Αλλαγή "φρουράς" σε επιχειρήσεις

Ποιοι επιχειρηματίες φεύγουν και ποιοι έρχονται. Οι αγοραστές, οι στρατηγικοί επενδυτές, οι συζητήσεις για συγχωνεύσεις, οι "κατασχέσεις" από τράπεζες και οι "μυστικές" επαφές. Τα νέα πωλητήρια.

Αλλαγή φρουράς σε επιχειρήσεις
Αλλαγή επιχειρηματικής φρουράς προκαλεί η βαθιά κρίση της ελληνικής οικονομίας, καθώς υπό το βάρος της μείωσης πωλήσεων, της κρίσης ρευστότητας και της εξάντλησης του μοντέλου της «κρατικοδίαιτης» οικονομίας ακόμη και «ηχηρά» επιχειρηματικά ονόματα αποχωρούν από το… προσκήνιο.

Έναν σχεδόν χρόνο μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης, μπορεί οι πωλήσεις εταιριών να μετριούνται στα δάχτυλα, οι συζητήσεις όμως έχουν ανάψει.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του επικείμενου κύκλου επιχειρηματικών deals θα είναι, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα εξής:

- Εξαγορά ή απορρόφηση ανταγωνιστριών εταιριών από επιχειρήσεις με ισχυρούς ισολογισμούς,

- επιχειρηματικές συμφωνίες διάσωσης με είσοδο στρατηγικού επενδυτή ή κεφαλαιοποίηση δανείων και 

δημόσιες προσφορές, επιθετικές ή φιλικές, για εξαγορά εταιριών ή έξοδό τους από το ταμπλό.

Προς το παρόν, οι μόνες πωλήσεις που διενεργήθηκαν ήταν αποτέλεσμα επικέντρωσης, υπό το βάρος της κρίσης, στη βασική επιχειρηματική δραστηριότητα και πώλησης κλάδων ή assets για μείωση δανεισμού και ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης (Vivartia πώληση της Chipita, Alapis πώληση καλλυντικών, ιατρικού εξοπλισμού κ.ά., ΕΒΓΑ πώληση σημάτων και δικτύου).

Η συμφωνία ΔΕΛΤΑ - ΜΕΒΓΑΛ για την απόκτηση, από την πρώτη, τουλάχιστον του 57,8% του μετοχικού κεφαλαίου της δεύτερης και εν συνεχεία τη συγχώνευσή τους αποτελεί «οδηγό» για τα deals που έρχονται. Στόχος της παραπάνω συγχώνευσης είναι η δημιουργία της μεγαλύτερης γαλακτοβιομηχανίας και η επίτευξη συνεργιών από τον περιορισμό σε κόστη παραγωγής και διάθεσης.

Τα νέα πωλητήρια

Με αντίστοιχη φιλοσοφία συζήτησαν το ενδεχόμενο συγχώνευσης η Chipita και η Elbisco. Παρότι οι συζητήσεις έχουν «παγώσει», οι συνέργιες που θα μπορούσαν να προκύψουν από μια ενδεχόμενη συγχώνευση, σε επίπεδο δικτύου διανομής και δευτερευόντως στην παραγωγή, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επαναπροσέγγιση.

Η Chipita έχει συμφωνήσει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, την πώληση μέρους των δραστηριοτήτων (σήματα για δύο προϊόντα και παραγωγικές εγκαταστάσεις) της αμερικανικής θυγατρικής της Nonni’s Food και με τα χρήματα που θα εισπράξει θα εξοφλήσει δάνεια τα οποία έχει λάβει από τις RBS και ABN Amro για την εξαγορά της Nonni’s.

Στη Vell Group ο κ. Κ. Βελάνης πούλησε τη συμμετοχή του στον χονδρέμπορα ηλεκτρικών κ. Γ. Δημητρίου και η εισηγμένη αγοράζει το 100% της Γ.Ε. Δημητρίου, που εισάγει και διανέμει στην Ελλάδα τα Toyotomi και τα KeroSun.

Στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, η προσέγγιση της Global Finance και της Linnaeus Capital αλλάζει τα δεδομένα. Οι δύο επενδυτικοί οργανισμοί συζητούν το τελευταίο διάστημα τη συγχώνευση της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες με την Ανδρομέδα.

Εφόσον οι συζητήσεις οδηγήσουν σε συμφωνία, θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό σχήμα με χαμηλό -συγκριτικά- δανεισμό και συμπληρωματική γεωγραφική παρουσία, καθώς η Ανδρομέδα έχει αναπτύξει παραγωγή και στην Ισπανία, ενώ θα εγκαταλειφθεί οριστικά το σχέδιο συγκέντρωσης των μεγάλων παικτών (τριπλή συγχώνευση Δίας - Σελόντα - Νηρεύς), με το οποίο, άλλωστε, δεν συναινούσε η πλευρά της Νηρεύς.

Στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων ενδιαφέρον παρουσιάζει το τι θα πράξει η Global Finance με την αλλαντοβιομηχανία Νίκας, καθώς το fund που την ελέγχει λήγει και έχει λάβει την αναγκαία παράταση για να ολοκληρωθούν οι πωλήσεις των επιχειρήσεων και των συμμετοχών τις οποίες κατέχει.

