Κι όμως, διαφώνησαν… συμφωνώντας!

Πλήγμα στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος η διαφωνία "περί όνου σκιάς". Συμφωνία στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης στα φορολογικά και σε αποκρατικοποιήσεις-περικοπή δαπανών. Και η de facto συναίνεση γίνεται… διαφωνία.

Κι όμως, διαφώνησαν… συμφωνώντας!
Tόνοι μελανιού θα χυθούν το σαββατοκύριακο προκειμένου να ερμηνεύσουν πώς η de facto συναίνεση που προκύπτει από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών των δύο κομμάτων εξουσίας καταλήγει επικοινωνιακά σε… διαφωνία, την ώρα όπου οι δανειστές μας πιέζουν αδιάκοπα για συναίνεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Παπανδρέου, και η κυβέρνηση αποδέχεται επαναδιαπραγμάτευση των φορολογικών μέτρων, καλώντας για από κοινού επαφές με την τρόικα.

Αυτό σημαίνει ότι σε αδρές γραμμές υπάρχει σημαντικός βαθμός συναίνεσης σε αποκρατικοποιήσεις και περιορισμό του κράτους, ενώ στο φορολογικό αμφότερες οι πλευρές εμφανίζονται να προτείνουν μιας μορφής επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Διαφωνώντας, όμως (προσχηματικά;), σε σημεία που προς το παρόν τουλάχιστον διαφεύγουν των πολιτικών αναλυτών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κομφούζιο ακόμη και στα παράθυρα των δελτίων ειδήσεων.

Καταλυτική ίσως ήταν σχετική παρέμβαση της γενικού γραμματέως του ΚΚΕ κ. Παπαρήγα, η οποία, ερωτηθείσα από το δελτίο του MEGA για το τι τελικά ειπώθηκε στη διάσκεψη για το καυτό θέμα της φορολογίας, μια και ήταν αυτήκοος μάρτυρας(!), απάντησε: "Η αίσθησή μου είναι ότι θα συμφωνήσουν μετεκλογικά". Και πρόσθεσε ότι ο κ. Σαμαράς δεν θέλει να καεί προεκλογικά, μήπως και βγει η Ν.Δ. πρώτο κόμμα, ώστε να έχει το πρόσταγμα σε μια συγκυβέρνηση, ενώ ο κ. Παπανδρέου επιδιώκει τη συναίνεση με πρόσταγμα της κυβερνήσεώς του.

Όλα αυτά βέβαια την ώρα όπου ο επίτροπος κ. Ρεν δήλωσε ξεκάθαρα ότι "ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει" και πως οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να συμφωνήσουν, ενώ λίγο μετά ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Γιούνκερ, γνωστοποίησε τη σύγκληση έκτακτου συμβουλίου υπουργών των "17" με αποκλειστικό αντικείμενο την Ελλάδα

Θα επιδιώξουμε de facto συναίνεση, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού το μόνο καινούργιο που πρόσθεσε στο "δράμα" της επίτευξης συναίνεσης που ζει η χώρα τις τελευταίες ημέρες αφορά στην πρόθεσή του να επιδιώξει de facto συναίνεση από τα πολιτικά κόμματα και τις δυνάμεις που έχουν κοινούς στόχους.

"Πρέπει να δείξουμε ότι το καλό της χώρας μας ενώνει", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί εγγύηση για τους εταίρους και τους πιστωτές μας.

Επέμεινε στην ανάγκη συνεργασίας του πολιτικού συστήματος για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να διενεργηθούν, σημειώνοντας: "Συνεχίζω να πιστεύω ότι επί της ουσίας υπάρχουν πολλά στα οποία συμπλέουμε. Απαιτείται πολιτική βούληση για να ξεπεραστούν στην πράξη τα συμβατικά κομματικά αντανακλαστικά".

Και περιέγραψε ως μείζονες στόχους για τη χώρα τη μείωση του χρέους, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2012, τη μείωση του υπερβολικά διογκωμένου κράτους και την προώθηση ενός τολμηρού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Εμφανίστηκε δε όσο ποτέ συναινετικός λέγοντας: "Ακόμη και εκεί όπου υπάρχουν επιφυλάξεις, να συζητήσουμε μεταξύ μας προκειμένου να επιτύχουμε μια ενιαία στάση διαπραγμάτευσης έναντι των εταίρων μας".

Παρότι ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μόνη της λαμβάνοντας τις αναγκαίες αποφάσεις, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, σημείωσε πως θα συνεχίσει να επιδιώκει τη συναίνεση επί των μέτρων αλλά και την εφαρμογή τους.

Έτσι, ενώ δήλωσε ότι οι εκλογές θα διενεργηθούν κανονικά το 2013, έθεσε ένα νέο πλαίσιο στο πολιτικό σκηνικό, αφού αν ισχύουν όσα είπε, από εδώ και στο εξής, η κυβέρνηση θα επιδιώκει ευρύτερη de facto συναίνεση για τα μέτρα που θα λαμβάνονται.

Είναι άλλο μια κυβέρνηση να δίνει τη μάχη μόνη της και άλλο να έχει ευρύτερη κατανόηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις με κοινούς στόχους να δουλέψουν όλες μαζί και να διαφυλάξουν την κοινωνική συνοχή.

"Σκιαμαχία" για το ποιος προτείνει συναίνεση και στη φορολογία

Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι και η φορολογία θα μπορούσε να αποτελέσει ζήτημα από κοινού διαπραγμάτευσης των ελληνικών πολιτικών κομμάτων με τους πιστωτές της χώρας (σ.σ.: την τρόικα) είναι ενδεικτική του θεάτρου παραλόγου.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ανοιχτός στο να επαναδιαπραγματευτεί τη φορολογική πολιτική, ενώ ο κ. Σαμαράς τον κατηγόρησε ότι δεν δέχτηκε να συζητήσει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, γεγονός που για τη Ν.Δ. είναι εκ των ων ουκ άνευ σε μια επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με την τρόικα.


