"Στεγνώνει" από χρυσό η αγορά

"Στερεύουν" τα αποθέματα ΤτΕ και Πειραιώς σε χρυσό, καθώς οι καταθέτες στρέφονται στην αγορά του κίτρινου μετάλλου εν μέσω φημών περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Έως και τα 1.500 δολ. βλέπουν την τιμή οι αναλυτές.

Στεγνώνει από χρυσό η αγορά
Ιστορικό υψηλό έχει καταγράψει τους τελευταίους μήνες η πώληση χρυσών λιρών και ράβδων χρυσού, με την Τράπεζα της Ελλάδος να έχει πουλήσει, στο επενδυτικό κοινό, 60.000 λίρες από τις αρχές του έτους, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει ξεπουλήσει τόσο σε ράβδους όσο και στα επενδυτικά προϊόντα που συνδέονται με τον χρυσό.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η φημολογία των τελευταίων μηνών πως η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη και ενδεχομένως θα επιστρέψει στη δραχμή, οδήγησαν τους καταθέτες για ποσά από 2.000 έως και 20.000 ευρώ να "αγοράζουν χρυσό", αναζητώντας το πλέον ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε εποχές οικονομικής κρίσης.

Δεν έλειψαν βέβαια και εκείνοι που προτίμησαν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε τράπεζες εκτός Ελλάδας, με πρώτη επιλογή την Κύπρο, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που επιθυμούν να μετατρέψουν τα ευρώ σε δολάρια. Βέβαια, δεν εκλείπουν και αυτοί που βάζουν τα κεφάλαιά τους σε θυρίδες ή τα κρατούν στο σπίτι τους...

Το πεντάμηνο Ιανουάριος - Μάιος του 2010, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει πουλήσει στο πελατειακό κοινό, περίπου 60.000 κομμάτια χρυσές λίρες, ενώ ολόκληρο το 2009 είχε διαθέσει 100.000 λίρες!

«Στο υπόγειο της τράπεζας σημειώνεται σε καθημερινή βάση, με έξαρση κάθε φορά που τα σενάρια περί δραχμής και πτώχευσης βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ουρά από πολίτες που επιθυμούν να αγοράσουν χρυσές λίρες. Τα αποθέματα σχεδόν εξαντλούνται!», τονίζει στέλεχος της ΤτΕ και επισημαίνει ότι το γεγονός και μόνον ότι μόλις σε 5 μήνες δόθηκαν 60.000 κομμάτια καταδεικνύει την ανησυχία των πολιτών.

Ο ίδιος συνιστά ψυχραιμία και δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει θέμα πτώχευσης. Αξίζει να αναφερθεί ότι η τιμή πώλησης της λίρας παλαιάς κοπής ανέρχεται στα 226,9 ευρώ και η τιμή αγοράς σ 271,5 ευρώ.

Ο κίτρινος πυρετός έχει «χτυπήσει» και την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι η μόνη εμπoρική τράπεζα που πουλά λίρες, ράβδους χρυσού και μετοχές που επενδύουν σε προϊόντα χρυσού. Οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν ράβδους, το βάρος των οποίων ξεκινά από 5 γραμμάρια και φτάνει έως 1 κιλό.

Για να αγοράσει κάποιος ράβδους χρυσού θα πρέπει να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό, ώστε όλα τα στοιχεία του να βρίσκονται σε γνώση της Τραπέζης της Ελλάδος.

«Ξεπουλήσαμε», τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας και προσθέτει: «Όσοι αγοράζουν ράβδους χρυσού τις φυλάσσουν σε θυρίδες της τράπεζας».


- Πλώρη για τα... 1.500 δολάρια η ουγγιά!

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η τιμή του χρυσού την Παρασκευή στις αγορές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, δικαιώνοντας όσους μετά την επίσημη κατάρρευση της Lehman Brothers (14/9/2008) τον υπεδείκνυαν σαν το απόλυτο και πιο "ασφαλές" "bet" για τα επόμενα αρκετά χρόνια.

