Το «στοίχημα» της… Νέας Ελλάδας!

Το ψάρι βρομάει από το κεφάλι... Mπορούμε να πετύχουμε αρκεί να κινηθούμε γρήγορα, λένε επιχειρηματικοί παράγοντες. Πώς θα έρθει η ανάπτυξη. Το "σκάρτο" 10% και οι ευκαιρίες σε ακίνητα, τουρισμό και αγροτικό τομέα.

Το «στοίχημα» της… Νέας Ελλάδας!
Με τις θέσεις του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ε.Ε. Όλι Ρεν για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η επόμενη μέρα για τη χώρα μας συμφωνεί η πλειονότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών.

Χαρακτηριστική ήταν η προχθεσινή θέση του κοινοτικού αξιωματούχου (αμέσως μετά τη συμφωνία στο Eurogroup) όταν μίλησε για ανάγκη ενός νέου φορολογικού συστήματος, για περικοπές στον δημόσιο τομέα, για ιδιωτικοποιήσεις, για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, για πάταξη της φοροδιαφυγής, για περιορισμό της γραφειοκρατίας, για εκμετάλλευση των μειωμένων αμοιβών εργασίας και όλα αυτά, προκειμένου να κερδηθεί το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας για την ελληνική οικονομία.

Υπάρχουν απόψεις βέβαια που υποστηρίζουν πως σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και ένα πρόγραμμα οικονομικής τόνωσης από την Ε.Ε., που θα αποσκοπεί στην ανάπτυξη. Σε περίπτωση που δεν προκύψει κάτι τέτοιο, πολλοί επιχειρηματίες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το πόσες επιχειρήσεις και νοικοκυριά μπορούν να αντέξουν στην ύφεση.

«Αν ήμουν υποχρεωμένος να απαντήσω με ένα ναι ή με ένα όχι στις αποφάσεις του eurogroup, θα απαντούσα θετικά», δηλώνει στο Euro2day.gr ο γνωστός επιχειρηματίας Σωτήρης Θεοδωρίδης (Pasal Development, Trastor ΑΕΕΑΠ), συνεχίζοντας: «Ζητούμενο τώρα είναι να δούμε πώς θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Το θετικό πάντως είναι ότι στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να συνυπάρξουν και έτσι δεν είναι τυχαία η εκτίμηση του Ανδρέα Λοβέρδου πως μετά τις εκλογές θα έχουμε κυβέρνηση».

Ρωτήσαμε επίσης τον Σ. Θεοδωρίδη για το πόσο αισιόδοξος είναι για την επόμενη μέρα και μας απάντησε: «Χρειάζονται υπερβάσεις παντού. Πολλά πράγματα από αυτά που μας υποχρεώνει η τρόικα έπρεπε να τα είχαμε κάνει από μόνοι μας. Είναι βέβαιο πως θα συρθούμε σε βίαιη και επώδυνη προσαρμογή, αλλά στο τέλος μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το θετικό είναι πως το 80% των Ελλήνων είναι καλό και ένα άλλο 10% είναι άριστο. Μόνο ένα 10% είναι σκάρτο. Το ίδιο συμβαίνει και στο δημόσιο τομέα, όπου μπορεί να βελτιωθεί δραστικά η κατάσταση αν αλλάξει το περιβάλλον. Η σημερινή κατάσταση οφείλεται στο ότι το ψάρι… βρομάει απ’ το κεφάλι».

Ειδικότερα για την αγορά των ακινήτων, ο κ. Σωτήρης Θεοδωρίδης εκτιμά πως θα πρέπει να ολοκληρωθούν η απελευθέρωση και η κατάργηση κρατήσεων υπέρ τρίτων, προκειμένου το κόστος των συναλλαγών να μειωθεί. Επίσης, θεωρεί θετικό στοιχείο την πρόθεση αξιοποίησης κρατικών εκτάσεων όπως π.χ. το Ελληνικό, εκτάσεις μάλιστα που θα πρέπει να... προικιστούν και με τις απαραίτητες χρήσεις γης.

