Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Χαλάζι έπεσαν τα βέτο στη σύνοδο κορυφής

Με 7+1 βέτο έκλεισε η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες. Ραντεβού τον Μάρτιο έδωσαν οι 17 για την ευρωλύση. Νομικά κωλύματα για το ταμείο EFSF -  Όλο το παρασκήνιο.

ΕΕ: Χαλάζι έπεσαν τα βέτο στη σύνοδο κορυφής
Άλλη μία σύνοδος κορυφής έληξε χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, καθώς το τελικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι θα υπάρξει μεν πακέτο λύσης, οι λεπτομέρειες όμως θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο.

Η Γαλλία και η Γερμανία προσήλθαν στο τραπέζι με κοινό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, όμως συνάντησαν πολλά βέτο, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει συμφωνία, επιβεβαιώνοντας πλήρως το πρωινό ρεπορτάζ του euro2day.

Μάλιστα, στη συνέντευξη Τύπου, που καθυστέρησε 5 ώρες, τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και ο πρόεδρος τη Κομισιόν κ. Μπαρόζο αρνήθηκαν ότι κατατέθηκε στη συνεδρίαση γαλλογερμανικό σχέδιο με συγκεκριμένες προτάσεις για την ευρωζώνη. Λίγες ώρες νωρίτερα, ωστόσο, η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας τις προτάσεις τους!

Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν, όπως δήλωσε ο κ. Χ. Ρομπέι, "υπάρχει δέσμευση για την ενίσχυση της προσπάθειας για να βρεθεί λύση και να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση σε τέσσερα σημεία".

Το ανακοινωθέν είναι σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό του Δεκεμβρίου, καθώς οι ενστάσεις έμειναν μέχρι αργά το βράδυ. Σε αυτό επαναλαμβάνεται η δέσμευση:

1. Να διεξαχθούν φιλόδοξα στρες τεστ στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
2. Να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση.
3. Να ενισχυθεί ο τρόπος λειτουργίας του EFSF και να αυξηθούν οι δυνατότητές τους.
4. Nα εξεταστεί η περιορισμένη αναθεώρηση της συνθήκης.

Όπως και στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, η πολιτική συμφωνία δεν συνοδευόταν από τις απαραίτητες λεπτομέρειες για το πώς θα υλοποιηθούν τα μέτρα και ιδιαίτερα για το ταμείο EFSF και τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει πιο ευέλικτο. Πηγές της προεδρίας ανέφεραν ότι "πρέπει πρώτα να λυθούν ορισμένα νομικά ζητήματα που προκύπτουν από το αρχικό πλαίσιο βάσει του οποίου δημιουργήθηκε το ταμείο".

Παρά τις ερωτήσεις, ο κ. Ρομπέι είπε ότι έχει λάβει εντολή να διαπραγματευτεί με τις χώρες-μέλη μέχρι τον Μάρτιο, ώστε να υπάρξει ομοφωνία στον τρόπο εφαρμογής των πιο πάνω δεσμεύσεων.
 
Ποιες χώρες έθεσαν βέτο

Τα συμπεράσματα της συνόδου κινήθηκαν για ακόμα μία φορά σε επίπεδο διαρροών. Η επιδίωξη της Γαλλίας και της Γερμανίας να επιβάλουν στους 17 της ευρωζώνης το σχέδιο λιτότητας - ανταγωνιστικότητας συνάντησε τα πρώτα βέτο. Οι "17" συναντήθηκαν ανεπισήμως πριν από την έναρξη της συνόδου για να συμφωνήσουν για τα του οίκου τους.

Όμως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι:

1. Το Βέλγιο, η Ισπανία και η Πορτογαλία έθεσαν βέτο στον όρο ανασύνταξης του μισθολογικού συστήματος και στην εναρμόνισή του.
2. Η Ιρλανδία έθεσε βέτο στις φορολογικές αλλαγές των επιχειρήσεων.
3. Η Αυστρία έθεσε βέτο στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και στην ενιαία εναρμόνιση σε όλη την ευρωζώνη.
4. Το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο έθεσαν βέτο στην εναρμόνιση του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τις διαρροές, η καγκελάριος κ. Μέρκελ, προκειμένου να συμφωνήσει στην αύξηση των κονδυλίων του ταμείου στήριξης και στα χαμηλότοκα δάνεια για τις λεγόμενες προβληματικές χώρες, απαίτησε να υπερψηφιστεί το σχέδιο τον Μάρτιο και να εφαρμοστεί από όλες τις χώρες μέσα σε 12 μήνες

Η απαίτηση αυτή προκάλεσε έντονες αψιμαχίες μέσα στην αίθουσα και μεγάλη ένταση, αναφέρει πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις

Ο ρόλος της Βρετανίας

Η Βρετανία όχι μόνο δεν απέσυρε το δικό της βέτο για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εξαμήνου, καθώς δεν επιθυμεί την εξέταση των προϋπολογισμών της από την Κομισιόν, αλλά απαίτησε να έχει άποψη για τα τεκταινόμενα στην ευρωζώνη.

Όπως παραδέχτηκε ο κ. Ρομπέι στη συνέντευξη Τύπου, για την ευρωλύση των "17" θα έχει διαβουλεύσεις και με μη μέλη της ευρωζώνης. Ο όρος αυτός τέθηκε ύστερα από απαίτηση των Βρετανών, οι οποίοι αντιτίθενται ουσιαστικά στις προσδοκίες του Βερολίνου για αποκόλληση των "17" από τους "27" και για δημιουργία δύο ταχυτήτων και κέντρων αποφάσεων μέσα στην Ε.Ε.
Οι αποφάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση πήραν παράταση μέχρι τον Ιούνιο.

Η στάση της Ελλάδας

Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί τις εξελίξεις και αντιλαμβάνεται ότι θα υπάρξουν πιέσεις και όροι για να δοθεί η βοήθεια, ανέφεραν στελέχη της κυβέρνησης. Η επιμήκυνση της αποπληρωμής του ήδη υπάρχοντος δανείου είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο, μαζί με το υπόλοιπο πακέτο και η Ελλάδα ευελπιστεί ότι θα υπάρξει μείωση του επιτοκίου.

Όσο για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που προωθεί η Γερμανία, η ελληνική πλευρά άφησε να εννοηθεί ότι οι μισθολογικές αναπροσαρμογές και στο ιδιωτικό τομέα εμπεριέχονται μέσα σε αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v