"Διάσπαση της αντίστασης πάνω από τα 1.250 δολ. ανά ουγγιά αναμένεται να σηματοδοτήσει νέα κέρδη προς την περιοχή των 1.300 δολαρίων και πάνω", δήλωσε ο κ. Michael Hewson της CMC Markets στο Λονδίνο, όπως μετέδωσε το Marketwatch.

Τα απογοητευτικά μάκρο που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη για την αμερικανική οικονομία αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για την ορμή της οικονομικής ανάκαμψης στρέφοντας και πάλι τους επενδυτές στο πολύτιμο μέταλλο που θεωρείται "ασφαλές" καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας.

Επίσης, οι φόβοι για την κρίση χρέους και η πεποίθηση ότι το "παζλ" των υπερχρεωμένων κρατών θέλει ακόμα πολλά "κομμάτια" για να συμπληρωθεί, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του κ. Αλμούνια, σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλείεται κάποιες ισπανικές και ελληνικές τράπεζες να ζητήσουν κρατική βοήθεια, παρότρυναν τους επενδυτές να τοποθετηθούν στο κίτρινο μέταλλο, το οποίο έχει ενισχυθεί 15% από την αρχή του έτους, με "μοχλό" την κρίση χρέους, τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και τις ανησυχίες για τη σταθερότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Το ράλι του χρυσού, έστω και με διαλείμματα διόρθωσης δεν πρόκειται να ανακοπεί σύντομα, υποστηρίζουν οι "fan" του πολύτιμου μετάλλου και μεταξύ άλλων επισημαίνουν: Υπάρχει ένα θεωρητικό debate εάν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πληθωρισμό ή με αποπληθωρισμό. Υπάρχουν δυνάμεις στις αγορές που οδηγούν σε αποπληθωρισμό, ενώ ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν οι Αρχές οδηγεί σε πληθωρισμό.

Η αποπληθωρισμένη αγορά βοήθησε ώστε να χαλαρώσει η φούσκα της αγοράς ακινήτων. Όμως η αντίδραση των Αρχών δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις, καθώς έχει χαθεί το μέτρημα με τα τρισ. δολάρια που δίνονται από κυβερνήσεις και Αρχές.

Η επόμενη φούσκα -και αυτό αποδεικνύει το ελληνικό δράμα- θα είναι το κρατικό χρέος. Καταρρέει το χρηματοοικονομικό μοντέλο βάσει του οποίου οι κυβερνήσεις δίνουν υποσχέσεις στους πολίτες, και κατόπιν έρχονται οι αγορές και τους εξηγούν ότι αυτές οι υποσχέσεις δεν πρέπει να εκπληρωθούν.

Οι κυβερνήσεις φέρονται σαν τα ελλείμματα να είναι κάτι απόλυτα παροδικό και η Fed συνεχίζει να υποστηρίζει ότι διαθέτει πολιτική εξόδου από τα έκτακτα μέτρα, από την άλλη όμως τυπώνει ασταμάτητα χαρτονόμισμα.

Εάν, όμως, καταστεί κατανοητό ότι αυτές οι παρεμβάσεις είναι μόνιμου χαρακτήρα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντυπωσιακή άνοδο τον χρυσό.

Ως αποτέλεσμα, καθώς τα εθνικά νομίσματα "αποκαλύπτουν" σταδιακά τις αδυναμίες τους το ένα μετά το άλλο, τα επενδυτικά κεφάλαια μετακινούνται από νόμισμα σε νόμισμα και σε κάθε τέτοιο κύκλο ένα μέρος των κεφαλαίων κατευθύνεται στον χρυσό. Κι έτσι το πολύτιμο μέταλλο συνεχίζει την ανοδική του πορεία έναντι όλων των νομισμάτων.