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων βλέπουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην Αττική, μέσα από τη δημιουργία μιας τεράστιας τουριστικής περιοχής, που θα ξεκινάει από τον Πειραιά (βλέπε υλοποιούμενες και σχεδιαζόμενες επενδύσεις του ΟΛΠ), θα συνεχίζεται με τις υπάρχουσες μαρίνες και το project του Ελληνικού, θα ακολουθούν ο Αστέρας Βουλιαγμένης και οι όμορες εκτάσεις, που λέγεται πως βαίνουν προς αξιοποίηση, και θα καταλήγει μέχρι το Λαγονήσι.

Στην αξιοποίηση των ακινήτων του ελληνικού δημοσίου, με σκοπό την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων από το εξωτερικό, αλλά και την παράλληλη δραστική μείωση του χρέους, έχουν κατά καιρούς αναφερθεί πολλοί οικονομικοί παράγοντες, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό της χώρας.

Γενικότερα, οι Έλληνες επιχειρηματίες τονίζουν ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη την πραγματοποίηση τομών και μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία (φορολογικό σύστημα, γραφειοκρατία, απελευθερώσεις κλειστών επαγγελμάτων, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.), δείχνοντας εμπιστοσύνη στο επίπεδο και στις ικανότητες του ελληνικού λαού.

Ενδεικτική είναι η προ καιρού δήλωση του κ. Ευάγγελου Ρούσσου (πρόεδρος της REVOIL) στο Euro2day.gr: «Ο Έλληνας είναι ικανός με το φιλότιμο και την εξυπνάδα του να ορθοποδήσει και να αναπτυχθεί. Το ελληνικό φιλότιμο ήταν εκείνο που έκανε την ελληνική ναυτιλία να φτάσει εκεί που έφτασε σήμερα. Και δεν μιλάω μόνο για τους εφοπλιστές, αλλά και για όλους τους ναυτικούς».

Προς την ίδια κατεύθυνση και οι θέσεις του γνωστού στελέχους της τραπεζικής -και όχι μόνο- αγοράς Τάκη Δουμάνογλου, ο οποίος εστιάζει στην ανάγκη για εξάλειψη της ασωτίας του κράτους, στην έμφαση της οικονομίας στην παραγωγή και στην ανάγκη να ξαναθυμηθούμε οι Έλληνες όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που είχαμε στις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης όμως δεν υπάρχουν μόνο στον τουρισμό και στην αγορά ακινήτων, αλλά και στον αγροτικό τομέα. Υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας ανέφερε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr, πως μέσα από συνενώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων και κοινό ιδιωτικό management θα μπορούσε να αλλάξει πρόσωπο η ελληνική επαρχία. Με τον τρόπο αυτόν,  θα μπορούσε όχι μόνο να μειωθεί δραστικά το κόστος παραγωγής, αλλά και να επιτευχθούν πολύ καλύτερες τιμές προς όφελος όλων.

Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, «θετικό για την αγροτική δραστηριότητα και τη μετέπειτα μεταποίησή της είναι πως για πρώτη φορά το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας έχει κατανοήσει τη μεγάλη σημασία της για την ανάπτυξης ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας».

Θετικές προοπτικές βλέπουν για το μέλλον και παράγοντες του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης. Ενδεικτική είναι η θέση του γενικού διευθυντή της Ευρωπαϊκής Πίστης Νίκου Χαλκιόπουλου: «Στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται το βασικό στοιχείο που θα επικρατήσει θα είναι το μέτρο.

Είμαι αισιόδοξος για την πορεία του ασφαλιστικού κλάδου. Όταν η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει, τότε τα ίδια τα νοικοκυριά θα σπεύσουν να αποκτήσουν συμβόλαια για σύνταξη και υγεία, έχοντας κατανοήσει την αδυναμία του κρατικού παράγοντα να καλύψει επαρκώς τις συγκεκριμένες ανάγκες».


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v