Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορά: Αμφίβολο το αποτέλεσμα των μέτρων

Φόβους για την αναποτελεσματικότητα των νέων μέτρων, αντιδράσεις για τις επιβαρύνσεις στα κόστη λειτουργίας των εταιριών αλλά και εκτιμήσεις για οριστική ταφόπλακα στην εγχώρια κατανάλωση εκφράζουν παράγοντες της αγοράς.

Αγορά: Αμφίβολο το αποτέλεσμα των μέτρων
Φόβους για την αναποτελεσματικότητα των νέων σκληρών μέτρων, αντιδράσεις για τις επιβαρύνσεις στα κόστη λειτουργίας των εταιριών αλλά και εκτιμήσεις για οριστική ταφόπλακα στην εγχώρια κατανάλωση εκφράζουν οι παράγοντες της αγοράς, σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση κυρίως στο επίπεδο των έμμεσων και άμεσων φόρων.

Όλοι οι συλλογικοί φορείς της αγοράς επισημαίνουν για μια ακόμη φορά ότι η προσπάθεια στον τομέα μείωσης των δαπανών είναι πενιχρή, επιβαρύνοντας εκ νέου τα παραγωγικά τμήματα της οικονομίας με τη φορολογία. Υποστηρίζουν δε ότι εφόσον δεν ανατρέπεται η πολιτική της ύφεσης με μια έστω μικρή αναπτυξιακή τακτική, τότε το νέο μεσοπρόθεσμο είναι αναξιόπιστο και αναποτελεσματικό εν τη γενέσει του.

«Οι έκτακτες εισφορές δεν έφεραν αποτέλεσμα ούτε πέρυσι, γιατί να φέρουν φέτος;» αναρωτιέται κορυφαίος επιχειρηματίας της βιομηχανίας σημειώνοντας ότι τα έσοδα βαίνουν διαρκώς μειούμενα, ενώ οι πηγές του δημοσίου, όπως οι επιχειρήσεις τείνουν να εξαντλούνται. «Θα πρέπει να μπεί ένα τέλος στην προσθήκη νέων φορομπηχτικών μέτρων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες» σχολιάζει ο Τζ. Κουτσολιούτσος πρόεδρος του ομίλου Folli Follie. «Ακόμη, και αυτός που διατηρεί ένα διαθέσιμο εισόδημα για να καταναλώσει, «παγώνει» τις κινήσεις του γιατί δεν ξέρει σε πιο περιβάλλον θα ξυπνήσει» προσθέτει.

Για αναποτελεσματικότητα των μέτρων κάνουν λόγο και άλλοι παράγοντες της αγοράς (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) και επιχειρηματίες, τονίζοντας ότι δεν φαίνεται κάποιο από αυτά να αυξάνει τη φορογητέα ύλη, αλλά αντιθέτως να επιβαρύνει τη λειτουργία και να απειλεί τη βιωσιμότητα και των υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα, οι εξαγωγείς εκτιμούν ότι η επιβάρυνση από τον ΕΦΚ στα καύσιμα θα επιβαρύνει κατά 10%-15% τις βιομηχανίες, στερώντας τους το μικρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που εμφάνισαν το 2010, αυξάνοντας τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό.

Σημειώνουν ότι ο μόνος θετικός δείκτης της ελληνικής οικονομίας στην τρέχουσα διετία ήταν αυτός των εξαγωγών. «Τι τα θέλουμε τα ταμεία εξωστρέφειας όταν από τη άλλη παίρνουμε μέτρα που βάλλουν κατά της ανταγωνιστικότητας μας» σχολιάζει ο αντιπρόεδρος του ΠΣΕ Ν.Δούρος.

Για αναποτελεσματικότητα που θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του κύκλου εργασιών του κλάδου έχει κατηγορήσει τους νέους φόρους στα αναψυκτικά και ο πρόεδρος της Coca Cola 3E, κ.Γ.Δαυίδ.

Σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ αναφέρει ότι η αύξηση της φορολογίας κατά 1 ποσοστιαία μονάδα επιφέρει μείωση 1,5% στις πωλήσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΛΟΥΞ Μαρλαφέκας, Γιάννη Μαρλαφέκα τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα θα έρθουν μπούμερανγκ στους υπολογισμούς της Κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων καθώς η κατανάλωση θα υποχωρήσει περαιτέρω.

