Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαράτσι 1,5% σε δύο εκατομμύρια συμβόλαια

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για Εγγυητικό Κεφάλαιο. Η αναδρομική ισχύς του το φέσι της Ασπίδος και η έντονη αντίδραση των ασφαλιστικών. Απειλούν και με αποχώρηση από την Ελλάδα οι πολυεθνικές (update).

Χαράτσι 1,5% σε δύο εκατομμύρια συμβόλαια
Χαράτσι 1,5% σε περίπου 2 εκατομμύρια συμβόλαια Ζωής ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει την τεράστια «τρύπα» που άφησαν πίσω τους τα «κανόνια» των εταιρειών Ψωμιάδη (Ασπίς Πρόνοια, Commercial Value) προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ασφαλιστικών οι οποίες απειλούν πλέον ακόμη και με αποχώρηση από την ελληνική αγορά.

Το τελευταίο σχέδιο νόμου για την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης και την θεσμοθέτηση Επικουρικού Κεφαλαίου Ζωής προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες ετήσια εισφορά 1,5% επί των ασφαλίστρων που καταβάλλονται για συμβόλαια Ζωής υπέρ του Εγγυητικού Κεφαλαίου.

Το 0,75% βαραίνει απευθείας τον ασφαλισμένο και το υπόλοιπο 0,75% την ασφαλιστική εταιρεία στην ουσία όμως πρόκειται για επιβάρυνση που θα πέσει ολόκληρη στους ώμους των ασφαλισμένων καθώς θεωρείται βέβαιο ότι οι ασφαλιστικές θα μετακυλήσουν την χρέωση στους ασφαλισμένους.

Η εισφορά θα αποδίδεται ανά δίμηνο (ένα μήνα μετά το τέλος κάθε ημερολογιακού διμήνου) στα ασφαλιστήρια συμβόλαια που συνήψαν ή ανανέωσαν κατά το δίμηνο που έληξε. Επομένως περιλαμβάνει όλη την νέα παραγωγή καθώς και τα συμβόλαια περιοδικών καταβολών

H Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών με επιστολή της προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Πάγκαλο και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ζητά το ύψος της εισφοράς να μην ξεπεράσει το 0,3% των ασφαλίστρων, που αποτελεί και μέσο όρο σε αντίστοιχα σχήματα σε χώρες της Ε.Ε.

Η Ένωση εκτιμά ότι το 1,5% ως ανώτατο όριο εισφοράς είναι εξαιρετικά υψηλό ακόμη και αν συνυπολογισθεί ότι το Επικουρικό θα καλύπτει απαίτηση ως 25 χιλ. ευρώ για κάθε συμβόλαιο.

Ταυτόχρονα θεωρεί ότι τα ασφαλιστικά προγράμματα γίνονται λιγότερο ελκυστικά σε σχέση με τα ανταγωνιστικά αποταμιευτικά προιόντα.

Πέτρα του σκανδάλου στο σχέδιο νόμου αποτελεί η αρχή της αναδρομικότητας που θεσπίζεται για το «Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής», το οποίο θα τελεί υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς η τελευταία απορροφά με το ίδιο σχέδιο νόμου την ΕΠΕΙΑ.

Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται η ικανοποίηση της απαίτησης του ασφαλισμένου απ’ ευθείας από το Εγγυητικό Κεφάλαιο κατά ποσοστό 65% της διαφοράς μεταξύ της προσφοράς του υποψήφιου αναδόχου και του ποσού που αντιστοιχεί στην πλήρη απαίτησή του.

Αν δηλαδή βρεθεί ασφαλιστική που ενδιαφερθεί για τα προγράμματα Ζωής εταιρείας που η άδεια της ανεστάλη (π.χ Ασπίς) και η προσφορά της καλύπτει το 50% των υποχρεώσεων και περιουσιακών στοιχείων του χαρτοφυλακίου το Επικουρικό θα καλύψει το 65% της διαφοράς.

Ήτοι στην προκειμένη περίπτωση το 65% του 50% που είναι το 32,5%. Επομένως η απαίτηση του ασφαλισμένου θα καλυφθεί μέσω του αναδόχου κατά το 50% και μέσω του Εγγυητικού Κεφαλαίου κατά 32,5%, συνολικά δηλ. κατά 82,5%.

Οι ασφαλιστικές στην διαβούλευση που προηγήθηκε δήλωσαν την αντίθεσή τους με την παραπάνω ρύθμιση επισημαίνοντας ότι αφενός το Επικουρικό θα ξεκινήσει την λειτουργία του με υπέρογκα βάρη τα οποία θα καταστήσουν επισφαλή τη βιωσιμότητά του και αφετέρου ότι θα δημιουργηθεί σειρά στρεβλώσεων.,

Ασφαλισμένοι με ασφαλιστήρια εφάπαξ καταβολής (συνήθως υψηλού ασφαλίστρου) θα εμφανιστούν ικανοποιούμενοι κατά πολύ υψηλό ποσοστό της απαίτησής τους διεκδικώντας τα χρήματα από το Εγγυητικό Κεφάλαιο, το οποίο από τη στιγμή της σύστασής του θα ευθύνεται για απαίτηση κατά μέγιστο ύψος 25.000€.

Δηλαδή, ασφαλισμένοι που θα καταβάλουν εφεξής τίμημα για την υποστήριξη του Εγγυητικού Κεφαλαίου θα περιορίζουν τις απαιτήσεις τους σε ποσά πολύ μικρότερα από αυτά που θα διεκδικήσουν ασφαλισμένοι εταιριών που ήδη ανακλήθηκαν οι άδειές τους χωρίς οι ίδιοι να έχουν ποτέ εισφέρει (μέσω των ασφαλίστρων τους) για το σκοπό αυτό.

Τέλος το νομοσχέδιο προβλέπει να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά της ΕΠΕΙΑ, τα οποία έχουν σχηματισθεί από εισφορές των ασφαλιστικών, για να πληρωθούν σε κλινικές και νοσοκομεία, αποζημιώσεις νοσοκομειακών προγραμμάτων εταιρειών (!!!) των οποίων οι άδειες ανεστάλησαν.

Επικεφαλής ασφαλιστικών με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία το Euro2day εκτιμούν ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι διάτρητες και θα καταπέσουν στα διοικητικά δικαστήρια. Η θεσμοθέτηση αναδρομικής ισχύος για το Επικουρικό είναι αντισυνταγματική σύμφωνα με τα νομικά τους τμήματα.

Οι ασφαλιστικές και ιδιαίτερα οι θυγατρικές πολυεθνικών που αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά δηλώνουν απερίφραστα ότι θα προσβάλλουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου στην ελληνική και ευρωπαική δικαιοσύνη ενώ κάποιες απειλούν ακόμη και με αποχώρηση από την ελληνική αγορά.

«Αφού πληρώσαμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλούσε επί δεκαετίες η εγκληματική πλημμελής εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς από το Δημόσιο, τώρα η κυβέρνηση μας ζητάει να πληρώσουμε και αναδρομικά τα σπασμένα για τις δικές της παραλείψεις» δηλώνει επικεφαλής μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας ο οποίος εκτιμά ότι το νομοσχέδιο θα κριθεί αντισυνταγματικό και αντικοινοτικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v