«Βλέπουν» εκτίναξη της ανεργίας στο 16,5% φέτος!

Εφιαλτικές προβλέψεις για εκτόξευση της ανεργίας στο 16,5% φέτος, με προοπτική να αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέχρι το 2014. Όχι ΥΠΟΙΚ σε μειώσεις μισθών. Τι είπαν Σαχινίδης, Στουρνάρας, Μυλωνάς, Ζανιάς.

«Βλέπουν» εκτίναξη της ανεργίας στο 16,5% φέτος!
Εφιαλτικές προβλέψεις για εκτόξευση της ανεργίας στο 16,5% φέτος, με προοπτική μάλιστα να αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέχρι το 2014, οπότε και αναμένεται ν’ αρχίσει η αποκλιμάκωσή της, διατυπώθηκαν στην ημερίδα του υπουργείου Οικονομικών με αντικείμενο το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής τις μακροοικονομικές προοπτικές και την ανάπτυξη.

Παράλληλα, ισχυρό πλήγμα θα δεχθούν τα εισοδήματα όσων καταφέρουν να …κρατήσουν τις δουλειές τους, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει μεγάλες περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα και τις φοροαπαλλαγές.

Μιλώντας στην ημερίδα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε επανειλημμένως στην ανάγκη για «στοχευμένες παροχές σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη» προαναγγέλλοντας νέες περικοπές εισοδημάτων μέσω της μείωσης ή και κατάργησης των κοινωνικών επιδομάτων. Όσα επιδόματα παραμείνουν θα χορηγούνται με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια με «αφετηρία» το όριο της φτώχειας το οποίο προσδιορίζεται κοντά στις 6.500 ευρώ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι δεν θα επαναληφθούν μέτρα οριζόντιας μείωσης μισθών και συντάξεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να αποτελούν τα μόνιμα υποζύγια του φορολογικού συστήματος». Τόνισε ακόμη ότι ο σχεδιασμός των νέων μέτρων δεν θα γίνει στην κατεύθυνση της αύξησης των συντελεστών αλλά στην μείωση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

Σε κάθε περίπτωση βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου θα είναι η δημοσιονομική προσαρμογή κυρίως ως προς το σκέλος των δαπανών και λιγότερος ως προς τα έσοδα.

Για την πορεία της οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι είμαστε κοντά στην ανάκαμψη και τόνισε ότι ύφεση της τάξης του 6,6% που καταγράφηκε το 4ο τρίμηνο του 2010 δεν θα ξαναδούμε. Προέβλεψε μάλιστα ότι η ελληνική οικονομία θα περάσει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς μέσα στο 2011 και επικαλέστηκε τα ελπιδοφόρα μηνύματα από την αύξηση των εξαγωγών.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις των ευρωπαίων για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους και τη λειτουργία του μηχανισμού στήριξης μετά το 2012, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε αυτές τις αποφάσεις «σημαντικές για τη χώρα μας, όχι γιατί υποκαθιστούν τις προσπάθειες που πρέπει να κάνουμε ως χώρα, αλλά γιατί επιβραβεύουν τις προσπάθειες που έγινα και στηρίζουν εκείνες που θα αναληφθούν».

«Η λύση του προβλήματος δεν είναι στο εξωτερικό, αλλά στην Αθήνα, σε κάθε υπουργείο, σε κάθε φορέα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Ζανιάς, από την Τράπεζα της Ελλάδος ο Ι. Σαμπεθάι, ο Γκ. Χαρδούβελης από την Eurobank, η Σ. Μπαλφούσια από το ΚΕΠΕ και ο Γ. Τσόπελας (mckinsey).

Τον στόχο του μνημονίου για περιορισμό της ύφεση στο 2ο εξάμηνο του 2011 και μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης (1,1%) το 2012 παρουσίασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου εμπειρογνωμόνων Γ. Ζανιάς εκτιμώντας ότι μετά από το 2012 η ελληνική οικονομία θα «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2%.

