Παπακωνσταντίνου: Μέτρα 8% του ΑΕΠ έως το 2014

Στο 8% του ΑΕΠ τα μέτρα που θα απαιτηθούν μέχρι το 2013, κατά τον ΥΠΟΙΚ. Τέλος Μαρτίου το σχέδιο για αποκρατικοποιήσεις. Η τρόικα δεν ζήτησε αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας 50 δισ. Πρέπει να ενισχυθεί το τραπεζικό σύστημα.

Παπακωνσταντίνου: Μέτρα 8% του ΑΕΠ έως το 2014
Το έλλειμμα του 2010 θα διαμορφωθεί στο 9,4-9,5%, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σημείωσε ότι η συνολική παρέμβαση μέχρι το 2014 και τα μέτρα που ουσιαστικά θα απαιτηθούν θα φτάσουν το 8% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αναλυτικό στρατηγικό σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις θα οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου και θα περιλαμβάνει και μετοχοποίηση των κρατικών λαχείων. Επί της ουσίας θα δημιουργηθεί μια εταιρεία που θα έχει τα μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου από τα κρατικά λαχεία και η εταιρεία αυτή θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Σε ότι αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ο υπουργός τόνισε ότι ποτέ δεν υπήρξε υπογεγραμμένο κείμενο για 50 δισ. ευρώ αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας και ότι αυτός ο στόχος είναι της κυβέρνησης. Το μνημόνιο προβλέπει 15 δισ. μέχρι το 2013 αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, σημείωσε.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες, ανέφερε ότι έχουν λάβει υψηλές εγγυήσεις από το δημόσιο, στο πλαίσιο του συστήματος ρευστότητας επειδή δανείζεται από την ΕΚΤ και έχουν δυσκολία να βγουν στις αγορές. Τόνισε ότι μέσα από γενναίες κινήσεις το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να ενισχυθεί προκειμένου να αποκτήσει καλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια.

Επίσης, ανέφερε ότι για την ΑΤΕ το σχέδιο αναδιάρθρωσης γίνεται σε συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται η τελική έγκριση, ενώ σε ότι αφορά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προχωράει η διαδικασία διαχωρισμού των Παρακαταθηκών από τις εμπορικές δραστηριότητες.

Για το θέμα των συγχωνεύσεων των τραπεζών ο Παπακωνσταντίνου είπε ότι είναι σαφής η θέση που έχει εκφράσει η ελληνική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή, για να θωρακιστεί και να αποκτήσει μεγαλύτερη επάρκεια το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και υποστήριξε ότι ευτυχώς οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση και ότι τον τρόπο με τον οποίον θα καταφέρουν να θωρακιστούν θα τον ορίσουν οι ίδιες και οι μέτοχοί τους.

Επίσης ανέφερε ότι στο μνημόνιο δεν υπάρχει ρητή αναφορά για συγχωνεύσεις, αλλά γενικότερη αναφορά για μείωση λειτουργικού κόστους και κυρίως μειώσεις που αφορούν στα υψηλότερα κλιμάκια. Παραμένει η κυβερνητική θέση για μείωση των κρατικών συμμετοχών στις τράπεζες αλλά δεν έχει παρθεί ακόμη απόφαση σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε.  

Για το θέμα της εξόφλησης των χρεών του Δημοσίου, τόνισε πως η εξόφληση με ομόλογα ήταν απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την εξόφληση των χρεών του δημοσίου με ομόλογα.

Για την επιμήκυνση ανέφερε ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα για τη διευκόλυνση της Ελλάδας να αποπληρώσει τη διετία 2014-2015 τουλάχιστον 70 δισ. ευρώ το χρόνο, ενώ τόνισε ότι το θέμα αυτή τη στιγμή είναι ανοικτό ακόμη.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε επίσης ότι η δημοκρατία λειτουργεί υποδειγματικά, κάθε κοινωνική ομάδα συναινεί ή όχι με την κυβερνητική πολιτική, η κυβέρνηση όμως έχει την νομιμοποίηση από τον λαό και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v