Πολλοί, μάλιστα, πιστεύουν ότι η ροή κεφαλαίων που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες προς το δολάριο τελικά θα αποκαταστήσει την παραδοσιακά αντίστροφη σχέση μεταξύ δολαρίου και χρυσού, παρέχοντας άφθονο "καύσιμο" για την επόμενη μεγάλη άνοδο του κίτρινου μετάλλου, απλά γιατί ο χρυσός είναι το μοναδικό νόμισμα που οι πολιτικοί δεν μπορούν να τυπώσουν.

Οι διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες εμφανίστηκαν το 2009 καθαροί αγοραστές σε χρυσό, για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια. Το ενδιαφέρον για ETFs στον χρυσό βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, ενώ η ζήτηση για το κίτρινο μέταλλο σε φυσική μορφή σε επίπεδο ιδιωτών επενδυτών είναι εξαιρετικά υψηλή.

Με βάση την παραπάνω εικόνα, μία μερίδα αναλυτών υποστηρίζει ότι η αγορά οδεύει σε ένα σημείο, στο οποίο η τιμή που θα πληρώνει κάποιος για να αποκτήσει χρυσό δεν θα έχει τόση σημασία, όσο η ίδια η δυνατότητά του να αποκτήσει το πολύτιμο μέταλλο σε φυσική μορφή, αφού το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει ενισχυθεί κατά 10 έως 12 φορές σε σχέση με τις αρχές του έτους, ενώ το 2009, σχεδόν το 50% της παγκόσμιας παραγωγής χρυσού κατέληξε απευθείας σε χέρια επενδυτών αντί να προωθηθεί στη βιομηχανία.

Εδώ ίσως αξίζει υποσημείωσης η άποψη ορισμένων αναλυτών που προβλέπουν ότι το κόστος εξόρυξης θα ανέρχεται στα 1.400 δολάρια η ουγγιά το 2015.

Όλο και περισσότεροι διεθνείς οίκοι (μεταξύ αυτών και η JP Morgan) σπεύδουν να αναπροσαρμόσουν ανοδικά τις τιμές-στόχους για το πολύτιμο μέταλλο, "βλέποντας" σχετικά γρήγορα τα 1.500 δολάρια ανά ουγγιά και επισημαίνοντας ότι υπάρχει εντυπωσιακή ζήτηση για τον χρυσό. Οι Κινέζοι και οι Ρώσοι αγοράζουν, μετά τους Ινδούς. Οι Ελβετοί και οι Γερμανοί ξεκίνησαν να παίρνουν χρυσά νομίσματα, μόλις η ΕΚΤ ξεκίνησε να αγοράζει κρατικά ομόλογα.

Συμπερασματικά, τα διεθνή δεδομένα θα αναγκάσουν και τους πλέον δύσπιστους επενδυτές να αναγνωρίσουν ότι η ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει ο χρυσός ως επενδυτικό "καταφύγιο" όχι μόνο δεν έχει διαβρωθεί στο πέρασμα του χρόνου, αλλά αντίθετα ενισχύεται.

Σημαντική παραμένει στην εγχώρια αγορά η ζήτηση για χρυσές λίρες, με το τελευταίο δελτίο τιμών (15/6/2010) από την Τράπεζα της Ελλάδος να αναφέρει σαν τιμή αγοράς από την ίδια τα 226,84 ευρώ και σαν τιμή πώλησης ανά λίρα τα 271,52 ευρώ, δηλαδή ένα "δυσβάσταχτο" spread που συνεχώς αυξάνει και ακουμπά τα 45 ευρώ ανά λίρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές αυτές ισχύουν για συναλλαγές της Τ.Ε. με ιδιώτες έναντι ευρώ (Π.Δ. 2456/00) έως το ισόποσο των 10.000,00 ευρώ.

Επίσης, ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι στις 29/12/2009 (τελευταίο δελτίο τιμών του 2009) η τιμή πώλησης ήταν στα 208,13 ευρώ ανά λίρα (+30,46% απόδοση από τις αρχές του χρόνου), ενώ στις 2/1/2009 (πρώτο δελτίο τιμών για το 2009), η τιμή πώλησης ήταν στα 167,60 ευρώ, που σημαίνει απόδοση 18μήνου 62%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v