Επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας - Ουγγαρίας

Οι επενδυτικές ευκαιρίες σε Ελλάδα και Ουγγαρία καθώς και οι τομείς δραστηριότητας στους οποίους υπάρχουν προοπτικές επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών συζητήθηκαν στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας - Oυγγαρίας.

Επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας - Ουγγαρίας
Οι επενδυτικές ευκαιρίες σε Ελλάδα και Ουγγαρία καθώς και οι τομείς δραστηριότητας στους οποίους υπάρχουν προοπτικές επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών συζητήθηκαν στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας - Oυγγαρίας που διοργάνωσε το απόγευμα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γραφείο ΟΕΥ της ουγγρικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν ο τουρισμός (και ειδικότερα ο τουρισμός υγείας) και η βιομηχανία οχημάτων, τομείς στους οποίους, σύμφωνα με τα μέλη της ουγγρικής αποστολής, υπάρχει πρόσφορο πεδίο για συνεργασίας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο υφυπουργός Οικονομίας της Ουγγαρίας Dr. Zsolt Becsey ο οποίος, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην οικονομική κατάσταση της χώρας του. Νωρίτερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Bescey εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών της χώρας του (που το 2008 είχε ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ και της ΕΕ υπογράφοντας σύμβαση δανείου ύψους 20 εκατ. ευρώ) και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών.

Όπως είπε ο υφυπουργός, η ουγγρική οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (φέτος το ΑΕΠ αναμένεται να «τρέξει» με περίπου +1% και το 2011 με +3% ), με τις εξαγωγές να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, καθώς αναμένεται φέτος αύξησή τους κατά 10%.

Θετικές είναι οι επιδόσεις, σύμφωνα με τον Ούγγρο υφυπουργό Οικονομίας και στο μέτωπο του ελλείμματος το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 3,8% και το 2011 στο 3%, ενώ η νέα κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει έμφαση στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την εξωστρέφεια των επιχειρήσεών της και την προσέλκυση ξένων επενδυτών, μεταξύ των οποίων και Ελληνες.

Γι’ αυτό άλλωστε, όπως εξήγησαν ο πρέσβης της χώρας, Jozsef Toth και ο σύμβουλος για τις εμπορικές και οικονομικές υποθέσεις της ουγγρικής πρεσβείας στην Ελλάδα, Akos Nemeth, πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες κατ’ ιδίαν συναντήσεις με επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας και της Αθήνας, ενώ η διευθύνουσα σύμβουλος του ITD (είναι η ουγγρική υπηρεσία προώθησης επενδύσεων και ανάπτυξης του εμπορίου), Marianna Dene ανέλυσε τις υπηρεσίες που παρέχει το ITD στους Ούγγρους επιχειρηματίες και στους ξένους επενδυτές.
 
Επίσης, ο Ούγγρος υφυπουργός συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΟΛΘ ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα οικονομικής διπλωματίας, Σπύρο Κουβέλη.

Στη διάρκεια του φόρουμ, ο επικεφαλής της ουγρικής αποστολής (που επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της 75ης ΔΕΘ όπου τιμώμενη χώρα είναι η Ουγγαρία) τόνισε πως υπάρχουν πολλά περιθώρια διεύρυνσης των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας –Ουγγαρίας σε παραδοσιακούς τομείς όπως τα τρόφιμα, ενώ μπορούν να αναζητηθούν δίοδοι συνεργασίας σε άλλους τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία και ο τουρισμός.

Νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, οι ελληνικές επενδύσεις στη χώρα του δεν ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ οι μεγαλύτεροι επενδυτές προέρχονται από Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Βρετανία.

Στις διμερείς εμπορικές σχέσεις αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και ο α΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης επισημαίνοντας πως «δυστυχώς, το επίπεδό τους είναι πολύ χαμηλό, αναλογικά με τις αντικειμενικές δυνατότητες των δύο οικονομιών».

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εισαγωγές από την Ουγγαρία το 2009 έφτασαν τα 330 εκατ. ευρώ και αφορούν τηλεοράσεις, τηλεφωνικές συσκευές, αυτοκίνητα κ.α. ενώ οι ελληνικές εξαγωγές έφθασαν τα 57 εκατ. ευρώ και αφορούν σε εσπεριδοειδή, φάρμακα, αλουμίνιο, ξηρούς καρπούς, ρύζι και ποτά.

Σύμφωνα με τον κ. Βλαχογιάννη στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών συνεργασιών ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος των Επιμελητηρίων, μέσω της συγκέντρωσης και διάχυσης επιχειρηματικής πληροφόρησης, ανταλλαγής επιχειρηματικών αποστολών, διοργάνωσης εκθέσεων και εξειδικευμένων εκδηλώσεων και ανταλλαγής επιμελητηριακών στελεχών για τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι το ΕΒΕΘ από το 1993 έχει υπογράψει σύμφωνο αδελφοποίησης με το ΕΒΕ Βουδαπέστης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v