Αντ. Σαμαράς: ζητά επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου

Έχουμε προτείνει ένα διαφορετικό σχέδιο από την αποδεδειγμένα λανθασμένη κυβερνητική συνταγή, το οποίο στηρίζεται όχι σε περισσότερους φόρους, αλλά σε λιγότερους. Για να δουλέψει η οικονομία. Μόνο τότε θα αρχίσουν να παράγονται έσοδα για τους πολίτες αλλά και για το κράτος. Μόνο τότε θα υπάρξει ανάκαμψη και ανάπτυξη. Πρόκειται για το Ζάππειο ΙΙ, που παρουσιάσαμε ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πριν από τρεις εβδομάδες…

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να ενσωματώσει στο κυβερνητικό σχέδιο μέρος από τις προτάσεις του σχεδίου μας, χωρίς όμως το πιο σημαντικό, που είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Επισημάναμε ότι χωρίς μείωση των φόρων όλο το υπόλοιπο χάνει σε αποτελεσματικότητα και δεν πετυχαίνει την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Προτείναμε την πιο ισχυρή βάση για συναίνεση: τη συναίνεση για επαναδιαπράγματευση των όρων του μνημονίου. Με έμφαση, το ξαναλέω, στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και στα υπόλοιπα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Σε συνδυασμό πάντα με τη μείωση της σπατάλης και τις αποκρατικοποιήσεις.

Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει διάθεση για συναίνεση σε επαναδιαπραγμάτευση. Άλλωστε, δεν είχε διαπραγματευτεί το μνημόνιο ούτε στην αρχή.

Ο κ. Παπανδρέου μας είπε ότι συζητάει το φορολογικό μόνο… αν πειστεί η τρόικα! Του απάντησα ότι πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ μας πρώτα. Κι ύστερα να πάμε να διαπραγματευτούμε με την τρόικα!

Δεν ήταν, λοιπόν, η δική μας διαφωνία έως τώρα που οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο. Και ασφαλώς, ακόμα κι αν εμείς συμφωνούσαμε από εδώ και στο εξής στην ίδια αποτυχημένη συνταγή, δεν θα άλλαζε τίποτε.

Έπειτα από μία εβδομάδα καλλιεργούμενης στρατηγικής φόβου, ο πρωθυπουργός ζήτησε σύνοδο των πολιτικών αρχηγών, χωρίς να υπάρχει κανένα καινούργιο στοιχείο και ουσιαστικά χωρίς περιεχόμενο.

Γιατί το μόνο που αξίζει να συζητήσουμε πια είναι πώς θα επαναδιαπραγματευτούμε τους όρους του μνημονίου.

Δεν προσυπογράφουμε μια πολιτική που ισοπεδώνει την οικονομία και διαλύει την κοινωνία.
Δεν προσυπογράφουμε μια πολιτική που αποκλίνει όλο και περισσότερο από τους στόχους που θέτει.

Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς που ακυρώνουν το νόημα και το περιεχόμενο της Δημοκρατίας μας.

Τι αξία θα είχε να συμφωνούσαμε εμείς με κάτι που διαλύει την ελληνική οικονομία;

Διέξοδος για την Ελλάδα υπάρχει: η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, για να αναπνεύσει η ελληνική οικονομία και να βγούμε από την κρίση.


Καρατζαφέρης: κάποιοι έβαλαν τις καρέκλες τους πάνω από την Ελλάδα

Εξερχόμενος από το προεδρικό μέγαρο, ο επικεφαλής του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρης, έδωσε την είδηση: "Δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι εάν ο Ευρυβιάδης με τον Θεμιστοκλή δεν τα είχαν βρει το 480 π.Χ. δεν θα τους είχε γράψει η Ιστορία".

"Η καρέκλα δυστυχώς μερικών είναι πάνω από την Ελλάδα. Οψόμεθα", τόνισε και αυτό ήταν ένδειξη ότι δεν επιτεύχθηκε η επιθυμητή συναίνεση στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που ολοκληρώθηκε λίγο νωρίτερα

Δεν επιτεύχθηκε συναίνεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, μεταδίδει και το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο κόμματος που συμμετείχε στη σύσκεψη.


Παπαρήγα: ωμός εκβιασμός τα διλήμματα

Η κ. Αλ. Παπαρήγα, στις δηλώσεις της μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, έκανε λόγο για ωμό εκβιασμό, σημειώνοντας ότι τα διλήμματα προς τον λαό είναι "τρομοκρατία τύπου Μπιν Λάντεν".

Παράλληλα, έκανε λόγο για χρεοκοπία διαρκείας, ανεξάρτητα από το εάν καταφέρουμε να γυρίσουμε σε ανάπτυξη.

Μπορεί να είναι δύσκολες οι συνεργασίες, αλλά προϋποθέσεις υπάρχουν, υπογράμμισε η επικεφαλής του ΚΚΕ.

Αλ. Τσίπρας: εκβιασμένη συναίνεση δεν υπάρχει

Την αντίθεσή του στο αίτημα του κ. Παπανδρέου και στην πολιτική του μνημονίου εξέφρασε στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρας. "Η συναίνεση δεν εκβιάζεται. Εκβιασμένη συναίνεση δεν υπάρχει", τόνισε.  

"Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συναίνεση της Δεξιάς για να συνεχίσει την αδιέξοδη πολιτική του μνημονίου", υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v