«Πριμ» επιτοκίου σε εξαγωγικές επιχειρήσεις

Την επιδότηση επιτοκίου δανεισμού εξαγωγικών επιχειρήσεων εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Τι είδε στην Κρήτη ο υπουργός. Τι προβλέπει ο νέος Αναπτυξιακός.

«Πριμ» επιτοκίου σε εξαγωγικές επιχειρήσεις
Την επιδότηση επιτοκίου δανεισμού εξαγωγικών επιχειρήσεων μέσω των ταμείων Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας και Εξωστρέφειας εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στο πλαίσιο του συνολικού πλέγματος μέτρων που προωθούνται για την ενίσχυση των εξαγωγικών επιδόσεων της οικονομίας.

Έπειτα από έναν ευρύ γύρο διαβουλεύσεων με τους επιχειρηματικούς φορείς αλλά και απευθείας με εκπροσώπους εξαγωγικών επιχειρήσεων, το υπουργείο προωθεί τη δημιουργία μηχανισμού επιδότησης επιτοκίου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εξάγουν άνω του 70% της παραγωγής τους καθώς και για όσες επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη και έχουν κατοχυρώσει διεθνώς διπλώματα ευρεσιτεχνίας με άμεση εφαρμογή στην παραγωγή.

Ο υπουργός, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη, εντυπωσιάστηκε από τις ευρεσιτεχνίες που έχουν αναπτύξει βιομηχανίες του νησιού όπως η εισηγμένη Πλαστικά Κρήτης και η βιομηχανία παραγωγής υλικών ομαδοποιημένης συσκευασίας Megaplast.

Η δεύτερη έχει κατοχυρώσει διεθνώς επτά ευρεσιτεχνίες και εξάγει το 97% των προϊόντων που παράγει, ενώ η Πλαστικά Κρήτης έχει αναπτύξει ευρεσιτεχνίες όπως η παραγωγή φύλλων θερμοκηπίου με ρινίσματα αλουμινίου ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη απόδοση.

Μέχρι το τέλος του μήνα το υπουργείο προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος πρέπει να αποτελέσει οδηγό για το νέο οικονομικό μοντέλο που αναζητά η χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικοί άξονες του νόμου που είχε επεξεργαστεί η κ. Λ. Κατσέλη δεν πρόκειται να αλλάξουν. Και με το νέο σχέδιο δίνεται προτεραιότητα σε επενδύσεις που θα ενισχύσουν τις εξαγωγές της χώρας ή στοχεύουν να υποκαταστήσουν εισαγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ αμετάβλητη παραμένει και η υιοθέτηση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την έγκριση επενδυτικών σχεδίων.

Δηλαδή, δεν θα γίνονται αποδεκτές όλες οι αιτήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις, αλλά θα προκρίνονται όσες συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια βάσει κριτηρίων επιθυμητών επενδύσεων. Οι επενδύσεις που προάγουν την καινοτομία, την έρευνα και ανάπτυξη, την πράσινη οικονομία καθώς και οι επενδύσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες που θα εξάγονται ή που στοχεύουν να υποκαταστήσουν εισαγωγές θα τυγχάνουν επιπλέον μοριοδότησης και επομένως θα προκρίνονται στη διαγωνιστική διαδικασία.

Ταυτόχρονα, ο νέος αναπτυξιακός εισάγει φοροαπαλλαγές για τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα (άνω των 50 εκατ. ευρώ) αντί επιχορήγησης. Το ύψος των φοροαπαλλαγών θα ισούται με το ύψος της επιχορήγησης και θα αποτελεί έκπτωση επί του φορολογικού συντελεστή αδιανέμητων κερδών.

Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα αδιανέμητα κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες (από το 24% στο 20%) από το 2011, οι επιπρόσθετες φοροαπαλλαγές αντί επιδότησης για νέες επενδύσεις διαμορφώνουν, σύμφωνα με επιχειρηματίες, ένα θελκτικό περιβάλλον.

Ανασχετικός παράγοντας παραμένει βέβαια η υψηλότατη φορολογία των διανεμόμενων κερδών (40%), καθώς μεγαλώνει σημαντικά τον χρόνο απόδοσης της επένδυσης σε μια περίοδο όπου η χώρα επιβαρύνεται με τον υψηλό κίνδυνο της δημοσιονομικής εκτροπής και του υψηλού χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v