Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα συμπεράσματα από το Banking Money Conference

Στην κοινή διαπίστωση πως το κράτος κρατά το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει την μπλοκαρισμένη ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις, κατέληξαν οι ομιλητές του Banking Money Conference 2010.

Τα συμπεράσματα από το Banking Money Conference
Στην κοινή διαπίστωση πως το κράτος κρατά το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει την μπλοκαρισμένη ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις και επιπλέον θα οριοθετήσει το πλαίσιο μιας νέου τύπου ανάπτυξης, που βασίζεται περισσότερο στην παραγωγικότητα και λιγότερο στην κατανάλωση με δανειακά κεφάλαια κατέληξαν οι ομιλητές του Banking Money Conference 2010.

Η βασική θεματική του τρίτου μέρους του εν λόγω συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν ο κ.Χρ.Αβραμίδης, υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού της Proton Bank, ο κ.Ανδρέας Αθανασόπουλος, βοηθός γενικός διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, ο κ.Παν.Κορλίρας, πρόεδρος του ΚΕΠΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, και ο κ. Θεόδωρος Βάρδας, πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ αλλά και της ομώνυμης εταιρίας λιανικής, αφορούσε στο κατά πόσον οι τράπεζες μπορούν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις σ’αυτό το κρίσιμο διάστημα για την εγχώρια οικονομία με τα δεδομένα μακροοικονομικά προβλήματα.

Οι δύο εκπρόσωποι του τραπεζικού τομέα, κ.κ. Αβραμίδης και Αθανασόπουλος επισήμαναν ότι παρά τον περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης, οι τράπεζες συναινούν σε αναχρηματοδοτήσεις δανείων και σε ρύθμιση χρεών προκειμένου να στηρίξουν τους πελάτες τους, παραδεχόμενοι ωστόσο ότι τηρούνται νέοι κανόνες για τις νέες χρηματοδοτήσεις δεδομένου ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει ανεπιστρεπτί και οδηγούν σε ολική αναθεώρηση τόσο τις τραπεζικές χορηγήσεις όσο και τη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα.

Ο δε κ.Αθανασόπουλος ότι η κρίση ρευστότητας που βιώνει η αγορά, είναι ένα σύνθετο ζήτημα, το οποίο κατά ένα μέρος οφείλεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί στο σύστημα συναλλαγών μεταξύ των ίδιων των επιχειρήσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν λειτουργεί πλέον το εργαλείο των μεταχρονολογημένων επιταγών και των προεξοφλήσεων τους.

Πηγαίνοντας ένα βήμα πέρα από τη διαχείριση του προβλήματος ρευστότητας, ο ο καθηγητής κ.Π.Κορλίρας, υπογράμμισε ότι ουσιαστική λύση στο ζήτημα θα δοθεί μόνον εφόσον η ελληνική οικονομία τεθεί σε τροχιά ανάκαμψης. Υποστήριξε ότι στο μεσοδιάστημα οι τράπεζες θα πρέπει να προετοιμαστούν ώστε να υποστηρίξουν την αγορά στη νέα φάση και πρότεινε τη σύνδεση των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων με διεθνή τραπεζικά δίκτυα. Εκτίμησε ότι το σενάριο της σταδιακής ανάκαμψης από το 2011 κερδίζει πόντους, έναντι της ωστόσο ακόμα υπαρκτής πιθανότητας κατάρρευσης της οικονομίας, παρά τις σταθεροποιητικές προσπάθειες.

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, κ.Θ.Βάρδας, υπογράμμισε πως το κράτος ευθύνεται για την έλλειψη ρευστότητας, αναφέροντας μάλιστα πως αντί να μειώνει δαπάνες, δεσμεύει πόρους από το σύστημα.

Υποστήριξε πως το κράτος θα πρέπει άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες μικρού ή μηδενικού δημοσιονομικού κόστους, όπως να αποπληρώσει χρέη μέσω ομολογιών ύψους 15 δις.ευρώ, να ενεργοποιήσει τις κρατικές εγγυήσεις ύψους 25 δισ.ευρώ και να «τρέξει» τις διαδικασίες χρηματοδότησης μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, που λιμνάζουν λόγω αδυναμίας αξιολόγησης των προτάσεων από το δημόσιο.

Μεσοπρόθεσμα υποστήριξε ότι θα πρέπει να δημιουργήσει πρωτογενή αύξηση της ρευστότητας με αναπτυξιακές αποφάσεις (π.χ. προώθηση επενδύσεων) που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης, ενώ ανέφερε ότι χρειάζεται αλλαγή του μίγματος της οικονομικής πολιτικής υπέρ των παραγωγικών δυνάμεων.

Ο κ.Αθανασόπουλος υποστήριξε δε, ότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους να ωθήσει στην επιφάνεια τη νέα επιχειρηματικότητα, θέτοντας νέο πλαίσιο τόσο για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ όσο και του Αναπτυξιακού νόμου, ώστε η επιχειρηματική καινοτομία να κερδίσει μερίδιο και να αναπτυχθεί, βάζοντας σε νέες βάσεις την οικονομία της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v