Προσδιόρισε ως βασικούς στόχους την ολοκλήρωση της προσπάθειας αξιοπιστίας της χώρας μας στις αγορές, τη δημιουργία ενός νέου βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και όχι στο δανεισμό και φυσικά στην βιώσιμη διαχείριση τους χρέους μας. Ο κ. Ζανιάς εστίασε και στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας, ωστόσο είπε ότι αρχίζει να αποκλιμακώνεται από το 2014.

Ο οικονομικός αναλυτής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Ι. Σαμπεθάι, επισήμανε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ η ανεργία θα συνεχίζει να αυξάνεται το 2011 και θα πλησιάσει ή και θα ξεπεράσει το 15%. Ανέφερε όμως ότι εάν συνεχισθούν οι τάσεις του τελευταίου τριμήνου του 2010 όσον αγορά την εξέλιξη της ανεργίας και της απασχόλησης με βάση υπολογισμούς η ανεργία μπορεί να φθάσει και το 16,5%, εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του ότι δεν θα συμβεί αυτό.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό εκτίμησε ότι το 2011 θα υποχωρήσει κατά μέσο όρο σε επίπεδα χαμηλότερα του 2,5%. Οι μέσες πραγματικές αποδοχές θα μειωθούν το 2011 κατά 5%, από 9% που μειώθηκαν το 2010 ενώ θα σταθεροποιηθούν από το 2012.


Φ. Σαχινίδης: καταστροφή η αναδιάρθρωση του χρέους

Το χρέος είναι το βασικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης μιλώντας στην δεύτερη ενότητα της ημερίδας με θέμα: «Δημοσιονομική προσαρμογή και δημόσιο χρέος».

«Βρισκόμαστε σε ένα χρονικό σημείο που πρέπει υποχρεωτικά να πάρουμε πρωτοβουλίες για την μείωση τους χρέους, αλλά με τον σχεδιασμό που ακολουθείται, δηλαδή μέχρι το 2015, έτσι ώστε να υπάρχει η άνεση και τα ελλείμματα να μειωθούν και να υπάρξουν αναπτυξιακοί ρυθμοί», υπογράμμισε ο κ. Σαχινίδης.

Απαντώντας στη θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι το έλλειμμα θα μπορούσε να μηδενιστεί μέσα σε ένα χρόνο, ο υφυπουργός τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει μέσα σε ένα χρόνο όπως υποστηρίζεται από την ΝΔ διότι θα οδηγήσει σε ύφεση της τάξης του 10%.

Εάν προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση χρέους, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, αντί λυθούν προβλήματα θα δημιουργηθούν και νέα πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο κ. Σαχινίδης.

Αναφερόμενος στον ρόλο του τραπεζικού συστήματος, όσον αφορά την τροφοδότηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, ο κ.Σαχινίδης είπε ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει εάν δεν επιλυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας που θα δώσει τη δυνατότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αντλήσουν ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές που θα διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία.

Στην ενότητα για το χρέος εκτός του κ. Σαχινίδη τοποθετήθηκαν ο Δ. Χιόνης από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο Π. Μυλωνάς από την Εθνική Τράπεζα, ο Γ. Σταθάκης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Ν. Καραβίτης από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Β. Καζάς (Grant Thornton).

Έπονται τα δύσκολα…

Ο γενικός διευθυντής Στρατηγικής και Διακυβέρνησης της Εθνικής Τράπεζας και οικονομικός αναλυτής του Ομίλου Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ξεφύγουμε από την στόχους που έχουν τεθεί ούτε για μια χρονιά, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα (μειώσεις μισθών, αύξηση φορολογίας) ήταν εύκολο να υλοποιηθούν σε σύγκριση με τα μέτρα που έπονται. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν το 2011 θα πρέπει να είναι πολύ πιο γενναία και δύσκολα, διότι είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα. Επισήμανε επίσης ότι αναδιάρθρωση χρέους της χώρας μας σε καμιά περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα.

«Νόμιμη φοροδιαφυγή»…

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γ. Σταθάκης επεσήμανε μία πτυχή που «ξεχνούν» όσοι μιλάνε για την φοροδιαφυγή, το ότι δηλαδή στην Ελλάδα δημιουργούνται φορολογικά συστήματα που να διασφαλίζουν την νόμιμη φοροδιαφυγή.

