Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέτρα-"σοκ" ζητούν οι τραπεζίτες

"Τέρμα τα ψέματα. Ή σκληρά μέτρα ή βουλιάζουμε" δηλώνουν στο Euro2day τραπεζίτες. Προτείνουν απολύσεις, άρση μονιμότητας, μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, μείωση φόρων με εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

Μέτρα-σοκ ζητούν οι τραπεζίτες
Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στα τραπεζικά επιτελεία αλλά και στο σύνολο της αγοράς, αφενός για την παρατεταμένη ύφεση, αφετέρου για την "αδυναμία" της κυβέρνησης να λάβει γενναία μέτρα μείωσης του δημόσιου τομέα αλλά και αντιμετώπισης χρόνιων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

"Όσο η κυβέρνηση δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους για τις παθογένειες του δημόσιου τομέα, τόσο θα διατηρείται στο προσκήνιο η αναξιοπιστία της χώρας. Ή θα αντιμετωπίσουμε τώρα τα κρίσιμα ζητήματα με μέτρα-σοκ, όπως απολύσεις και άρση της νομιμότητας για τους νεοεισερχομένους, ή θα σερνόμαστε για χρόνια σε ένα ατελείωτο τέλμα", τονίζει στο euro2day γνωστός τραπεζίτης και κρούει το κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της χώρας.

Με φόρους, προσθέτει, και περικοπές μισθών και συντάξεων δεν λύνουμε τα προβλήματα, αντίθετα μεταφέρουμε για λίγο την επίλυσή τους και πάντοτε, κάθε τρεις μήνες που θα έρχονται οι ελεγκτές της τρόικας, θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτά.

Με την ίδια άποψη συντάσσεται και η πλειονότητα των στελεχών της αγοράς και βεβαίως οι επιχειρηματίες. Ο ΣΕΒ, μέσω του προέδρου του, κ. Δ. Δασκαλόπουλου, τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο ζητώντας μείωση του υπετροφικού κράτους, εξυγίανση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ και κατάργηση αχρείαστων οργανισμών και φορέων του Δημοσίου.

Από την πλευρά της, η ΕΣΕΕ τίθεται επίσης υπέρ του εξορθολογισμού του δημόσιου τομέα, χωρίς ωστόσο να υποστηρίζει το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, εκτιμώντας ότι η κοινωνική συνοχή είναι πιο εύθραυστη από ποτέ.

Ζητείται... μνημόνιο ανάπτυξης

Η κυβέρνηση, μετά και την... αναβάπτιση της λαϊκής εντολής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πρέπει να προχωρήσει στη σύνταξη ενός ευρύτερου σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας, σημειώνουν επιχειρηματίες αλλά και στελέχη της αγοράς

"Η τρόικα δεν μας είπε ποτέ να μην αναπτυχθούμε. Σαφώς οι αυξήσεις φόρων ήταν το πρώτο εργαλείο άντλησης εσόδων, ωστόσο ήρθε η ώρα να προτείνουμε και να εφαρμόσουμε ένα νέο μνημόνιο ανάπτυξης", συμπληρώνει γνωστός τραπεζίτης.

Ο ίδιος αναρωτιέται γιατί δεν τολμά η κυβέρνηση να αλλάξει πλήρως τον φορολογικό χάρτη, να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή π.χ. στο 15% για όλους (φυσικά και νομικά πρόσωπα), να δημιουργήσει ζώνες ελεύθερου εμπορίου και ναυτιλιακών υπηρεσιών

Τα "τελεσίγραφα" για μείωση φόρων

"Μόνο έτσι θα υπάρξουν επενδύσεις"συμφωνεί έτερος τραπεζίτης και υπογραμμίζει: "Έχουμε αναγάγει το τελευταίο χρονικό διάστημα σε μείζον θέμα το αν και πώς και πότε θα επενδύσουν οι Καταριανοί ή άλλοι ξένοι... Κανένας, μα κανένας, δεν έχει αναρωτηθεί γιατί δεν επενδύουν οι Έλληνες. Διότι πρώτα επενδύει ο ντόπιος επιχειρηματίας και εν συνεχεία έρχεται ο ξένος.

Να το πω απλά: Τι ξέρει δηλαδή ο Έλληνας που δεν το ξέρει ο ξένος;". Μάλιστα, τολμά να προβλέψει πως, αν η κυβέρνηση δεν πάρει γενναία μέτρα για την αναδόμηση εκ βάθρων του δημόσιου τομέα, οι λίγες υγιείς επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα και διαθέτουν θυγατρικές στην Κύπρο ή στη Ρουμανία θα αναγκαστούν να φύγουν!

Στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση ακόμη και μία τράπεζα να αλλάξει έδρα, απαντά πως "δεν αποκλείεται, ωστόσο δεν πρόκειται να γίνει όσο οι ελληνικές τράπεζες είναι εγκλωβισμένες στα πακέτα χρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου".

Οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια επιβολής νέας ή έκτακτης φορολογίας, όχι μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και στους πολίτες. Επιχειρηματίας του χώρου του ευρύτερου εμπορίου χαρακτηρίζει ωστόσο "απαράδεκτη τη διάλυση των φοροελεγκτικών μηχανισμών".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v