Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Στο μικροσκόπιο η ελληνική οικονομία

Υπό εξέταση των "17" το πόρισμα της τρόικας για την Ελλάδα. Τι κρύβεται πίσω από τις ιδιωτικοποιήσεις-μαμούθ. Τι θα γίνει με την ευρωλύση-πακέτο. Ποια η στάση του γαλλογερμανικού άξονα.

Eurogroup: Στο μικροσκόπιο η ελληνική οικονομία
Στην κρισιμότερη ίσως συνεδρίαση από τη δημιουργία του θεσμού, οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup συναντώνται σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, σε μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρώσουν το χάσμα των διαφωνιών για την ευρωλύση-πακέτο, που πρέπει να οριστικοποιηθεί μέχρι τον Μάρτιο.

Η συνεδρίαση θα έχει και χρώμα ελληνικό, καθώς επί τάπητος θα τεθεί το πόρισμα της τρόικας για την πορεία της οικονομίας της χώρας μας, προκειμένου να επικυρωθεί από την ευρωπαϊκή πλευρά η επόμενη δόση του δανείου, ύψους 15 δισ. ευρώ.

Το παρασκήνιο πίσω από τις ιδιωτικοποιήσεις

Παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι "το οικονομικό επιτελείο είχε πλήρη επίγνωση και συναίνεσε στην απόφαση αυτή, η οποία θα εμπεριέχεται στην τέταρτη επικύρωση του μνημονίου".
 
Όπως υποστηρίζει υψηλά ιστάμενος της Κομισιόν, "οι ελληνικές αρχές και οι τρόικα συνεργάζονται από κοινού για τα μέτρα που αποφασίζονται και για την οικονομική πολιτική που ακολουθείται. Η εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας θεωρήθηκε επιτακτική και από τις δύο πλευρές, καθώς υπάρχει κίνδυνος πλήρους εκτροχιασμού του κρατικού χρέους".

Κληθείς να σχολιάσει τις (καθυστερημένες) δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου αλλά και του πρωθυπουργού για το θέμα, ο αξιωματούχος τις χαρακτήρισε "επικοινωνιακά αναγκαίες" λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, όμως πρόσθεσε ότι επί της ουσίας "το μέτρο αυτό θα ισχύσει, αφού υπάρχει πλήρης συναίνεση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης".

Η ευρωλύση κολλάει, η Αθήνα ανησυχεί

Όπως είχε αποκαλύψει το euro2day,  οι έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό της ευρωζώνης για τα σχέδια του γαλλογερμανικού άξονα, προκειμένου να αυξηθούν τα κονδύλια διάσωσης, έχουν προκαλέσει αμηχανία στην ελληνική πλευρά, που ήλπιζε σε χαμηλότοκα δάνεια από το ταμείο EFSF ώστε να προχωρήσει σε επαναγορά του δημοσίου χρέους.

Τα βέτο όμως που παραμένει από διάφορες χώρες αλλά και η άποψη της Ολλανδίας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να τη γλιτώσει τόσο εύκολα, "γιατί θα δημιουργηθεί κακό προηγούμενο" ανακάτεψαν ξανά την τράπουλα.

Έτσι, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανηφορίζει σήμερα στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει τα οικονομικά μεγέθη και τα νομοσχέδια που ετοιμάζει η κυβέρνηση αλλά και για να ζητήσει τη επίσπευση της επικύρωσης της απόφασης για την επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ.

Ο φόβος για γενική εμπλοκή στο συνολικό πακέτο της ευρωλύσης αναγκάζει την κυβέρνηση να πιέσει για αποκόλληση της επιμήκυνσης από τις διαπραγματεύσεις, ώστε να είναι πολιτικά εκμεταλλεύσιμη σε μια πολύ δύσκολη πολιτικά και κοινωνικά περίοδο.

Παρασκηνιακά, ωστόσο, παράγοντες του ΥΠΟΙΟ εκφράζουν φόβους ότι η απόφαση μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και τον Ιούνιο.