Ως παραδείγματα της πολυνομίας που εξυπηρετεί την παροχή ασυλίας στις ευκατάστατες ομάδες, ανέφερε τους διαφορετικούς τρόπους φορολόγησης σε διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων (λ.χ. κατασκευαστικές, βιομηχανίες, κ.λπ.) και ελευθέρων επαγγελματιών (π.χ. ταξί, φορτηγά, βενζινοπώλες, μηχανικοί, κ.λπ.). Μάλιστα, σχολίασε ότι το φορολογικό σύστημα που έχουμε σήμερα είναι εξέλιξη αυτού που ίσχυε το 1950. Ακόμη, επεσήμανε την «ευρηματικότητα» όπως είπε όσων αποφεύγουν το «πόθεν έσχες» με κότερα που βαφτίζονται «τουριστικής χρήσης», off shore, δάνεια φίλων, κ.λπ.

Υπενθύμισε ότι φτάσαμε στο Μνημόνιο έχοντας προηγουμένως γνωρίσει μια μακρά σειρά σταθεροποιητικών προγραμμάτων, όπως των περιόδων 1985 – 1989, 1990 – 1993, 1996 – 2000, 2003 – 2007 και απάντησε σε όσους δογματικά επιτίθενται στον Δημόσιο τομέα πως χάρη σε αυτόν η Ελλάδα, από την εποχή των κρατικοποιήσεων επί πρωθυπουργίας Κ. Καρραμανλή (του πρεσβύτερου) κατάφερε να γίνει «ευρωπαϊκή» χώρα και ζήτησε να μπει μία «κόκκινη γραμμή» στο όριο των δαπανών, υπογραμμίζοντας πως με εξαίρεση τις δαπάνες για υγεία και παιδεία που στην Ελλάδα είναι μικρότερες της παλαιάς Ευρώπης των 15 ή τις αμυντικές που είναι μεγαλύτερες, κινούνται περίπου στα ίδια ποσοστά, με την μείωσή τους στα χαμηλά σημερινά επίπεδα να ισούται ποσοστιαία με την συρρίκνωση του ΑΕΠ

Διαρθρωτικές…

Οι διαρθρωτικές αλλαγές και η ανταγωνιστικότητα απασχόλησαν την τρίτη ενότητα της ημερίδας στην οποία τοποθετήθηκαν ο Γ. Στουρνάρας από το ΙΟΒΕ, ο Η. Μόσιαλος από το ΙΣΤΑΜΕ, ο Α. Μπαρτζώκας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Μ. Ξαφά (IJ Partners) και Τρ. Κολλίντζας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας είπε μεταξύ άλλων ότι σε ορισμένους τομείς κρίσιμους για την ανάπτυξη, οι αλλαγές πρέπει να είναι αποφασιστικές και να μην σταματούν από το φόβο του πολιτικού κόστους. «Αν κατεστημένα συνδικαλιστικά και λοιπά συμφέροντα εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις, υπάρχει λύση: Η δημιουργία ιδιωτικών, ανταγωνιστικών δομών. Για παράδειγμα, η λειτουργία της προβλήτας του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO αύξησε ήδη σημαντικά τη συνολική αποδοτικότητα του λιμανιού προς όφελος της εθνικής οικονομίας», πρόσθεσε ο κ.Στουρνάρας.

Ο δημόσιος τομέας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία μετάβασης στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Υγείας, στην Παιδεία, στη Δικαιοσύνη, στις Μεταφορές, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, οι ιδιωτικοποιήσεις, δεν αποβλέπουν μόνο στην εξοικονόμηση πόρων αλλά και στην ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας, επισήμανε ο κ. Στουρνάρας.

Στην τέταρτη ενότητα με θέμα: «Κοινωνική συνοχή και απασχόληση» μίλησαν ο Π. Τσακλόγλου, σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα κοινωνικής πολιτικής, ο Σ. Ρομπόλης από το Ινστιτούτο Εργασίας, ο δ. Κικίλιας από τον ΟΑΕΔ, ο Δ. Ματσαγγάνης από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Δ. Γράβαρης από το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕ.


***Η ομιλία του Υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη, "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v