Είσοδος στρατηγικών επενδυτών

Σε αύξηση κεφαλαίου ως 25,2 εκατ. ευρώ προχωρά η ΑΝΕΚ προκειμένου να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να αποπληρώσει στα τέλη Νοεμβρίου τη δόση ύψους 25 εκατ. ευρώ προς τη Μινωικές Γραμμές στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξαγορά του 33,5% της Hellenic Sea Ways.

Η Sea Star, η οποία κατέχει το 32,5% της ΑΝΕΚ, έχει εξασφαλίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κεφάλαια που απαιτούνται για να καλύψει τη συμμετοχή της. Το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται στο τι θα συμβεί εφόσον υπάρξουν αδιάθετες μετοχές και κυρίως αν η ΑΜΚ λειτουργήσει ως έναυσμα δραστικής αναδιάρθρωσης του σχήματος Sea Star - ANEK ή και, υπό την πίεση και των τραπεζών, ευρύτερα του κλάδου.

Είσοδος στρατηγικού επενδυτή και αλλαγή σελίδας επέρχεται σταδιακά στην Αρ. Πετζετάκις.

Στην ιστορική βιομηχανία εισέρχεται ως στρατηγικός επενδυτής ξένος οίκος, ο οποίος πρόσφατα δάνεισε στην εισηγμένη 7 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τις άμεσες ταμειακές της ανάγκες (μισθοδοσία και κεφάλαιο κίνησης μητρικής και πολυεθνικών).

Ενδιαφέρον έχει προκύψει, σύμφωνα με πληροφορίες, και για την αγορά assets ελληνικών επιχειρήσεων και κυρίως ακινήτων. Με βάση πληροφορίες, η Μηχανική αλλά και πιστώτριες τράπεζές της έχουν δεχτεί κρούσεις από ενδιαφερομένους να αποκτήσουν τη δραστηριότητά της στην Αν. Ευρώπη, ενώ αγοραστές για τα ακίνητά της αναζητά μέσω ξένης τράπεζας και η Euromedica.

Στον αντίποδα, η Πλαστικά Θράκης επιδιώκει να επεκτείνει την παρουσία της στον κλάδο τεχνικών υφασμάτων και στην κατεύθυνση αυτή δεν αποκλείει και την πιθανότητα συγχώνευσης των δραστηριοτήτων της με αντίστοιχες ξένου ομοειδούς ομίλου.

Η εισηγμένη είχε συμφωνήσει, προ μερικών μηνών, με βρετανικών συμφερόντων πολυεθνική τη συνένωση δυνάμεων στον κλάδο των τεχνικών υφασμάτων. Από τη συγχώνευση θα δημιουργούνταν ένας ισχυρός παίκτης στην παγκόσμια αγορά, ενώ η Πλαστικά Θράκης θα αποτελούσε τον μεγαλύτερο μέτοχο της νέας εταιρίας. Η συμφωνία ακυρώθηκε στο… και πέντε, αλλά είναι ενδεικτική της στρατηγικής της οικογένειας Χαλιορή.

Κεφαλαιοποίηση χρεών

Η αλλαγή φρουράς συμπληρώνεται από τα deals διάσωσης μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από τις τράπεζες. Η Μαΐλλης και η Cardico βάσει των συμφωνιών που υπογράφηκαν θα περάσουν στον έλεγχο των τραπεζών, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με άλλες δύο επιχειρήσεις σύντομα.

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες διάσωσης με ή χωρίς κεφαλαιοποίηση χρεών αποτελούν αυτήν την περίοδο τον τομέα με την υψηλότερη κινητικότητα στην Ελλάδα. Distress funds ή ξένοι όμιλοι που επιδιώκουν να πατήσουν στην Ε.Ε. προσεγγίζουν τράπεζες ή άλλους πιστωτές (π.χ. ομολογιούχους) για να αγοράσουν με έκπτωση δάνεια των επιχειρήσεων.

Ολική αποχώρηση

Το πιο καυτό κομμάτι του παζλ θα αρχίσει σταδιακά να διαφαίνεται τους επόμενους μήνες, καθώς ακόμη και βαριά επιχειρηματικά ονόματα υπό την πίεση των δανείων και του τέλους του κρατικοδίαιτου μοντέλου θα αρχίσουν να εγκαταλείπουν δραστηριότητες.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, δύο Έλληνες επιχειρηματίες, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, έχουν συζητήσει με ξένους το ενδεχόμενο πώλησης μέρους ή του συνόλου των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Και στις δύο περιπτώσεις δεν έχει κλείσει ακόμη συμφωνία με αγοραστή, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η περίοδος των διερευνητικών επαφών.

Τέλος, αποφασισμένη να αποεπενδυθεί από την Ελλάδα εμφανίζεται πολυεθνική που εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικής επιχείρησης προ μερικών ετών, ως «παθητικός» επενδυτής. Η αδυναμία να προωθηθούν μεγάλες επενδύσεις ανακαίνισης και επέκτασης σε νέους κλάδους, ο οξύς ανταγωνισμός και οι διαφωνίες ως προς τις επιχειρηματικές επιλογές οδήγησαν στην απόφαση αποεπένδυσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v