Σημειώνοντας με έμφαση ότι κανένας δεν κοιτάει την ανάπτυξη αντιθέτως έχει δημιουργηθεί ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις αρκετές εκ των οποίων όπως σημειώνει θα αναγκαστούν να διώξουν μέρος των δραστηριοτήτων τους εκτός Ελλάδος με πιθανότερο σενάριο να «εξάγουν» σε πρώτη φάση τα εμπορικά τους τμήματα. Εξέλιξη η οποία όπως εκτιμά θα προκαλέσει αιμορραγία στα έσοδα από τη μη είσπραξη του ΦΠΑ.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Χήτος κ. Βασίλης Χήτος σημειώνει ότι η νέα φοροεισπρακτική καταιγίδα, θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που αναμένει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, καθώς εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω πτώση της κατανάλωσης με αποτέλεσμα να μην επιτευχθούν οι στόχοι του αρμόδιου υπουργείου για επιπλέον έσοδα.

Την ίδια ώρα τον κώδωνα του κινδύνου για νέο τσουνάμι απολύσεων και λουκέτων κρούουν παράγοντες της αγοράς. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι και αν ακόμη στην απίθανη περίπτωση που το σενάριο για αύξηση των κρατικών εσόδων από τη νέα φοροκαταιγίδα επαληθευτεί, αυτό θα επιτευχθεί εις βάρος άλλων πάγιων ανελαστικών εξόδων των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα αναφέρουν ότι θα αυξηθεί δραματικά ο αριθμός όσων έχουν κάνει παύση πληρωμών σε ΔΕΚΟ, δάνεια, ενοίκια, ασφαλιστικούς φορείς κλπ. Σημειώνεται ότι σήμερα το ποσοστό των ασυνεπών επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνεται στο 40% από 30% που ήταν πριν από λίγους μήνες και εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί πάνω από το 50%. Εξέλιξη η οποία όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς θα οδηγήσει εκ νέου το Οικονομικό Επιτελείο σε πρόσθετα μέτρα, ενδεχόμενο το οποίο δεν απέκλεισε ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, και την αγορά σε ένα νέο φαύλο κύκλο.

Την ίδια ώρα πάντως που Φορείς, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το νέο χαράτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για ανυπαρξία φοροεισπρακτικού μηχανισμού, για λευκή απεργία των Εφοριακών και για αποφάσεις της Κυβέρνησης όπως το ενιαίο μισθολόγιο που παραμένουν στα χαρτιά.

Στα χαρτιά και στα γρανάζια της γραφειοκρατίας ακόμη και μετά από 14 χρόνια παραμένουν και αρκετές δεκάδες επενδυτικά σχέδια τα οποία αδυνατούν να βρουν τον δρόμο της υλοποίησης.

Η επιβάρυνση του ΦΠΑ κατά 10% μονάδες (από 13% σε 23%) χαρακτηρίζεται επίσης καταστροφικός από τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης αλλά και τις επιχειρήσεις τουρισμού που τονίζουν ότι σε μια εποχή που η Ελλάδα προσπαθεί να γίνει τουριστικά ανταγωνιστική γίνεται σημαντικά ακριβότερη στον τομέα της εστίασης. «Όταν η Ισπανία και η γειτονική Τουρκία έχουν ΦΠΑ 12% και 7% αντίστοιχα γιατί ο τουρίστας να έρθει στην Ελλάδα», σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Κορυφαίος επιχειρηματίας στον τομέα του λιανεμπορίου σημειώνει επίσης ότι «το μοντέλο της οικονομίας έχει καταφανώς αλλάξει, ίσως για το καλύτερο. Αλλά η επιδιωκόμενη εσωτερική υποτίμηση έχει ξεφύγει των ορίων. Γιατί οι ανάγκες υπάρχουν ακόμη και για είδη ανελαστικά. Αν ένα παντελόνι, μια κουζίνα ή ένα κρεβάτι γίνουν είδη πολυτελείας για το μεσαίο νοικοκυριό, τότε μιλάμε για ταφόπλακα στο ελληνικό εμπόριο και επιστροφή στη δεκαετία του 60».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v