόπο που θα επιλέξουν οι εταίροι της Ελλάδας για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του ελληνικού χρέους και να δομήσουν το δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης για το χρονικό διάστημα 2012 - 2014, με τις επόμενες 15 ημέρες να θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της χώρας.

«Μολονότι το γαλλικό σχέδιο δείχνει να απορρίπτεται και να επικρατεί το γερμανικό, βάσει του οποίου προκρίνονται η ανταλλαγή και η επαναγορά ομολόγων, η συζήτηση βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο», τονίζει στο euro2day κορυφαίος τραπεζίτης και εκτιμά ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου αναμένεται να αποσαφηνιστεί ο τρόπος αντιμετώπισης του χρέους.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αναφέρουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ σε μία «ελεγχόμενη χρεοκοπία», ο συνομιλητής μας απαντά: «Οι περισσότερες από τις προτεινόμενες λύσεις συμπεριλαμβάνουν την ελεγχόμενη χρεοκοπία (selective default), ωστόσο αυτή η εξέλιξη αφορά αποκλειστικά και μόνο στους οίκους αξιολόγησης».

Εδώ, προσθέτει, κεντρικό ρόλο αναμένεται να παίξει η πολιτική που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς, εάν συνεχίσει να δέχεται τα περαιτέρω υποβαθμισμένα ελληνικά ομόλογα, η επίδραση από την ελεγχόμενη χρεοκοπία δεν θα έχει ισχυρό αντίκτυπο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Στο ερώτημα ποια θα είναι η στάση της ΕΚΤ, οι Έλληνες τραπεζίτες εκτιμούν ότι «η πολιτική αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους είναι συλλογική και αφορά στο σύνολο των χωρών της ευρωζώνης, επομένως είναι σχεδόν αδύνατον η ΕΚΤ να σταματήσει να προσφέρει τη στήριξή της στις ελληνικές τράπεζες. Είναι σαν να ακυρώνει την ευρωπαϊκή λύση».

Πόσο, όμως, θα μείνει η ελληνική οικονομία σε καθεστώς «ελεγχόμενης πτώχευσης»;

Η απάντηση από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι: «Εξαρτάται από το περιεχόμενο και τη δυναμική της λύσης». Εάν η λύση είναι καθαρή, χωρίς αστερίσκους και πισωγυρίσματα, και κυρίως αν ικανοποιεί την αγορά, τότε ο χρόνος της ελεγχόμενης χρεοκοπίας θα είναι σύντομος.

Στην περίπτωση όπου οι Ευρωπαίοι καταλήξουν σε «ημίμετρα», τότε το χρονικό διάστημα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας θα είναι μεγαλύτερο και η ελληνική οικονομία θα κινείται σε θολά νερά...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v