Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς διεθνή διαγωνισμό οι αποθήκες Νότιας Καβάλας

Σε ένα μη πόρισμα που παραπέμπει ουσιαστικά τις όποιες αποφάσεις στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, κατέληξε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Προς διεθνή διαγωνισμό οι αποθήκες Νότιας Καβάλας
Σε ένα μη πόρισμα που παραπέμπει ουσιαστικά τις όποιες αποφάσεις στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, κατέληξε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που είχε συγκροτηθεί από το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες δημιουργίας υπόγειων αποθηκών φυσικού αερίου στο υπό εξάντληση κοίτασμα της Νότιας Καβάλας. Αν και το ΥΠΕΚΑ δεν τοποθετήθηκε επισήμως, θέτει σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερα κριτήρια βάσει των οποίων σκοπεύει να λάβει τις αποφάσεις του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, τα τέσσερα κριτήρια τα οποία θα ληφθούν υπόψη ώστε να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις, είναι -πέρα από την ενημέρωση της Βουλής με στόχο την πλήρη διαφάνεια από τον υφυπουργό κ.Γ.Μανιάτη- η συμβατότητα με το 3ο ενεργειακό πακέτο και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο αυτού (υπενθυμίζεται ότι η εναρμόνιση με το 3ο ενεργειακό πακέτο έχει τοποθετηθεί στο α’ τρίμηνο του 2011), η συμβολή στη διασφάλιση θέσεων εργασίας στην τοπική κοινωνία, αλλά και η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού με στόχο τη συμμετοχή επενδυτών.

Το τελευταίο κριτήριο, χαρακτηρίζεται κρίσιμο από παράγοντες της αγοράς, καθώς συνάδει με μια νομικά ορθή λύση για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, και η οποία μάλιστα περιλαμβάνεται και στις προτάσεις του ΔΕΣΦΑ.

Αναλυτικότερα και σε ότι αφορά το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, αν και οι συμμετέχοντες φορείς συμφωνούν στην αναγκαιότητα δημιουργίας αποθήκης φυσικού αερίου, διαφωνούν ωστόσο στον τρόπο υλοποίησης της επένδυσης, την οποία αρχικώς είχε εισηγηθεί η Ενεργειακή Αιγαίου, ιδιωτική εταιρία η οποία έχει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος έως το 2014.

Ειδικότερα, η κάθετη διαφωνία προέρχεται από τον εκπρόσωπο του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος εισηγείται την υλοποίηση του έργου με χαρακτήρα ΕΣΦΑ (ενταγμένου δηλαδή στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου), στο οποίο ο ΔΕΣΦΑ είτε θα έχει τον αποκλειστικό διαχειριστικό έλεγχο είτε θα ηγείται κοινοπραξίας στην οποία θα ελέγχει το 51%, διαθέτοντας ωστόσο δικαιώματα αποθήκευσης υπέρ τρίτων.

Αντίθετη γνώμη, η οποία υποστηρίζει ή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υλοποίησης του έργου με χαρακτήρα ΑΣΦΑ (Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου) διατυπώνει τόσο η Ενεργειακή Αιγαίου όσο και η ΔΕΠΑ, η οποία συμμετείχε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, αλλά και οι παρατηρητές της ΡΑΕ.

Τον γόρδιο δεσμό που δημιουργήθηκε μετά την ασυμφωνία των εμπειρογνωμόνων καλείται τώρα να λύσει η κυβέρνηση, τοποθετούμενη ουσιαστικά και επιλέγοντας ανάμεσα στις λύσεις ΕΣΦΑ ή ΑΣΦΑ για την εν λόγω επένδυση, η οποία είναι προϋπολογισμού 400 εκατ.ευρώ και προβλέπεται να απασχολήσει 300 περίπου άτομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v