Επίσης, λόγω της ρευστότητας στην ευρωζώνη, η απόφαση για τις μαζικές αποκρατικοποιήσεις και για εκμετάλλευση της κρατικής περιουσίας θεωρήθηκε αναπόφευκτη και η μοναδική εναλλακτική για εισροή εσόδων στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι αυτά τα έσοδα υπολογίζονται στη μείωση του δημοσίου χρέους και όχι του ελλείμματος.

Επίσης, στους κόλπους της τρόικας υπάρχει πλέον παραδοχή ότι, παρά τα αυστηρά μέτρα, τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, την αύξηση της φορολογίας κ.λπ., τα δημοσιονομικά μεγέθη τόσο του χρέους όσο και του ελλείμματος έχουν ξεφύγει από τις προβλέψεις. Υπάρχουν μάλιστα διαπιστώσεις από τους αξιωματούχους της Eurostat ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η απογραφή των οφειλών του Δημοσίου το έλλειμμα του 2010 ενδέχεται να αγγίξει το 10%.

Σκληρή στάση από τη Γερμανία και τη Γαλλία


Στο αποψινό Εurogroup η Γαλλία και η Γερμανία αναμένεται να διατηρήσουν τη σκληρή στάση τους και να ζητήσουν την άμεση εφαρμογή προγραμμάτων λιτότητας από όλες τις χώρες ως μέρους της συνολικής απάντησης της Ε.Ε. στην κρίση χρέους.

Τόσο ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και η κ. Κριστίν Λαγκάρντ επιμένουν ότι "όλα πρέπει να μπουν σε ένα καλάθι αποφάσεων", εν όψει της συνόδου της ευρωζώνης τον Μάρτιο. Δηλαδή:

1. Το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που ζητά εναρμόνιση σε συνταξιοδοτικό, φορολογικό, εργασιακό σε όλες τις χώρες του Εurogroup (υπάρχουν επτά βέτο).
2. Η ενίσχυση του EFSF. Λόγω διαφωνιών αλλά και νομικών προβλημάτων δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς θα ενισχυθεί το ταμείο.
3. Η αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας με αυτόματες ποινές για χώρες με χρόνια δημοσιονομικά προβλήματα. Στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η προαγωγή του κανόνα του χρέους ως κύριου κριτηρίου για ένταξη μιας χώρας σε επιτήρηση.
4. Οικονομική διακυβέρνηση. Στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται η αύξηση της εποπτείας της Κομισιόν στους εθνικούς προϋπολογισμούς μέσω του λεγόμενου ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Συμπεριλαμβάνεται επίσης η θέσπιση του δείκτη ανταγωνιστικότητας, βάσει του οποίου η Κομισιόν και το Συμβούλιο θα μπορούν να επιβάλλουν νέα μέτρα σε όποιες χώρες παρουσιάζουν πρόβλημα.

Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά έχουν πολιτικά αποφασιστεί, δεν έχουν εφαρμοστεί γιατί πρώτα πρέπει να επικυρωθούν τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από τους ηγέτες των "27". Υπάρχουν ακόμα διαφωνίες και βέτο ως προς τις... λεπτομέρειες.

Θυσία… Βέμπερ

Η επιμονή της κ. Άνγκελα Μέρκελ να περάσει τις γερμανικές θέσεις στην Ε.Ε. και να δημιουργήσει το άτυπο διευθυντήριο που πάντα επιδίωκε την έκανε να βάλει στο τραπέζι του πάρε-δώσε ακόμα και τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι το ακλόνητο φαβορί, κ. Αξλ Βέμπερ, θα περνούσε την πόρτα της εξόδου της Μπούντεσμπανκ, χάνοντας έτσι την υποψηφιότητα για αντικατάσταση του κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Η κ. Μέρκελ θεωρεί πως της συμφέρει περισσότερο να αποκτήσει πολιτικά δικαιώματα στην Ε.Ε., παρά να τοποθετήσει Γερμανό στο τιμόνι της ΕΚΤ. Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγει η κούρσα της διαδοχής και για άλλες χώρες, οι οποίες, βεβαίως, για να βάλουν τον δικόν τους υποψήφιο πρέπει να υποστηρίξουν το γαλλογερμανικό σχέδιο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v